In primele opt luni ale acestui an, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA a publicat in cadrul SEAP licitatii pentru proiecte finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) in valoare totala de 13,8 miliarde lei (circa 3 miliarde euro), fara TVA. Compania de drumuri mai are in pregatire proiecte de infrastructura rutiera in valoare de 17,6 miliarde lei (peste 3,8 miliarde euro), fara TVA, care urmeaza sa fie lansate in licitatie publica anul acesta. Daca planurile CNAIR se concretizeaza, valoarea totala a proiectelor finantate prin POIM ce vor fi lansate spre atribuire in acest an va depasi 31,4 miliarde lei (circa 6,8 miliarde euro).
Astfel, in urmatoarele patru luni, CNAIR SA vizeaza publicarea in cadrul SEAP a documentatiilor pentru atribuirea lucrarilor aferente loturilor 2, 3 si 4 ale autostrazii Sibiu-Pitesti, proiectarea si executia variantei de ocolire a municipiului Bacau, constructia sectorului Nadaselu - Mihaesti din cadrul autostrazii Transilvania, precum si a Sectiunii E, parte a Lotului al doilea al autostrazii Lugoj - Deva.
De asemenea, CNAIR a primit, anul acesta, aprobari de finantare de la Comisia Europeana pentru proiectele autostrazilor Timisoara - Lugoj si Lugoj - Deva (sector Dumbrava - Deva), precum si pentru reabilitarea DN 6. In prezent, se afla in analiza la Comisia Europeana cererea de finantare pentru reabilitarea DN 76.
Tot in 2017, compania va mai trimite Comisiei Europene cereri de finantare pentru proiectele autostrazilor Campia Turzii - Ogra - Targu Mures si Sebes - Turda (faza a doua).
Licitatii de 13,8 miliarde lei pentru proiecte prin POIM, lansate in 2017
In primele opt luni ale acestui an, CNAIR SA a publicat in cadrul SEAP licitatii pentru proiecte finantate prin POIM in valoare totala de 13,8 miliarde lei (fara TVA). "Prioritatea absoluta a companiei este, in acest moment, autostrada Sibiu-Pitesti, parte importanta a Coridorului IV Pan-European. In acest context, au fost scoase la licitatie anul acesta contractele pentru proiectarea si executia loturilor 1 si 5 ale acestui proiect. Pana la sfarsitul anului, CNAIR SA intentioneaza sa scoata la licitatie si documentatiile pentru proiectarea si executia loturilor 2, 3 si 4 ale acestei autostrazi, dupa ce, impreuna cu Institutul Geologic Roman, va pune la punct documentatia premergatoare", se arata intr-un anunt al companiei de stat. Cele doua contracte au o valoare cumulata de 560 milioane de euro (fara TVA). Conform datelor companiei de drumuri, pentru Sectiunea 1 (Sibiu-Boita), cu o valoare de aproximativ 165 milioane de euro (fara TVA), proiectarea va dura 12 luni, iar executia lucrarilor, 36 de luni. In cazul Sectiunii 5, investitia a fost evaluata la 395 milioane de euro (fara TVA), durata proiectarii fiind stabilita la 12 luni, iar cea a constructiei propriu-zise, la 48 de luni de la data atribuirii.
Totodata, in acest an, CNAIR a mai scos la licitatie proiectarea si executia celor patru loturi ale drumului expres Craiova - Pitesti, cu o lungime totala de 121 km. Intregul proiect are o valoare de aproximativ 820 milioane de euro. Proiectarea celor patru tronsoane urmeaza sa dureze 12 luni, iar executia 24 de luni.
O alta licitatie de importanta strategica lansata in 2017 vizeaza proiectarea si executia podului suspendat peste Dunare de la Braila, acesta fiind cel mai complex proiect de infrastructura lansat in ultimii 27 de ani in Romania, cu o valoare de peste 500 de milioane de euro (fara TVA). Dupa ce va fi construit, podul suspendat de la Braila se va afla printre primele cinci poduri din Europa ca deschidere centrala (1.120 de metri).
Licitatii pentru continuarea lucrarilor la soseaua de centura a Capitalei
Demararea lucrarilor de largire la patru benzi a actualei sosele de centura a Capitalei, pe sectorul DN 2 - A2 reprezinta, de asemenea, un pas important pentru imbunatatirea fluentei traficului periurban si de tranzit, in zona de nord a Bucurestiului. Valoarea estimata pentru realizarea acestui obiectiv este de 74 milioane de euro (fara TVA). Contractul prevede executia lucrarilor pentru modernizarea a 11,5 km, pe sectorul DN 2 (km 12+300) - A2 (km 23+750).
Tot pentru imbunatatirea conditiilor de circulatie pe inelul de nord a Capitalei, a fost lansata in acest an licitatia pentru proiectarea si executia Pasajului de la Mogosoaia. Contractul are o valoare estimata la circa 7 milioane de euro (fara TVA). Pasajul, cu o lungime totala de 112,6 metri, are o durata de executie stabilita la 90 de luni de la data adjudecarii contractului.
Pentru eliminarea punctelor de conflict rutier in cele mai importante zone ale centurii de sud a Bucurestiului, CNAIR SA a lansat in licitatie publica documentatia pentru proiectarea si executia pasajelor Berceni si Oltenita. Configurate ca sensuri giratorii suspendate, cele doua pasaje vor imbunatati desfasurarea circulatiei in aceste zone. Valoarea estimata totala, fara TVA, a celor doua proiecte este de circa 87 milioane de euro. Sesiunea de depunere a ofertelor s-a inchis, in aceasta perioada avand loc evaluarea ofertelor. Pasajul de la Oltenita va fi configurat ca giratoriu suspendat cu o forma alungita. Proiectarea va dura sase luni, iar executia acestui pasaj, 24 de luni. Garantia pentru lucrari va fi de minimum 60 de luni. Pasajul Berceni va fi configurat ca sens giratoriu suspendat in forma rotunda. Perioada de proiectare este de sase luni, iar cea de executie, de 24 de luni. Si pentru acest pasaj este stabilita o perioada de garantie de minimum 60 de luni.
Unul din cele mai importante proiecte pentru Capitala este noua autostrada de centura, cunoscuta si sub denumirea de Ringul 0, proiect care a fost, la randul sau, lansat in cadrul SEAP anul acesta. Sectorul de sud, scos la licitatie recent, face parte din noul inel de centura a Capitalei si va fi similar proiectelor destinate fluidizarii circulatiei in zona metropolelor europene. Valoarea proiectului a fost estimata la circa 580 milioane de euro. Conform datelor CNAIR, proiectarea acestui segment de autostrada ar urma sa dureze 12 luni, iar executia 30 de luni dupa atribuirea contractului.
Se pregatesc lucrari de anvergura in toata tara
Printre obiectivele de infrastructura pentru care CNAIR SA a scos la licitatie anul acesta contracte de proiectare si executie se mai afla: varianta de ocolire Timisoara Sud, finalizarea autostrazii Brasov - Targu Mures - Cluj - Oradea (loturile 1,2,3 - Suplacu de Barcau-Bors), largirea la patru benzi a DN7 (Baldana - Titu) si soseaua de centura a municipiului Barlad. Tot in acest an compania a lansat licitatii publice pentru elaborarea unor studii de fezabilitate (SF) si proiecte tehnice (PT) destinate constructiei drumurilor de mare viteza Focsani - Bacau, Ploiesti - Buzau, Bacau - Pascani si Buzau - Focsani.
Totodata, a fost postata in cadrul SEAP si documentatia destinata elaborarii SF si PT pentru constructia drumului de legatura intre A3 (autostrada Bucuresti-Ploiesti) si Aeroportul Henri Coanda.