In Romania chiar si unele dintre localitatile mici au trecut la iluminatul stradal cu LED, insa nu toate respecta standardele de calitate, in timp ce mare parte a populatiei tarii noastre are nevoie de educatie in ceea ce priveste impactul revolutiei tehnologice asupra calitatii vietii, potrivit opiniei lui Bogdan Balaci, directorul general al Philips Lighting pentru intreaga regiune de sud-est a Europei. Daca la nivel global se discuta despre posibilitatea ca pana in anul 2025 iluminatul stradal sa se realizeze integral cu sisteme eficiente cu LED, ceea ce ar putea reduce consumul global cu energie utilizata in acest sens de la 15% la 8%, in Romania sistemele de calitate indoielnica au, inca, o cota importanta de piata.
"Iluminatul stradal este pretutindeni, conectivitatea nu. Din pacate, nu constientizam cum putem folosi puterea internetului in avantajul nostru si al mediului in care traim. In Romania, de exemplu, chiar si unele dintre localitatile mici au trecut la LED, insa nu toate respecta standardele de calitate. De folosirea conceptului Internet of Things nici nu poate fi vorba. Pentru a tine pasul cu revolutia tehnologica si impactul pozitiv asupra vietii noastre cotidiene, avem nevoie sa fim educati in aceasta directie", a declarat Bogdan Balaci.
Conform datelor Philips Lighting, solutiile inteligente de iluminat stradal cu LED pot contribui la scaderea emisiilor CO2 cu peste 60%. Mai mult decat atat, iluminatul corect si de o calitate mai buna ar putea aduce si alte beneficii, cum ar fi perceptia imbunatatita a cetatenilor in ceea ce priveste siguranta lor sau atractivitatea orasului. Prin aceste efecte benefice, iluminatul inteligent cu LED va avea o contributie majora la indeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite, un set de tinte convenite la nivel global pentru a ajunge la un viitor sustenabil pana in 2030.
"Incurajam toate orasele sa foloseasca in totalitate sisteme de iluminat public cu LED pana in 2025. Dintre cele aproximativ 300 de milioane de lumini stradale din intreaga lume, doar 1 din 10 reprezinta LED-uri eficiente din punct de vedere energetic si doar 2% sunt conectate. Combinarea iluminatului eficient energetic cu managementul conectat al sistemului poate aduce economii de energie de pana la 80%", a subliniat Harry Verhaar, Head of Global Public & Government Affairs in cadrul Philips Lighting.
Anul trecut, Philips Lighting, in colaborare cu World Council on City Data (WCCD), a realizat economii de energie de 63% prin implementarea unui astfel de sistem in Los Angeles. Astfel, orasul american a economisit circa 9 milioane de dolari si a redus emisiile anuale de gaze cu efect de sera asociate cu iluminatul public cu 47.000 de tone metrice, echivalentul emisiilor generate de aproximativ 10.000 de automobile conduse timp de un an.
Philips Lighting este lider global in domeniul iluminatului eficient energetic, realizand vanzari de peste 7,1 miliarde euro in 2016 cu o echipa de aproximativ 34.000 de angajati in peste 70 de tari.