Dupa cum se cunoaste, anul trecut a reprezentat o perioada mai putin propice in cazul investitiilor (co)finantate din fonduri europene, aproape toate autoritatile de management pentru diversele programe operationale nefiind acreditate, ceea ce nu a permis rambursarea unor sume pentru proiecte, cu toate ca acestea puteau fi depuse, ca urmare a deschiderii unor apeluri specifice. Cu toate acestea, retelele de utilitati publice au continuat sa se extinda fata de 2015, intrucat Executivul, dar si ceilalti factori regionali ori locali de decizie au depus eforturi pentru a-si asuma mai vizibil rolul stabilit prin Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice (republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), alocand diverse resurse pentru dezvoltarea retelelor respective. In acest sens, prevederea de la sectiunea a III-a, art. (1), alin. c) si d) din lege, potrivit careia „Guvernul asigura realizarea politicii generale a statului in domeniul serviciilor de utilitati publice, in concordanta cu programul de guvernare si cu obiectivele planului national de dezvoltare economico-sociala a tarii, prin (...) acordarea garantiilor guvernamentale pentru obtinerea creditelor interne si externe necesare dezvoltarii infrastructurii tehnico-edilitare de interes local sau judetean si acordarea de transferuri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare de interes local, intercomunitar sau judetean, cu respectarea principiului subsidiaritatii si proportionalitatii”, a fost aplicata si de fostii locatari ai Palatului Victoria, dupa cum se observa si prin consultarea celor mai recente date de la Institutul National de Statistica - INS, publicate la 18 iulie a.c.
Conform INS, anul trecut serviciile comunitare de utilitate publica s-au dezvoltat fata de precedentele 12 luni, cele mai importante modificari in sens pozitiv putand fi sintetizate prin faptul ca, in 2016, „lungimea simpla a retelei de distributie a apei potabile a fost de 79.677,6 km, cu 3,6% mai mare in raport cu 2015, lungimea simpla a conductelor de canalizare s-a situat la 34.353,4 km (+8,4%), iar lungimea simpla a retelei de distributie a gazelor naturale a insumat 39.668,8 km (+1,1%)”. In acelasi timp, populatia conectata la sistemele de canalizare in anul 2016 a reprezentat 49,1% din populatia rezidenta a Romaniei (comparativ cu 47,7% in 2015).
Anul acesta, 50% din locuitori vor beneficia de canalizare
Pentru fiecare tip de retele in parte, INS certifica faptul ca, de pilda, „la 31 decembrie 2016, lungimea simpla a retelei de distributie a apei potabile era de 79.677,6 km, cu 2.732,6 km mai mare pe total tara, fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2015. Cantitatea de apa potabila distribuita consumatorilor din toata tara s-a cifrat la sfarsitul anului 2016, la 740,718 milioane mc, cu 3,298 milioane mc mai putin fata de anul 2015. Din aceasta cantitate, apa potabila distribuita pentru uz casnic a fost de 563,416 milioane mc, reprezentand 76,1% din total. De asemenea, proportia apei potabile distribuita consumatorilor care au instalate apometre, in totalul distribuit, este de 94,8%, diferenta de cantitate de apa potabila distribuita fiind inregistrata in sistem pausal”.
In ceea ce priveste reteaua de canalizare, in anul 2016, activitatea de evacuare a apelor uzate din gospodariile populatiei si din unitatile economice si sociale, precum si tratarea lor in statii de epurare, s-a desfasurat in 313 municipii si orase si in 871 de comune. Conform INS, lungimea totala a retelei de canalizare din Romania, la sfarsitul anului 2016, a fost de 34.353,4 km, din care 24.133,5 km in municipii si orase. „Comparativ cu anul precedent, in perioada de raportare lungimea retelei de canalizare s-a extins cu 2.650,8 km (respectiv cu 1.194,1 km in mediul urban si cu 1.501,7 km in cel rural)”, se precizeaza in raportul INS. Printr-o serie de diagrame si tabele specifice se evidentiaza si locuitorii cu locuintele conectate la sistemele de canalizare si epurare a apelor uzate. Astfel, populatia conectata la sistemele de canalizare in anul 2016 a reprezentat 49,1% din populatia rezidenta a Romaniei, in asa fel incat un numar de 9.702.739 de locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare (SC). In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia cu locuintele conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare (SCE) a fost de 9.415.524 de persoane, reprezentand 47,7% din populatia rezidenta a tarii. Astfel, conform datelor disponibile, se prezuma ca, in lipsa unor derapaje majore, anul acesta ar trebui ca macar un nivel de 50% din locuitorii tarii sa beneficieze de servicii de canalizare, atingandu-se astfel un prag psihologic important, din acest punct de vedere.
Extinderea retelelor de gaze si diminuarea distributiei centralizate a energiei termice aduc oportunitati pe segmentul HVAC
Conform INS, la sfarsitul anului 2016, lungimea totala a conductelor de distributie a gazelor naturale era de 39.668,8 km, din care 22.406,9 km se regasesc in municipii si orase. In intervalul analizat, s-au distribuit gaze naturale in 913 localitati, din care 245 in municipii si orase. Totodata, comparativ cu anul precedent, in anul 2016, lungimea conductelor de distributie a gazelor naturale s-a extins cu 482,1 km. Pe acest fond, la 31 decembrie 2016, volumul gazelor naturale distribuite a fost de 8.390,7 mil. mc, cu 107,7 mil. mc mai mult fata de anul precedent. Din totalul volumului gazelor naturale distribuite in anul 2016, 2.917,1 mil. mc au fost destinate consumului casnic, reprezentand 34,8% fata de volumul total al gazelor naturale distribuite. De asemenea, din volumul total al gazelor distribuite, 90,8% au fost distribuite in mediul urban. Dupa cum se cunoaste, orice extindere (chiar si minimala, cum a fost anul trecut) a retelelor de distributie a gazelor naturale constituie un factor benefic pentru furnizorii de sisteme HVAC din categoria centralelor termice, care sunt, de altfel, interesati si de un alt capitol al analizei, referitor la repartitia energiei termice in sistem centralizat. Din acest punct de vedere, specialistii institutului de statistica afirma ca, in 2016, energia termica distribuita a fost de 9.393.316 Gcal (cu 269.394 Gcal mai putin fata de 2015), din care pentru populatie s-au alocat 7.438.298 Gcal (cu 196.385 Gcal mai putin comparativ cu precedentele 12 luni). Energia termica respectiva a fost distribuita in 74 de localitati din Romania (comparativ cu 86 de localitati in 2015), din care 65 de unitati administrative sunt municipii si orase. Fata de anul 2015, nu s-a mai distribuit energie termica in Salonta (Bihor), Murfatlar si Harsova (Constanta), Cristuru Secuiesc (Harghita), Lupeni si Vulcan (Hunedoara), Copsa Mica (Sibiu) si Falticeni (Suceava), care se adauga astfel localitatilor Piatra Neamt, Resita si Zalau (unde nu s-a mai distribuit energie termica inca din 2015). Tocmai in aceste localitati companiile din domeniul HVAC au tot mai multe oportunitati de a-si promova ofertele.
In fine, dar nu in ultimul rand, firmele interesate de diferitele amenajari edilitare - si nu numai - au la dispozitie, de la INS, situatia spatiilor verzi. „In aria municipiilor si oraselor, suprafata spatiilor verzi sub forma de parcuri, gradini publice, locuri de joaca pentru copii, terenuri ale bazelor si amenajarilor sportive era, la sfarsitul anului 2016, de 26.905 ha (comparativ cu 25.778 ha in 2015). De asemenea, la 31 decembrie 2016, suprafata intravilana inregistra 462.782 ha, cu 4.014 ha mai mult fata de 2015”, dupa cum se mai arata in comunicatul INS, ceea ce reprezinta o extindere deosebita a ariilor aflate in interiorul localitatilor.
***
Sursa datelor o constituie cercetarile statistice anuale AC - „Alimentarea cu apa, canalizarea, salubritatea si distributia energiei termice” - chestionar completat de unitatile cu activitati de utilitate publica de interes local, directiile domeniului public, primariile municipale, orasenesti si comunale; GN - „Distributia gazelor naturale” - chestionar completat de societatile comerciale, care au ca obiect de activitate comercializarea gazelor naturale catre consumatorii industriali si casnici; AS-AU-POP- cercetarea statistica „Locuitorii cu locuintele conectate la sistemele de canalizare”, care se adreseaza tuturor primariilor localitatilor ce au sisteme de canalizare.
Dupa cum arata INS, cercetarile statistice sunt exhaustive si se adreseaza institutiilor administratiei publice locale (prefecturi si consilii locale), regiilor autonome si societatilor comerciale cu activitati de utilitate publica de interes local (circa 3.700 de entitati). Datele cercetarii actuale sunt provizorii, pana la data de 8 decembrie 2017 (cand este programata aparitia publicatiei „Distributia si evacuarea apelor uzate”), iar informatiile aferente anului in curs vor fi date publicitatii in iulie 2018. Pentru a accesa datele-sursa aferente analizei actuale, click aici!