Compania de Apa (CA) Arad SA, operatorul local al retelelor de apa si canalizare, are in implementare proiecte cu o valoare totala de peste 100 de milioane de lei, ce vizeaza lucrari de digitalizare a serviciilor, instalarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului propriu de energie si pregatirea de noi aplicatii de finantare.
Proiectul ce prevede digitalizarea infrastructurii de apa si apa uzata a operatorului regional - contorizare inteligenta are o valoare de 12,05 milioane de lei (inclusiv TVA) si va fi implementat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM). Prin proiect se propune continuarea contorizarii consumului de apa la utilizatori finali, prin achizitia a aproximativ 11.600 de contoare inteligente, precum si realizarea unui program pilot pentru reducerea pierderilor de apa potabila in municipiul Arad.
"Astfel, pe langa contorizarea inteligenta a consumului de apa, un rol important il are si dotarea sistemului de alimentare cu apa cu echipamentele tehnice necesare pentru controlul activ al pierderilor in vederea reducerii pierderilor, propunandu-se dotarea unei zone de masurare pilot cu echipamentele necesare sistemului pentru prelocalizarea pierderilor de apa, in vederea identificarii si reducerii pierderilor de apa in aceasta zona. Implementarea proiectului va asigura cresterea gradului de contorizare inteligenta la nivelul Microsistemului ARAD, precum si optimizarea consumului de apa, utilizarea rationala a resurselor de apa si reducerea pierderilor de apa in zona de furnizare", a declarat Gheorghe-Vasile Borha, directorul general al CA Arad SA.
Prin proiect vor fi realizate lucrari de extindere/ modernizare a sistemului de monitorizare a infrastructurii de apa si canalizare (automatizari, SCADA, GIS, contorizari, echipamente pentru monitorizarea pierderilor), vor fi achizitionate echipamente si aplicatii software pentru digitalizarea activitatilor de furnizare a serviciilor de apa si canalizare (sisteme de management al pierderilor, platforma digitala integrata/ sistem informatic integrat etc.). Data finalizarii proiectului este stabilita in decembrie 2023.
Circa 6 milioane de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice
Un alt proiect important implementat de CA Arad SA vizeaza constructia a doua centrale pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, avand o putere instalata unitara de 399,75 kWp, in amplasamentele Uzinei de Apa II si a Statiei de Epurare Arad. Valoarea totala a investitiei este de 5,95 milioane de lei (inclusiv TVA), finantarea fiind asigurata prin POIM. In prezent, proiectul se afla in etapa de evaluare tehnico-economica, avand ca termen de finalizare luna decembrie 2023.
"Prin implementarea proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile se urmareste cresterea gradului de energie electrica produsa din surse regenerabile la nivelul Romaniei si, asadar, contributia la atingerea tintelor privind lupta impotriva schimbarilor climatice, prin minimizarea emisiilor specifice de CO2 echivalent agregate la nivel national. Intrucat costurile cu energia electrica au un impact semnificativ asupra rezultatului exercitiului, se impune o reducere a costurilor de exploatare. In acest sens au fost identificate locurile de consum al caror necesar de energie electrica are o pondere semnificativa la nivelul conturului energetic si implicit asupra rezultatului economic al operatorului", a precizat Gheorghe-Vasile Borha.
Noi proiecte de investitii se afla in pregatire
In vederea continuarii investitiilor in infrastructura de apa si canalizare din Arad, operatorul regional implementeaza proiectul "Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si elaborarea documentatiilor de atribuire, asistenta tehnica pentru managementul proiectului si supervizarea lucrarilor din cadrul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata pentru aria de operare a Companiei de apa Arad in perioada 2022-2027". Scopul proiectului il reprezinta continuarea strategiei judetene pentru dezvoltarea sectorului de apa si apa uzata, in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana. Obiectivul general al contractului de asistenta tehnica consta in furnizarea de servicii specializate de proiectare, asistenta tehnica pentru supervizarea lucrarilor si management de proiect pe toata durata de implementare a contractului. Valoarea totala estimata este de 70,98 milioane de lei (inclusiv TVA). Procedura de atribuire a primului contract de servicii aferent acestui proiect se afla in derulare.
Prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), CA Arad solicita fonduri de 6,26 milioane de lei (inclusiv TVA), prin componenta C1.3 - Sprijinirea conectarii populatiei cu venituri mici la retelele de alimentare cu apa si canalizare existente sunt propuse lucrari de bransare a gospodariilor vulnerabile la sistemul public existent de alimentare cu apa si lucrari de racordare a gospodariilor vulnerabile la sistemul public existent de canalizare. In cadrul proiectului sunt incluse 563 de gospodarii vulnerabile, urmand a fi realizate 473 bransamente si 159 de racorduri. Termenul de implementare este stabilit pana la jumatatea anului 2026.
Un al proiect implementat de CA Arad SA vizeaza imbunatatirea managementului calitativ al apelor raurilor Mures, Cris si Tisa. Proiectul este implementat prin Programul Interreg V-A Romania-Ungaria 2014-2020, si vizeaza, in principal, protectia comuna a raurilor Cris, Mures si Tisa prin investitii in infrastructura a 4 statii de epurare din Romania si doua din Ungaria. Valoarea totala a proiectului este de 3,09 milioane de euro (inclusiv TVA), termenul de implementare al proiectului fiind stabilit in luna septembrie 2023.
Protectia surselor de apa
Compania de Apa Arad furnizeaza apa in 28 de microsisteme care cuprind 131 de localitati, iar sursa de apa este asigurata in majoritate din foraje subterane, realizate la o adancimi intre 30 si 250 de metri, insa exista si 3 surse de apa asigurate prin captari de suprafata. Una din principalele prioritati ale operatorului este protejarea resurselor de apa, iar in acest scop si-a stabilit ca obiective generale imbunatatirea gestionarii resurselor de apa de suprafata si subterana si evitarea exploatarii lor excesive, recunoasterea valorii serviciilor furnizate de ecosisteme, precum si reducerea decalajului existent fata de alte state membre a UE cu privire la infrastructura de apa, atat din punct de vedere cantitativ cat si calitativ.
"Pentru indeplinirea acestor actiuni in anul 2023 se vor continua investitiile in infrastructura de apa si apa uzata, in vederea protejarii, imbunatatirii calitatii apei si a consolidarii rezervelor de apa pentru a se asigura o utilizare sustenabil a resurselor de apa, care vizeaza asigurarea delimitarii zonelor de protectie a resurselor de apa, in scopul evitarii alterarii calitatii acestora, precum si asigurarea functionarii optime, in conditii de siguranta a sistemelor de captare, tratare si distributie apa potabila", a precizat Gheorghe-Vasile Borha.
***
Compania de Apa Arad este operator licentiat clasa I de catre Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare si are ca obiect de activitate operarea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare a carui gestiune i-a fost delegata de UAT-urile membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Apa Canalizare Judetul Arad, conform Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciului public de Alimentare cu Apa si de canalizare.
Compania gestioneaza cea mai mare parte a serviciilor prestate de privind distribuirea apei potabile si a canalizarii aferente municipiului Arad si oraselor Ineu, Santana, Pecica, Pancota, Lipova, Curtici si Nadlac. Pana in acest moment, din fonduri europene, compania a implementat proiecte cu o valoare totala de 476,44 milioane de lei, din care 328 milioane de lei prin POS Mediu si 148,44 milioane de lei prin fazarea POIM 2014-2020.
CA Arad SA a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 109,2 milioane de lei, in bugetul pentru anii urmatori fiind prevazute cresteri anuale ale rulajului, care ar urma sa ajunga la 138,33 milioane de lei in 2023, respectiv la 171,65 milioane de lei in 2024.