Piata locala de centrale termice si-a continuat tendinta pozitiva in 2019, inregistrand o crestere de peste 5% fata de anul precedent, pana la circa 140 de milioane de euro, potrivit estimarilor lui Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice. Pentru 2020, estimarile indica mentinerea trendului ascendent.
"Contextul economic favorabil alaturi de un avans puternic al pietei constructiilor au sustinut dinamica acestui sector. Pentru anul in curs ne asteptam ca piata sa creasca cu aproximativ 10%, cererea de centrale termice provenind in principal din segmentul de inlocuiri, dar si din proiectele rezidentiale noi", a declarat Catalin Draguleanu.
De asemenea, piata cazanelor comerciale de incalzire a inregistrat cresteri constante in ultimii ani, atat din punct de vedere cantitativ, cat si valoric. Evolutia are la baza, printre altele, cresterea numarului de cladiri de birouri moderne, centre comerciale sau hale industriale, care intrunesc cele mai riguroase standarde de calitate si de eficienta energetica.
"Avand in vedere evolutia sectorului imobiliar din ultima perioada, ne asteptam si in acest an la o crestere organica a segmentului de cazane industriale, unde suntem prezenti cu brandul german ELCO. Atentia noastra va fi indreptata spre extinderea portofoliului de proiecte de referinta in principalele orase din tara", a precizat Catalin Draguleanu.
Segmentul pompelor de caldura, aflat inca la inceput de drum in Romania, va cunoaste o dezvoltare tot mai intensa in anii urmatori, pe masura ce gradul de educare a consumatorilor va creste si avantajele acestor solutii inovatoare cu eficienta energetica ridicata si amprenta redusa de carbon vor fi tot mai apreciate. Pentru anul 2020, reprezentantul Ariston Romania estimeaza un avans de 15%-20% pentru acest segment.
Afacerile Ariston - estimare de crestere cu 8% in 2020
Ariston Thermo Romania a inregistrat o crestere de 6% a cifrei de afaceri in 2019 fata de anul precedent, fiind cel mai bun an al subsidiarei locale, potrivit datelor companiei. Pentru 2020 conducerea firmei estimeaza o crestere de circa 8%, avand in focus centralele termice in condensare, dar si segmentul pompelor de caldura si al solutiilor hibride, care au un potential ridicat de dezvoltare.
"Obiectivul nostru este sa crestem organic si sa ne mentinem pozitia de lider pe piata de centrale termice si boilere electrice. De asemenea, in acest an, vom continua sa dezvoltam brandul german de cazane industriale ELCO prin extinderea portofoliului de proiecte. Piata cazanelor comerciale se afla intr-o continua crestere, datorita dezvoltarii segmentului constructiilor noi, dar si potentialului pe care il are segmentul de piata care vizeaza inlocuirea cazanelor de generatie mai veche, respectiv proiectele de reabilitare. In egala masura, vom continua sa investim in educarea si informarea consumatorilor cu privire la avantajele solutiilor de incalzit cu eficienta energetica ridicata si impact redus asupra mediului. In plus, investim constant in pregatirea tehnicienilor nostri autorizati pentru ca acestia sa fie mereu la curent cu noile tehnologii si pentru a ne asigura ca sunt mentinute standardele ridicate ale brandurilor comercializate de Ariston in Romania", a mai spus Catalin Draguleanu.
Centralele in condensare se mentin in topul vanzarilor companiei
Portofoliul de produse Ariston Thermo Romania este compus din centrale termice murale in condensare (24-35 kW), centrale termice murale de mare capacitate (45 -150 kW), cazane de pardoseala cu puteri de pana la 2MW, pompe de caldura, sisteme solare, unitati de acumulare, boilere electrice si aparate de aer conditionat, comercializate sub brandurile Ariston, Chaffoteaux si ELCO.
Centralele termice in condensare detin cea mai ridicata pondere in vanzarile Ariston, de circa 60% din totalul cifrei de afaceri. "Centralele in condensare sunt singurele care respecta reglementarile stricte de performanta energetica impuse de Directiva europeana ErP incepand din 2015 si care au dreptul de a fi produse si comercializate in Romania. Acestea au o eficienta termica mult superioara fata de o centrala conventionala si pot aduce economii de pana la 35% la consumul de gaz", a explicat managerul Ariston Romania.
Compania a inregistrat cea mai mare cerere pentru centrale termice in regiunea Munteniei, unde s-au livrat circa 30% din echipamente, urmata de Transilvania cu 20%. Produsul cel mai bine vandut este centrala termica in condensare de 24kW.
In ceea ce priveste segmentul cazanelor industriale, portofoliul ELCO este reprezentat de o gama larga de produse compatibila pentru implementarea in cladiri comerciale, publice si rezidentiale. Conform datelor Ariston, cererea de echipamente de incalzire pentru puteri mari a provenit in 2019 in principal din proiectele noi din Bucuresti, zona cu o dezvoltare extinsa a segmentelor de office si spatii logistice, dar si din orase precum Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi.