In 2016, portofoliul de lucrari in executie derulate de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA a depasit 400 de proiecte, care vizeaza reabilitarea infrastructurii si suprastructurii feroviare, imbunatatirea capacitatilor de exploatare si a calitatii transportului si cresterea gradului de siguranta in traficul feroviar. Platile directe pentru lucrari efectuate in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene au depasit valoarea de 740 milioane de lei in primele opt luni ale anului in curs, ceea ce indica un grad de absorbtie estimat de 72%, realizat in acest interval. La urmatoarea rectificare bugetara, CFR SA estimeaza necesitatea suplimentarii bugetului de finantare a acestor proiecte, fiind create premisele ca, pana la sfarsitul anului 2016, gradul de absorbtie sa depaseasca pragul de 100%.
Investitiile totale alocate pentru aceste proiecte se ridica la aproximativ 22 miliarde de lei (circa 4,7 miliarde euro), sursele financiare fiind asigurate din fonduri externe, de la bugetul de stat si din surse proprii.
In prima jumatate a acestui an, CFR SA a finalizat sase mari proiecte de investitii, in valoare totala de 1,32 miliarde lei, iar in executie, in acest moment, sunt lucrarile de reabilitare a infrastructurii si suprastructurii feroviare, in valoare totala de 7,04 miliarde lei. Au fost, de asemenea, lansate 58 de proiecte noi de investitii, in valoare totala de 12,61 miliarde lei, iar restul de 336 de proiecte au fost prioritizate la nivelul celor opt regionale de cale ferata, valoarea totala alocata fiind de 1,03 miliarde lei.
Circa 27 milioane de lei pentru reabilitarea caii ferate Filiasi - Simeria
CFR SA va aloca fonduri estimate la 27,3 milioane de lei (inclusiv TVA) pentru executia de reparatii capitale pe linia ferata CF 116, Filiasi - Simeria, pe tronsonul cuprins intre localitatile Pui si Baru Mare (km 44+300 - km 51+020). In vederea atribuirii lucrarilor de executie, CFR SA va organiza o licitatie deschisa, castigatorul urmand a fi desemnat pe criteriul pretului celui mai scazut.
"Executia lucrarilor de reparatii capitale este necesara deoarece, ca urmare a traficului suportat de la ultimele interventii, elementele suprastructurii caii (sine, traverse, material marunt si prisma caii) au ajuns la un grad avansat de uzura, fiind depasita capacitatea de interventie in puncte in cadrul lucrarilor de intretinere", se arata in anuntul de participare publicat in cadrul SEAP.
Valoarea estimata a proiectului este de 22,75 milioane de lei (fara TVA), din care lucrarile de constructii-montaj insumeaza 20,35 milioane de lei (fara TVA). Finantarea va fi asigurata de la bugetul de stat, conform listei obiectivelor de investitii cu finantare publica pe anul 2016, repartizate pentru CNCF "CFR" SA. Durata de implementare a contractului a fost stabilita la 12 luni de la data atribuirii.
Termenul-limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este pe 23 noiembrie 2016, ora 16:00.