RO EN
Coșul este gol

APA-CANAL Ilfov continua demersurile pentru noile investitii finantate prin POIM

Compania Apa-Canal Ilfov SA are in derulare Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Ilfov, in perioada 2014-2020. Toate lucrarile reprezinta investitii de dezvoltare a infrastructurii de apa si canalizare din aria prezenta si viitoare de operare a companiei de utilitati publice, asa cum rezulta si din titlul proiectului, termenul estimat de finalizare a lucrarilor fiind stabilit in decembrie 2023.
"Precizam ca echipa noastra a concretizat demersurile de majorare a valorii investitiilor finantate prin proiectul major POIM. Astfel, Apa-Canal Ilfov este printre putinii operatori regionali la nivel national care implementeaza un proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de apa si apa uzata cu o valoare contractata de peste doua miliarde lei, beneficiarii directi ai acestor investitii fiind comunitatile din 20 de localitati din judetul Ilfov. Din valoarea totala a acestui proiect major, peste 1,3 miliarde lei reprezinta finantare nerambursabila din fonduri ale Uniunii Europene, aproximativ 205 milioane lei de la bugetul de stat si peste 31 milioane lei din bugetele locale", a declarat Catalin Dragila, directorul general al companiei de apa.
Beneficiarii acestui proiect major sunt locuitorii urmatoarelor comune si orase ilfovene: Balotesti, Bragadiru, Branesti, Cernica, Ciolpani, Ciorogarla, Clinceni, Cornetu, Domnesti, Glina, Jilava, 
Gradistea, Gruiu, Magurele, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Pantelimon, Peris, Petrachioaia si Tunari. Astfel, 193.246 de locuitori vor beneficia de acces la apa sigura din punct de vedere calitativ si cantitativ, iar 118.310 locuitori echivalenti vor avea acces la reteaua de colectare si tratare a apelor uzate, contribuindu-se la o mai buna protejare a mediului si a sanatatii publice. 
Potrivit indicatorilor proiectului, in urma implementarii acestuia, reteaua de distributie a apei potabile va fi extinsa cu 580,5 km si pe alti 7 km vor fi executate lucrari de reabilitare, se vor construi 107,7 km de retea de aductiune si se vor reabilita alti 1,1 km, va fi extinsa reteaua de canalizare cu 613,8 km si se vor realiza reabilitari pentru aproximativ 1,6 km, vor fi executate extinderi sau reabilitari pentru 24 de rezervoare de inmagazinare (7 reabilitate si 17 extinderi), 27 de statii noi si reabilitate de tratare sau clorinare a apei si 11 statii de epurare (5 care deservesc aglomerari cu peste 10.000 de locuitori echivalenti si alte 6 sub 10.000 l.e.).
 
Estimari de crestere cu 32% a afacerilor, in 2022
Compania Apa-Canal Ilfov SA a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 54,9 milioane de lei, in crestere cu aproximativ 16% fata de valoarea de 47,1 milioane de lei raportata pentru 2020. Pentru anul 2022, conducerea companiei estimeaza realizarea unei cifre de afaceri de 72,8 milioane de lei, reprezentand o crestere cu 32% fata de anul recent incheiat.
Strategia companiei pe termen mediu are in vedere extinderea activitatii. Un factor important care va contribui la aceasta extindere este insasi proiectul major cu finantare din fonduri europene POIM. In acelasi timp, dezvoltarea companiei pe termen scurt si mediu are in vedere continuarea eficientizarii parcului de contoare prin montarea de contoare inteligente, echipate pentru transmiterea consumurilor la distanta, precum si a unor proiecte de depistare a pierderilor de apa in retea (NRW - non revenue water) care sa genereze cresterea randamentului.
 
 
"Printre proiectele de dezvoltare pe care ni le-am propus se mai numara si suplimentarea debitelor de apa potabila, prin realizarea de noi aductiuni din sistemul Bucurestiului, dar si prin constructia de noi foraje de extractie a apei. Aductiunile vizeaza localitatile Dobroesti si Bragadiru, in zona Cartierului Independentei unde necesarul de consum al populatiei este la limita disponibilitatilor Operatorului. Sunt vizate si lucrari de optimizare a proceselor de tratare a apei potabile la anumite statii existente. De asemenea, cu ajutorul actionarului majoritar, Consiliul Judetean (CJ) Ilfov, prin acordare de sume destinate investitiilor, vom extinde retelele publice de canalizare in zonele care nu au fost acoperite in POS Mediu sau POIM. Ne vom concentra si pe informatizarea si digitalizarea proceselor de lucru din cadrul companiei si a integrarii in sisteme GIS si SCADA a retelelor aflate in operare. Spre exemplu, de anul trecut este in functiune un centru de apel clienti, digitalizat in intregime, in care putem contoriza numarul apelantilor, timpii de asteptare si timpii de convorbire, precum si alte date statistice care sa ne ajute la imbunatatirea relatiei cu clientii", a precizat Catalin Dragila.
 
Cresterile generalizate de costuri vin cu noi provocari
Potrivit managerului companiei Apa-Canal Ilfov, o problema apasatoare in aceasta perioada este cresterea costurilor de functionare, productie si investitii, ca urmare a scumpirii unor elemente esentiale care contribuie la acestea, precum: energie, materiale de constructii, carburanti, consumabile aferente instalatiilor si echipamentelor specifice, dar si a serviciilor.
"Un alt aspect care genereaza nemultumiri in randul consumatorilor nostri este aplicarea strategiei tarifare in acord cu conditiile obligatorii ale contractului de finantare semnat. Aceasta strategie, care a fost determinata in cadrul Analizei cost-beneficiu, realizata in conformitate cu Hotararea nr. 677/2017 privind aprobarea Metodologiei de analiza cost-beneficiu pentru investitiile in infrastructura de apa, prevede trecerea la tariful unic si majorarea graduala a acestuia. Astfel, incepand cu decembrie 2021, Operatorul a trecut la aplicarea unor tarife unice pentru serviciile de apa-canalizare in toata aria de operare, ceea ce pentru unele localitati a generat cresteri mai semnificative. Aceste majorari au nemultumit consumatorii, aflati oricum intr-o situatie sensibila din cauza crizei sanitare si a cresterii preturilor pentru alte servicii sau produse. Ceea ce ne dorim este ca toti clientii nostri sa inteleaga ca decizia de majorare a tarifelor nu este una arbitrara, a operatorului Apa-Canal Ilfov sau a autoritatilor locale beneficiare, ci este o conditionalitate pentru finantarea proiectului major in cadrul POIM si ca, prin acest proiect, vor fi asigurate conditiile pentru dezvoltarea durabila a comunitatilor din Ilfov. Subliniem ca neaplicarea tarifelor majorate poate genera pierderea oportunitatilor de finantare din fonduri UE si, implicit, a celor de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Ilfov", a explicat directorul companiei Apa-Canal Ilfov.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter