RO EN
Coșul este gol

MARAMURES: Contract de 480 milioane euro pentru finantarea lucrarilor utilitare

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a semnat, alaturi de reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru servicii publice de apa si de canalizare si ai Vital SA Municipiul Baia Mare, contractul pentru “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Maramures”, care ajunge la o valoare totala de peste 480 milioane de euro. La eveniment au participat Ionel Bogdan, presedinte al Consiliului Judetean Maramures, precum si reprezentanti ai celor 30 de unitati administrativ-teritoriale beneficiare.
Contractul a fost aprobat pe baza documentatiei de finantare intocmite de EPTISA Romania.
„De fiecare data cand ajung in Maramures gasesc aceeasi implicare cand vine vorba de accesarea fondurilor europene si un apetit constant pentru investitii integrate cu impact major asupra comunitatii. Astazi, adaugam un nou proiect la lista consistenta de investitii din bani europeni realizate prin efortul autoritatilor locale. Peste 100.000 de locuitori vor avea acces la servicii de alimentare cu apa si la canalizare, ceea ce inseamna ca am mai facut un pas important catre atingerea obiectivului national de dezvoltare a infrastructurii si pentru imbunatatirea conditiilor de viata. Mai mult, este absolut firesc ca, intr-o zona in care s-au investit deja fonduri importante in domenii precum sanatate, turism, producerea de energie regenerabila si infrastructura rutiera, sa existe si o infrastructura de apa-canalizare la standarde europene”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Proiectul se va desfasura in doua etape. Prima, finantata prin Programul Operational Infrastructura Mare, urmeaza sa fie finalizata in luna decembrie a acestui an. Valoarea totala a investitiilor este de peste 200 de milioane de euro.
Etapa a doua, ce se va implementa in perioada 2024 – 2025, se fundamenteaza pe prevederile Master Planului aprobat in 2013 si este corelata cu investitii din alte surse de finantare.
Reteaua de apa se va extinde cu 300 km, iar cea de canalizare cu 230 km
Dupa implementarea proiectului, gradul de conectare si conformare la serviciile de alimentare cu apa va creste de la 63,1% cat este in prezent la 92%, fiind prevazut ca procentul sa creasca in viitor la 100 % prin investitii din alte surse de finantare.
Nivelul de conformare, inainte de proiect, a incarcarii organice biodegradabile la sisteme de colectare in aglomerarile din aria de acoperire a proiectului este de 61%, iar dupa implementarea proiectului acesta va atinge 82,7%, urmand sa ajunga ulterior, prin noi investitii, la 100 %.
Investitiile realizate in ambele etape ale proiectului includ:
- Retea de distributie apa potabila (noua): 301,47 km
- Retea de distributie apa potabila (reabilitata): 20,60 km
- Aductiune (noua): 182,57 km
- Aductiune (reabilitare): 26,72 km
- Retea canalizare (noua): 230,17 km
- Retea canalizare (reabilitata): 37,15 km
- Rezervoare inmagazinare: 41 km
- Statii tratare apa: 2 buc.
- Statii epurare ape uzate care deservesc aglomerari sub 10.000 l.e.: 3 buc.
- Instalatie de tratare namol: 1 buc.
- Statii epurare ape uzate care deservesc aglomerari sub 10.000 l.e. (extindere si reabilitare): 3 buc.
- Colector: 7,30 km
- Rezervoare inmagazinare (reabilitare): 17 buc.
- Instalatii de clorinare (noi): 26 buc.
- Instalatii de clorinare (reabilitare) 1 buc.
- Captare de apa (noua): 1 buc.
- Captare de apa (reabilitate): 4 buc.
1,8 milioane de romani, conectati la reteaua de apa-canalizare prin POIM
In perioada de programare 2014-2020, prin POIM au fost semnate 108 contracte de finantare in sectorul de apa si apa uzata din Romania cu o valoare totala eligibila de 33,6 miliarde lei (6,79 miliarde euro), din care 19 contracte in valoare totala eligibila de 437,15 milioane lei (88,32 milioane euro) sunt finalizate.
Prin proiectele de infrastructura selectate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, locuitorii Romaniei beneficiaza de o mai buna alimentare cu apa, tinta ce urmeaza sa fie atinsa la finele acestui an fiind de 1,8 milioane locuitori. De asemenea, populatia Romaniei beneficiaza de o mai buna tratare a apelor uzate, tinta atinsa de POIM pana in decembrie 2023 fiind de 1,24 milioane locuitori echivalenti.
In perioada de programare 2021-2027 continua investitiile in sectorul de apa-canalizare, Programul Dezvoltare Durabila aduce resursele pentru alti 3.768 km conducte noi sau optimizate de apa si 3.209 km conducte noi sau optimizate de apa uzata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter