Contractele din domeniul infrastructurii incheiate cu constructorii italieni au o valoare de peste 12 miliarde lei (fara TVA) si vizeaza realizarea a 238 de kilometri de drumuri, potrivit lui Cristian Pistol, directorul general al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu prilejul participarii la conferinta Italy & Romania - Building together. Valoarea totala a pietei constructiilor de infrastructura rutiera se ridica la 40 miliarde lei.
"Piata romaneasca ofera oportunitati tuturor constructorilor, inclusiv celor italieni. Vorbim de o piata in momentul de fata de peste 40 miliarde lei, fara TVA, numai pe rutier, sume asigurate prin Planul National de Redresare si Rezilienta si Programul Operational de Infrastructura Mare, care arata potentialul pe care Romania il are de oferit constructorilor capabili sa deruleze cu succes proiecte de infrastructura rutiera. Din aceasta suma, 15,8 miliarde lei sunt asigurate din PNRR. Acest lucru ne obliga atat pe noi, cat si pe constructorii pe care ii avem, sa finalizam lucrarile pana la finalul anului 2026, fiind o conditionalitate. Iar pentru atingerea acestui obiectiv avem nevoie de parteneri puternici, alaturi de care sa putem sa putem sa finalizam aceste lucrari. La ora actuala, avem in derulare 103 contracte pentru realizarea studiilor de fezabilitate, a proiectelor tehnice si executie de lucrari. Pentru contractele semnate, vorbim in acest moment de aproximativ 471 de kilometri de drumuri. Aceasta inseamna mai mult de 40 de miliarde de lei. Din toata aceasta masa a obiectivelor de investitii pe care le derulam, avem 12 contracte de proiectare si atributie, contracte acordate unor constructori italieni, insemnand 238 de kilometri cu o valoare totala de peste 12 miliarde de lei fara TVA", a declarar Cristian Pistol.
Potrivit reprezentantului CNAIR, dintre aceste obiective de investitii, cele mai relevante sunt sectiunile 3 si 5 ale autostrazii Sibiu-Pitesti, lotul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitesti si lotul 1 al Autostrazii 7, de la Ploiesti la Buzau.
"Rezultatele pe care CNAIR le va avea la sfarsitul anului reprezinta un buget alocat fondurilor europene nerambursabile de peste 9 miliarde lei. Depasim cu mult dublul bugetului de anul trecut. Din pacate, o parte din contracte, nu foarte putine, dintre cele pe care le avem cu constructorii italieni sunt in intarziere. Sunt increzator, in aceeasi masura, ca aceasta situatie este una de moment si sincopele pe care le intampina acesti constructori vor fi depasite si isi vor arata capacitatea de a finaliza cu succes toate aceste contracte asumate. Cu dorinta ca infrastructura Romaniei sa se dezvolte intr-un ritm din ce in ce mai alert si datorita acestor surse de finantare nerambursabile care sunt puse la dispozitie pentru infrastructura rutiera, adresez invitatia tuturor antreprenorilor italieni sa participe la licitatiile pe care le avem in derulare si cele pe care le vom lansa, dar rugamintea mea este sa arate seriozitate si profesionalism", a subliniat Cristian Pistol.