Prim-ministrul Lodovic Orban a declarat luni la inceputul sedintei de Guvern ca antreprenorii sunt principalii vinovati pentru intarzierile foarte mari in executia tronsoanelor de autostrada aflate in lucru. Seful Guvernului i-a solicitat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, sa faca inspectii inopinate pe santiere, si a indicat chiar si proiectele cu probleme si numele antreprenorilor care ar trata lucrarile intr-un mod inacceptabil si nu si-ar plati subcontractorii, desi platile de la stat sunt la zi.
"Faceti niste vizite inopinate, inclusiv pe santierele pe care se lucreaza, pe tronsoane de autostrada, si mai mult decat atat, incercati sa obtineti informatii privind adevaratele motive ale blocajelor din cat mai multe surse. Eu pot sa va dau exemplu, sa va duceti asa, intr-o prima faza, pe trei tronsoane. Chetan - Campia Turzii - interesant de aflat cum de nu s-a obtinut acordul de mediu, cum de nu s-a facut descarcarea arheologica la aproape doi ani de la semnarea contractelor. Va recomand sa va duceti pe cele doua tronsoane in curs de lucru, pe Sebes-Turda, tronsonul 1 si tronsonul 2. Va spun inca de acum, antreprenorii generali trateaza lucrarile intr-un mod inacceptabil. Este vorba de firmele Pizzarotti si Aktor. Pun pe umeri subcontractorilor efectuarea marii majoritati a lucrarilor, nivelul lor de mobilizare este la pamant, cel putin pe tronsonul unde este Aktor, cred ca acolo nu au un sef de santier care sa aiba experienta, probabil conduce din birou, nu de pe teren. O asemenea vraiste si dezorganizare in materie de antreprenor general nu cred ca exista pe vreun contract", a spus Ludovic Orban.
Prim-ministrul a mai precizat ca platile statului pentru lucrari sunt la zi si a mai solicitat ministrului Lucian Bode sa conditioneze platile facute catre antreprenorii generali de platile acestora catre subcontractori si furnizori.
"Se intampla uneori situatia in care se face plata catre antreprenorul general, iar antreprenorul general nu plateste subcontractorilor, creand, de fapt, situatii extrem de dificile subcontractorilor, care, de fapt, duc greul lucrarii. Deci chestiunea asta trebuie tratata cu maxima exigenta. Acel «dolce far niente» care a existat pana acum si tratarea subiectiva a contractelor trebuie sa inceteze, iar aici va trebui inclusiv sa luati masuri de schimbare a managementului", a mai spus seful Guvernului.
Ludovic Orban a mai indicat faptul ca situatia trebuie rezolvata rapid, in contextul in care se va deschide "un front de lucru urias in Romania", cu toate licitatiile aflate in pregatire si care vor fi lansate in 2020.
"Antreprenorii trebuie sa inteleaga foarte clar ca daca nu isi indeplinesc obligatiile contractuale pleaca acasa si nu mai pupa nicio lucrare in Romania. (...) Trebuie dat semnalul asta foarte clar: respectarea contractului este obligatorie si, in acelasi timp, evident, si compania, si toti factorii care sunt implicati in pregatirea contractelor, nu semneaza un contract si nu dau un ordin de incepere a lucrarilor daca nu au predat amplasamentul, daca nu au facut descarcarea arheologica, daca nu au acord de mediu, daca nu permit intr-adevar realizarea unui front de lucru care sa justifice alocarile de sume, inclusiv locurile de sume din avans", avertizeaza primul ministru.