RO EN
Coșul este gol

ILFOV: Finantare de 121 milioane euro pentru extindere retea de apa /canalizare

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, a semnat doua contracte in valoare totala de 121,5 milioane euro pentru extinderea retelei de apa-canal din 3 unitati – administrativ teritoriale din judetul Ilfov: Snagov, Afumati si Ganeasa (incluse in zona metropolitana Bucuresti). La evenimentul desfasurat la sediul Consiliului Judetean Ilfov au mai participat secretarul de stat Carmen Moraru, presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Hubert Thuma, si primarii localitatilor beneficiare.
Proiectele vor fi finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare si vor asigura conectarea la reteaua de apa a 25.800 de locuitori si acces la canalizare pentru 18.600 locuitori.
„Continuam investitiile pentru conectarea Romaniei la reteaua de apa si canalizare, prin semnarea a doua contracte cu finantare din POIM. De aceasta data, beneficiare sunt zonele din proximitatea Capitalei. Anul viitor, cand este programata finalizarea acestor doua proiecte, locuitorii celor trei unitati administrativ – teritoriale vizate vor avea acces la servicii de alimentare cu apa la standarde conforme si acces la canalizare, asa cum este firesc pentru toate localitatile din Romania. In total, contractele semnate astazi vor aduce Ilfovului o retea de distributie extinsa cu 45 de km si o retea de canalizare extinsa cu 66 km”, a declarat ministrul Marcel Bolos.
Prin investitiile cuprinse in aceste doua proiecte se continua procesul de extindere si reabilitare a infrastructurii de apa si apa uzata realizat in etapa 2007–2013 si se propun investitii in extinderea si infiintarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in zonele rurale.
Pentru cele 5 localitati din Snagov incluse in proiect (satele Snagov, Ghermanesti, Ciofliceni, Vladiceasa si Tincabesti), gradul de conectare al populatiei din aria proiectului la servicii de alimentara cu apa va creste de la 40% inainte de proiect la 96 % dupa proiect, iar gradul de colectare si epurare a apelor uzate va creste de la 31% inainte de proiect, la 98% dupa finalizarea acestuia. Populatia beneficiara a investitiilor in alimentarea cu apa si apa uzata este de 9.557 locuitori, respectiv 6.951 locuitori echivalenti. Reteaua de distributie a apei va fi extinsa cu 33,524 km, iar reteaua de canalizare cu 33,760 km.
Numarul locuitorilor care vor beneficia de acces la apa curenta prin finalizarea proiectului de la Afumati si Ganeasa este de 16.251 prin extinderea retelei de distributie cu 11,708 km, iar populatia beneficiara de acces la canalizare este de 11.733 locuitori, prin extinderea retelei cu 11,708 km. Gradul de conectare al populatiei din aria proiectului la servicii de alimentare cu apa va creste de la 0% inainte de proiect la 93%, iar cel de colectare si epurare a apelor uzate de la 17% inainte de proiect, la 95% dupa finalizarea acestuia.
In lunile octombrie – noiembrie au fost semnate contracte de finantare pentru investitii in extinderea retelelor de apa si apa uzata din judetele Valcea (https://bit.ly/3hH3GZ5), Tulcea (https://bit.ly/3OiZNG9) si Prahova (https://bit.ly/3EwCCF2), in valoare totala de peste 1 miliard de euro.
Pentru perioada de programare 2021 - 2027, proiectele de apa - canal vor fi finantate prin Programul Operational Dezvoltare Durabila, care are alocata suma de 3,5 miliarde de euro pentru infrastructura de apa si apa uzata si tranzitia la o economie circulara. Prin PODD se vor finanta investitii atat in cadrul unor proiecte noi, cat si in continuarea investitiilor POIM, in cazul etapizarii acestora. Finantarea prin PODD va include pregatirea si gestionarea proiectelor de investitii de apa si apa uzata, dar si consolidarea capacitatii actorilor implicati in sector. Pentru detalii suplimentare, click aici.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter