RO EN
Coșul este gol

PMB atrage fonduri de 278 milioane euro pentru modernizarea retelei de termoficare

Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) atrage fonduri europene de 278 milioane de euro pentru modernizarea sistemului centralizat de distributie a agentului termic, informeaza Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (TEB). Potrivit conducerii societatii, sistemul centralizat ramane solutia optima pentru incalzirea in Capitala, in pofida diverselor declaratii ce apar periodic in spatiul public, mai ales legate de incalzirea cu centrale de cvartal.
"Incalzirea cu centrale de cvartal ar presupune ca unul sau mai multe blocuri sa fie legate la unitati de productie mai mici, amplasate in proximitatea acestora. Dezavantajul este evident: mai multe centrale inseamna mai multa poluare. Pentru a evita degajarea noxelor in cartiere, ar insemna ca peste tot sa fie ridicate cosuri mult mai inalte decat imobilele din zona, ceea ce ar fi foarte greu de realizat. In plus, solutia tehnica a centralelor de cvartal nu include folosirea punctelor termice. Mai mult, trecerea la acest mod de incalzire ar presupune redimensionarea retelei de transport al gazelor naturale, care ar dura 10 ani", a declarat Alexandru Burghiu, directorul general CMTEB.
In ceea ce priveste solutia lansata in spatiul public de unii politicieni, care sustin ca este posibila inlocuirea a peste 100 km/an din reteaua de distributie din Capitala, managerul Termoenergetica a precizat: "Reteaua primara a fost construita in peste 20 de ani, cu un ritm de circa 50 km pe an. La acel moment, sistemul se realiza inaintea constructiei de blocuri, asadar in alte conditii decat in prezent. In momentul de fata, inlocuirea conductelor are loc in perioada sezonului cald, asadar 6 luni/ an. Pentru ca bucurestenii sa fie minim afectati, pe durata lucrarilor se instaleaza o retea provizorie pentru alimentarea consumatorilor din zona afectata".
Alexandru Burghiu a mai spus ca singurele lucrari majore de inlocuire a conductelor din Capitala au fost realizate in ultimii patru ani.
"Din 2016 pana in prezent am inlocuit cu bani de la bugetul local 260 km de retea, dintre care 60 km din reteaua primara si 200 km din reteaua secundara. Primaria Capitalei atrage, in premiera, 278 milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru modernizarea a 200 de km de conducta de transport al energiei termice, proiect finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Proiectul a fost pregatit si depus spre finantare in acest mandat, deja a trecut de etapele de evaluare si se afla in contractare", a subliniat managerul CMTEB.
Alexandru Burghiu a mai precizat ca acesta este cel mai mare proiect din Uniunea Europeana din ultimii ani in domeniul termoficarii, iar studiul de fezabilitate este deja realizat.
Reteaua de distributie a agentului termic din Capitala este compusa din 987 km retea primara si aproximativ 3.000 km retea secundara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter