RO EN
Coșul este gol

APC: Urmeaza investitii de 25 miliarde euro in infrastructura de apa si canalizare

In ultimii 20 de ani Romania a cheltuit 7 miliarde euro pentru infrastructura de apa si canalizare! Romania trebuie sa mai investeasca 24,5 miliarde de euro in infrastructura de apa si canalizare pentru a atinge standardele europene! Romania va reusi abia in urmatorii 30 de ani sa atinga standardele europene in materie de alimentare cu apa si canalizare pentru toata populatia tarii!
Cea mai scumpa apa din tara, 5,69 lei/mc, furnizata in sistem centralizat de catre un operator regional o platesc consumatorii din Vaslui! Cea mai ieftina apa din tara, 3,70 lei/mc, furnizata in sistem centralizat de catre un operator regional o platesc consumatorii din Sibiu! Bucurestenii platesc la Apa Nova 3,93 lei pentru un metru cub de apa potabila! Ploiestenii platesc la Apa Nova 3,17 lei pentru un metru cub de apa potabila!
Numai 7 din 10 gospodarii din Romania beneficiaza de serviciul centralizat de alimentare cu apa! Numai una din doua gospodarii din Romania beneficiaza de serviciul centralizat de canalizare!
Asociatia Pro Consumatori, singura organizatie de utilitate publica, singura organizatie de consumatori din Romania membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura organizatie din Romania membra in The Transatlantic Consumer Dialogue (TACD), cu o activitate de peste 31 de ani in domeniul apararii drepturilor si intereselor economice ale consumatorilor, de Ziua mondiala a apei trage un semnal de alarma cu privire la tarifele exagerate la apa potabila percepute consumatorilor in localitatile conectate la operatorii regionali.
In prezent, alimentarea cu apa a populatiei Romaniei se realizeaza de 43 operatori regionali, 2 operatori cu capital mixt (public si privat) - Apa Nova Bucuresti si Apa Nova Ploiesti, respectiv 900 de operatori mici organizati la nivelul primariilor care nu au dorit sa cedeze alimentarea cu apa catre consiliul judetean, fapt care a facut posibil existenta unor tarife situate la jumatatea celor practicate de operatorii regionali.
Serviciul de alimentare cu apa a populatiei Romaniei este asigurat pentru aproximativ jumatate din populatia tarii de catre cei 43 de operatori regionali care s-au infiintat ca si companii de apa pe actiuni in urma asocierii dintre Consiliile judetene si unele primarii din judetele respective, fara a fi consultati cetatenii printr-un referendum local. In aceste companii, consiliile judetene detin capitalul majoritar, deci au ultimul cuvant de spus in ceea ce priveste stabilirea tarifelor la apa si apa uzata si nu numai. Acesti operatori regionali de furnizare a serviciului de apa potabila si apa uzata, ii regasiti in 12 judete sub denumirea de compania de apa, iar in celelalte judete sub alte denumiri. Acestia s-au infiintat in cadrul Programului Operational Sectorial Mediu, derulat in perioada 2007-2015.
“Pretul apei furnizate de operatorii regionali este unul piperat raportat la puterea de cumparare medie a consumatorului roman, cei mai afectati fiind consumatorii din mediul rural unde nivelul de trai este cel mai scazut comparativ cu cel inregistrat in regiunile rurale din celelalte tari membre ale Uniunii Europene. Asocierile realizate in vederea constituirii acelor operatori regionali intre consiliile judetene si o parte a primariilor din zonele rurale din judetele respective, in scopul furnizarii in sistem centralizat a apei potabile si realizarii unui sistem de canalizare nu au condus la realizarea unor beneficii pentru consumatorii arondati operatorilor respectivi, in special pentru cei din mediul rural, din cauza managementului deficitar realizat de persoane numite in functii de conducere/coordonare a activitatilor aferente managementului apei pe baza unor criterii politice, nicidecum profesionale.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter