Compania de Utilitati Publice (CUP) "Dunarea" Braila gestioneaza proiectul de extindere a retelei locale de alimentare cu apa si canalizare in 66 de localitati, cu o valoare totala de 1,38 miliarde lei (circa 280 de milioane de euro). Contractul de finantare a fost semnat in decembrie 2020, iar data la care investitiile trebuie finalizate este stabilita la finalul anului 2023.
"Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apa si Apa Uzata din Judetul Braila in perioada 2014-2020", finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), beneficiari fiind locuitorii din 66 de localitati din 32 UAT-uri din judetul Braila: municipul Braila, Consiliul Judetean Braila si localitatile Bertestii de Jos, Baraganul, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Ciresu, Dudesti, Faurei, Frecatei, Galbenu, Gropeni, Ianca, Insuratei, Jirlau, Movila Miresii, Mircea Voda, Marasu, Maxineni, Romanu, Surdila Gaiseanca, Salcia Tudor, Silistea, Stancuta, Sutesti, Tichilesti, Ulmu, Vadeni, Victoria, Visani si Zavoaia.
Prin intermediul proiectului, 57.535 persoane vor beneficia de o mai buna alimentare cu apa, iar in ceea ce priveste tratarea apelor uzate, populatia echivalenta beneficiara de un serviciu mai bun este de 186.178 locuitori echivalenti (LE), informeaza un comunicat CUP Dunarea Braila.
Lucrarile prevazute vizeaza, astfel, constructia a 147,5 km de retea de distributie apei potabile si reabilitarea altorn 130 km, constructia a 333,87 km de conducte de aductiune a apei potabile si reabilitarea altor 45 km, constructia a 12 rezervoare noi de inmagazinare a apei potabile si a unei statii noi de tratare a apei.
Investitiile in infrastructura de canalizare includ constructia a 300 km de retea noua de canalizare si reabilitarea altor 30,47 km, constructia a 110,5 km de conducte colectoare a apei uzate, precum si a 85 de statii noi de pompare a apei uzate si a unei instalatii de uscare, neutralizare si valorificare termica a namolului, care va prelua namolurile de la toate Statiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) si Statiile de Tratare Apa Potabila (STAP) gestionate de CUP Dunarea Braila.
Valoarea totala a proiectului este de 1,38 miliarde lei (inclusiv TVA), din care co-finantarea din Fondul de Coeziune al UE este de 932 milioane de lei.