Compania Elsaco Electronic, parte a grupului de firme Elsaco - Botosani, a inregistrat o cifra de afaceri de 111,5 milioane de lei in primul semestru al acestui an, rulajul dublandu-se fata de cele 52,6 milioane de lei, raportate in aceeasi perioada din 2014. Potrivit datelor societatii, evolutia s-a datorat cresterii numarului de comenzi si, mai ales, a valorii acestora, la finele lunii iunie 2015 portofoliul de contracte ajungand la peste 613 milioane de lei. "In perioada urmatoare, dorim sa realizam asocieri cu firme mari, inclusiv din strainatate si suntem siguri ca din astfel de demersuri avem foarte multe lucruri de invatat. Ne gandim si actionam deja pentru extinderea in statele invecinate, dar mai multe detalii vom putea da anul viitor, cand speram ca aceste demersuri sa se materializeze", a declarat Valeriu Iftime, presedintele grupului Elsaco.
Potrivit estimarilor managementului firmei, dupa o usoara crestere a sectorului de constructii in 2015, acesta va reveni pe un trend de scadere in 2016. Chiar si in acest context, pe termen mediu, ponderea proiectelor din sectorul instalatiilor electrice va fi reprezentata de cererea datorata programelor de finantare prin Programul Operational Sectorial (POS) si prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) - racorduri pe inalta si medie tensiune pentru instalatii de cogenerare, instalatii electrice de medie si joasa tensiune pentru alimentarea statiilor de pompare si a sistemelor de irigatii, instalatii electrice aferente sistemelor de management al deseurilor etc., precum si de lucrarile de infrastructura (devieri, modernizari de linii si racorduri electrice) si instalatii electrice aferente constructiilor civile si industriale.
Proiectele de anvergura, aflate in executie
Unul dintre principalele proiecte in care este implicata compania vizeaza dezvoltarea unei noi surse de producere in cogenerare a energiei electrice si termice, care va fi instalata in incinta CET Oradea. Energia termica va fi asigurata de o serie de echipamente noi, respectiv de o turbina de gaze si un cazan recuperator, precum si de doua cazane de apa fierbinte. De asemenea, vor fi puse in functiune doua cazane de abur saturat, un acumulator de caldura, o statie de pompare si una de compresie a gazelor naturale, o statie electrica, una de tratare chimica a apei, precum si diverse instalații electrice, de automatizare si control. Toate acestea vor fi puse in functiune pana la finalul anului 2015. Contractul a fost adjudecat in 2014 de catre asocierea dintre Elsaco Engineering si STC SPA din Italia, valoarea totala a acestuia fiind de circa 243 milioane de lei (fara TVA). In prezent, sunt in stadiu avansat lucrarile de executie a cladirilor statiei de pompare-termoficare, a statiei electrice, a cazanului recuperator, turbinei cu gaze, cazanelor de apa fierbinte si a statiei compresoare de gaze, in acest moment lucrarile fiind executate in proportie de 61%.
Pana in 2016, Elsaco Electronic implementeaza un proiect ce vizeaza realizarea unei instalatii noi de desulfurare (Desox) in cadrul CET 2 Iasi, proiectul, in valoare de 96 milioane de lei, avand ca beneficiar compania energetica Dalkia Romania. Se are in vedere realizarea unei instalatii de desulfurare a gazelor de ardere pentru cazanul de abur retehnologizat (IMA4), pentru incadrarea emisiilor de bioxid de sulf (SO2) in limitele prevazute de autorizatia integrata de mediu. Activitatile prevazute in contract includ: managementul de proiect, obtinerea autorizatiilor si avizelor, proiectarea DTAC, PT, DE; organizarea de santier; executia lucrarilor de demolare si construire; procurarea si montajul de echipamente si materiale; executia de instalatii mecanice/ electrice/ de automatizari; realizarea de teste si probe la rece si la cald etc.
Alte lucrari in care se implica Elsaco Electronic in aceasta perioada vizeaza reabilitarea retelelor termice secundare din municipiul Bacau (loturile 2, 3, 4 si 5), proiect in valoare de 85,8 milioane de lei (fara TVA) ce va fi definitivat in 2015, implementarea unui sistem informatic integrat pentru citirea si managementul contoarelor de energie termica in municipiul Oradea, contract cu o durata de 20 de luni si o valoare de 23 milioane de lei (inclusiv TVA), precum si achizitia si montajul de contoare cu citire la distanta, proiect al carui beneficiar este Compania de Apa Aries, operatorul serviciilor de apa si canalizare in zona Turda - Campia Turzii (judetul Cluj). Contractul are o valoare de circa 14,5 milioane de lei si va fi implementat pana la sfarsitul acestui an.