RO EN
Coșul este gol

INFRASTRUCTURA: Investitii de 19 miliarde euro, planificate in urmatorii opt ani

Autostrada Sibiu-Pitesti, reabilitarea liniei de cale ferata Radna - Gurasada - Simeria, constructia Magistralei 6 de metrou (1 Mai - Otopeni) si a Magistralei 5 (sectiunea Eroilor - Universitate - Piata Iancului), drumurile expres Ploiesti - Buzau, Focsani - Bacau, Buzau - Focsani, Pitesti - Ramnicu Valcea - Racovita, precum si modernizarea centurii de sud a Capitalei reprezinta cele mai importante proiecte de infrastructura din tara noastra ce vor beneficia de finantare prim Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, potrivit unui document publicat de Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Acesta a fost denumit "Portofoliu de proiecte preidentificate" si a fost realizat pe baza analizelor si strategiilor sectoriale din cadrul programului, fiind publicat alaturi de un Centralizator al acestuia in luna ianuarie 2016.
Conform documentelor, lucrarile de constructie a autostrazii Sibiu - Pitesti vor trebui demarate in ultimul trimestru al anului viitor, semnarea primelor contracte de lucrari fiind programata pentru primul trimestru al anului 2018. Termenul pentru implementarea intregului proiect este stabilit in ultimul trimestru al anului 2023, valoarea totala a investitiei depasind 1,67 miliarde euro. In ceea ce priveste reabilitarea liniei de cale ferata Radna - Gurasada - Simeria, investitia evaluata la peste 1,5 miliarde euro este prevazuta a fi realizata in perioada 2016-2021. Pentru constructia Magistralei 6 a metroului din Bucuresti pe tronsonul 1 Mai - Otopeni se vor aloca 600 milioane de euro, pe tronsonul cu o lungime de 14,2 km urmand a fi amenajate 9 statii. In al doilea trimestru al acestui an proiectul va fi depus spre evaluare, contractul de finantare va fi semnat in ultimele trei luni din 2016, urmand ca primele contracte de proiectare si executie sa fie semnate in primul trimestru al anului viitor. Daca nu vor exista probleme, tronsonul ar trebui finalizat in anul 2020. In ceea ce priveste constructia Magistralei 5 pe sectorul Eroilor - Universitate - Piata Iancului (4,5 km si 5 statii) vor fi necesare fonduri de circa 353 milioane de euro, durata de implementare a lucrarilor fiind cuprinsa intre ultimul trimestru din 2016 si finele anului 2023.
***
Pe langa proiectele de infrastructura, documentul include investitii in siguranta transportului, in managementul integrat al deseurilor, in sectorul de alimentare cu apa si canalizare, protectia zonei costiere, retelele de termoficare din marile orase etc.
In total, s-au propus 31 de proiecte de infrastructura rutiera, evaluate la 4,78 miliarde euro, 24 de lucrari la caile ferate (3,84 miliarde euro), 26 de investitii in transportul naval (537,75 milioane de euro), 7 proiecte privind extinderea si modernizarea metroului din Bucuresti (1,32 miliarde euro), doua pentru transportul aerian (75,76 milioane de euro) si 4 pentru cel multimodal (111,38 milioane de euro). In total, pentru sectorul de transport sunt propuse 103 proiecte, in valoare totala de circa 10,9 miliarde euro.
Pentru dezvoltarea unei infrastructuri de mediu (managementul deseurilor, alimentarea cu apa, canalizare, biodiversitate, calitatea aerului, situri contaminate etc.), MFE propune spre finantarea prin POIM 2014-2020 un numar total de 96 de proiecte, cu o valoare cumulata de 7,85 miliarde euro. In ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii energetice (productia de energie regenerabila, monitorizarea consumului in industrie, contorizarea inteligenta, cogenerarea, termoficarea oraselor, transportul de energie electrica si gaz metan), s-au propus 19 proiecte, in valoare totala de 494,37 milioane de euro.
Pentru a consulta intreaga lista a "Portofoliului de proiecte preidentificate", ce include date despre un numar total de 218 proiecte, click aici!, iar pentru Centralizator, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter