Piata echipamentelor pentru sisteme fotovoltaice inregistreaza o crestere accelerata in 2022, toate companiile din domeniu consemnand evolutii importante, urmand trendul international din domeniu. Potrivit lui Dan Tudose, CEO e-acumulatori.ro, furnizor de produse dedicate independentei energetice, cele mai cautate tipuri de sisteme sunt cele on-grid, conectate la retea, adica pentru asigurarea consumului propriu si injectarea surplusului in reteaua nationala. Totodata, vor aparea pe piata produse cu o eficienta de 5%-10% mai mare.
"Pornind de la o piata incipienta in 2019, in aceasta perioada se pun bazele dezvoltarii consistente a solutiilor de producere a energiei electrice la locul de consum, fiecare cladire, respectiv acoperis cu instalatie fotovoltaica putand acoperi, in proportie mare, necesarul de energie produsa local. In perioada urmatoare, vor aparea imbunatatiri in domeniul panourilor fotovoltaice, adica eficienta sporita cu 5-10% fata de perioada anterioara. In acelasi timp, se observa unele sincope in aprovizionarea cu componente electronice, cererea in crestere la nivel mondial fiind peste capacitatile de productie actuale", a declarat Dan Tudose.
In contextul acestei evolutii semnificative a pietei, managerul estimeaza o dublare a cifrei de afaceri a companiei P PLUS 2002 SRL, proprietara www.e-acumulatori.ro, pentru anul 2022, comparativ cu anul precedent. Compania livreaza pe piata echipamente fabricate de liderii segmentului sistemelor fotovoltaice, precum: Longi Solar, Jasolar si Canadian Solar pentru panouri fotovoltaice, Huawei si Sungrow pentru invertoare, respectiv Mounting Systems si Renusol pentru sisteme de fixare a panourile fotovoltaice.
"Am inregistrat cresteri substantiale la panourile fotovoltaice si pentru sistemele complete fotovoltaice. In continuare, avem ca obiectiv mentinerea in topul companiilor din domeniul energiei verzi, urmand sa analizam listarea la bursa in intervalul 2024-2025", a mai spus Dan Tudose.
In ceea ce priveste principalele provocari din domeniu, in aceasta perioada, managerul subliniaza tendinta usor-crescatoare cu precadere la produsele din aluminiu si otel inoxidabil, precum si cateva dificultati in zona componentelor electronice si a sistemelor de fixare, dar precizeaza ca producatorii indica o reluare a fluxului normal in urmatoarele 6 luni. "Noi ne pastram deschise optiunile prin diversificarea lanturilor de aprovizionare", a adaugat Dan Tudose.
E-acumulatori.ro este un business de familie, inceput in 2002 si dezvoltat puternic din 2009. Astazi, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independentei energetice atat pentru consumatorii individuali, cat si pentru cei industriali.