Secretarul de stat Carmen Moraru a semnat un contract de finantare pentru extinderea retelei de apa canal din judetul Valcea, proiect in valoare totala de 261,4 milioane de euro (fara TVA), care se va derula in 34 de unitati administrativ-teritoriale (9 orase si 25 de comune). Semnarea a avut loc alaturi de reprezentantii beneficiarului - Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ”Apa Valcea”.
Proiectul include investitii pentru imbunatatirea accesului la servicii de alimentare cu apa de calitate pentru 45.625 locuitori si cresterea gradului de acoperire cu servicii de colectare si epurare a apelor uzate pentru 79.100 locuitori din judet. Gradul de conectare al populatiei din aria proiectului la servicii de alimentare cu apa va creste de la 18% inainte de proiect la 89% dupa finalizarea proiectului, iar gradul de conectare a incarcarii organice biodegradabile la sistemele de colectare, de la 69% inainte de proiect la 99% dupa finalizarea acestuia.
”Am semnat contractul pentru o noua investitie in extinderea retelei de apa - canal din Romania printr-un proiect care va acoperi 9 orase si 25 de comune din judetul Valcea. Astfel, valoarea proiectelor de apa - canal pentru care am semnat contractele de finantare doar in ultima luna se ridica la peste 1 miliard de euro pentru 91 de unitati administrativ - teritoriale din tara, ceea ce inseamna acces la alimentare cu apa la standarde conforme pentru 170.000 de oameni si acces la canalizare pentru aproape 200.000. Vreau sa asigur autoritatile locale ca MIPE le va acorda oricand sprijin pentru demararea si finantarea unor astfel de proiecte, iar fondurile europene pe care le avem la dispozitie sunt oportunitatea noastra de dezvoltare”, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru.
Investitiile cuprinse in acest proiect se vor face in doua etape, prin Programul Operational Infrastructura Mare (cu finalizare pana la 31 decembrie 2023) si prin Programul Operational Dezvoltare Durabila (cu implementare in perioada 2024 - 2025).
Proiectul presupune extinderea retelei de distributie a apei potabile cu 151,3 km si reabilitarea altor 16 km existenti, costul total al investitiilor in sectorul de apa fiind de 81,2 milioane euro din care 35,25 milioane euro in prima etapa. Investitiile in sectorul de apa uzata se ridica la 180,2 milioane euro din care 78,27 milioane euro in prima etapa, reteaua de canalizare urmand a fi extinsa cu 310 km.
Contracte de 1 miliard de euro, semnate in decurs de o luna
Astfel, in mai putin de o luna, reprezentantii MIPE semneaza contracte pentru extinderea retelei de apa - canal la nivel national in valoare de 1 miliard de euro.
Anterior acestui contract, au fost semnate in ultima luna contracte de finantare pentru alte doua proiecte pentru extinderea retelelor de apa si apa uzata din judetele Prahova si Tulcea.
Pentru Tulcea a fost semnat un contract in valoare de 245 milioane euro, prin care se va asigura acces la apa curenta si canalizare in 5 orase si 10 comune, ceea ce inseamna ca peste 35.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apa si 53.000 de locuitori vor avea acces la canalizare, in ambele etape ale proiectului.
De asemenea, Prahova va beneficia de un proiect in valoare de 690 milioane de euro, din care 85% finantare prin Programul Operational Infrastructura Mare, prin care vor fi realizate investitii in extinderea sistemelor de alimentare cu apa de care vor beneficia 91.872 de locuitori si a sistemelor de canalizare la care vor fi racordati 67.231 de beneficiari din 42 de unitati administrativ - teritoriale.
Pentru perioada de programare 2021 - 2027, proiectele de apa - canal vor fi finantate prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, care alocata suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apa si apa uzata si tranzitia la o economie circulara. Prin PODD se vor finanta investitii atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM, in cazul etapizarii acestora. Finantarea prin PODD va include pregatirea si gestionarea proiectelor de investitii de apa si apa uzata, dar si consolidarea capacitatii actorilor implicati in sector. Detalii despre PODD, aici.