Operatorul regional Apa Canal SA Galati deruleaza, din decembrie 2017, Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Galati, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea totala a proiectului este de 692,2 milioane de lei, din care 511,75 milioane de lei sunt asigurati din Fondul de Coeziune, 78,27 milioane de lei de la bugetul de stat, 12 milioane de lei de la bugetul local, iar diferenta de 90,12 milioane de lei reprezinta participatia companiei Apa Canal SA.
Proiectul are ca scop realizarea lucrarilor in infrastructura de apa si apa uzata in 22 de unitati administrativ teritoriale din judet, perioada de implementare a proiectului fiind stabilita la 105 luni, respectiv in intervalul aprilie 2015 - decembrie 2023.
In cadrul sistemului de alimentare cu apa, vor fi realizate 5 foraje de captare a apei, reteaua va fi extinsa cu 65,31 km de retele de aductiune, vor fi construite/ reabilitate 3 statii de tratare a apei, 16 statii de clorinare si 34 de statii de pompare. De asemenea, vor fi executate lucrari de reabilitare si extindere a retelei de distributie a apei potabile pe 183,24 km si vor fi realizate 20 de sisteme SCADA Local Apa si un SCADA Regional Apa.
In ceea ce priveste reteaua de canalizare, lucrarile includ constructia a doua statii de epurare, a doua depozite temporare de namol, constructia si reabilitarea a 153 de statii de pompare a apei uzate, realizarea a 102,4 km de conducte de refulare, reabilitarea si extinderea retelei de canalizare pe 432,38 km, precum si realizarea a 20 de sisteme SCADA Local Canalizare si a unuia SCADA Regional Canalizare.
"Investitia aferenta proiectului cuprinde zece contracte de lucrari, trei de servicii si patru de furnizare de echipamente. Pana la aceasta data s-au finalizat toate contractele de achizitie de echipamente, cu o valoare totala de aproape 4 milioane de lei, si se afla in derulare 12 contracte de lucrari si servicii", a declarat Gelu Stan, directorul general al societatii.
Gradul de racordare a populatiei la retelele de apa si de canalizare din aria de operare a societatii Apa Canal SA Galati a ajuns, in prezent, la 92,93% la apa si 86,34% la canalizare. Se estimeaza ca la sfarsitul anului 2023, respectiv finalizarea implementarii acestui proiect de investitii, gradul de racordare a populatiei la retelele de apa si canalizare va fi de 100%.
Contracte in executie - stadii
Contractele de executie si servicii au fost incheiate cu mai multe companii si asocieri, pentru a facilita si grabi implementarea proiectului.
Doua contracte de lucrari, ce vizeaza alimentarea cu apa si canalizare din aglomerarile Galati si Smardan, au fost atribuite asocierii Rotary Constructii - Delta ACM 93 SA Bucuresti. Primul dintre acestea are o valoare de 102,8 milioane de lei (fara TVA), o durata de executie de 34 de luni, plus 36 de luni pentru notificarea defectelor, si un stadiu fizic de executie de 14,77%. Celalalt contract are o valoare de 51,06 milioane de lei, 32 de luni termenul de executie (+36 de luni perioada de notificare a defectelor) si este realizat in proportie de 20,88%.
Cu aceeasi asociere a fost semnat si contractul ce prevede alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarea Beresti, acesta avand o valoare de 31,22 milioane de lei. Durata contractului este de 28 de luni, la care se adauga perioada de notificare a defectelor de 36 de luni, iar stadiul fizic de executie este de 11,57%. Rotary si Delta ACM au mai castigat si contractul de alimentare cu apa si canalizare in aglomerarea Tecuci, de 47,12 milioane de lei. Acesta din urma are o durata de 24 de luni (plus 36 de luni pentru notificarea defectelor), fiind realizat in proportie de 20,04%.
Un alt contract, ce prevede alimentare cu apa si canalizare in aglomerarile Fundeni, Tudor Vladimirescu, Independenta, Piscu, Branistea si Sendreni, a fost atribuit companiei Hidroconstructia SA Bucuresti. Proiectul are o valoare de 162,41 milioane de lei (fara TVA), o durata de executie de 36 de luni, la care se adauga perioada de notificare a defectelor de 36 luni, si un stadiu fizic de executie de 25,68%. In asociere cu Eco Aqua Design, Hidroconstructia SA Bucuresti a mai semnat un contract atribuit de Apa Canal SA Galati, ce prevede alimentarea cu apa si canalizare in aglomerarile Pechea si Liesti. Acesta are o valoare de 65,45 milioane de lei (fara TVA). Durata de executie a fost stabilita la 36 de luni, la care se adauga o perioada de notificare a defectelor similara, stadiul fizic de executie a lucrarilor fiind calculat la aproape 30%.
Un alt contract de lucrari, ce prevede constructia statiilor de epurare a apelor uzate (SEAU) Movileni si Beresti, si a depozitelor de namol din cadrul SEAU Galati si Sendreni a fost semnat cu asocierea Coral - Pet Communications. Contractul are o valoare de 43,82 milioane de lei (fara TVA), o durata de implementare de 72 de luni (36 de luni pentru executie si 36 de luni pentru notificari), fiind realizat in proportie de 46,2%.
Compania Tancrad SA Galati a castigat si implementeaza contractul de constructie a statiei de tratare a apei de la Liesti, inclusiv conductele de aductiune de la Vadu Rosca si catre GA Salcia, GA Beresti si GA Cosmesti Vale. Proiectul, in valoare de 67,8 milioane de lei, are o durata de implementare de 29 de luni (+36 de luni pentru notificarea defectelor), avand un stadiu fizic de executie de 15,16%.
Un alt contract a fost semnat cu compania Elsaco Electronic Botosani, avand ca obiect executia lucrarilor de automatizare, instalatii electrice si dezvoltare/ implementare sistem SCADA pentru obiective in infrastructura de apa si apa uzata din aria de operare din judetul Galati. Acesta are o valoare de 3,37 milioane de lei, o perioada totala de implementare de 72 de luni (din care 36 pentru executie) si este realizat in proportie de aproape 70%.
Alte trei contracte aflate in derulare vizeaza asigurarea de servicii de asistenta tehnica din partea proiectantului pe parcursul implementarii lucrarilor (semnat cu asocierea Ramboll - Romproed SA), asistenta tehnica pentru managementul proiectului (Hill International - Proiect Consulting) si serviciile de audit, asigurate de Romcontexpert Bucuresti.
Afaceri in crestere la compania Apa Canal SA Galati
Societatea Apa Canal SA Galati a inregistrat in anul 2019 o cifra de afaceri de 106,1 milioane de lei, cu 12,25% mai mult comparativ cu nivelul din 2018. Pentru anii urmatori, respectiv 2020 si 2021, conducerea companiei estimeaza noi evolutii, rulajul anual urmand a ajunge la 116,5 milioane de lei in 2020 si la 122,43 milioane de lei in 2021.
Printre obiectivele stabilite la nivelul companiei pentru anii urmatori se afla: continuarea investitiilor in infrastructura cu suportul financiar oferit de Fondul de Coeziune, cresterea calitatii serviciilor asigurate de operator si asigurarea dezvoltarii durabile a operatorului regional.
Printre problemele intampinate in derularea activitatii, managementul companiei Apa Canal Galati indica criza de personal calificat, cresterile substantiale ale tarifelor la energie electrica si gaze naturale, procedurile de achizitii anevoioase si nevoia stringenta de investitii pentru reabilitarea infrastructurii cu grad avansat de uzura.