Constructia noii centrale cu turbine de gaz de la Iernut va trebui finalizata pana la sfarsitul anului 2023, potrivit unui anunt Romgaz, transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
"Prin Hotararea Guvernului nr. 834/2022 s-a modificat Hotararea Guvernului nr. 1096/2013, pentru aprobarea mecanismului de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera producatorilor de energie electrica, pentru perioada 2013-2020, inclusiv Planul National de Investitii (PNI). Prin HG nr. 834/2022 se prelungesc: termenul de finalizare si punere in functiune a investitiilor finantate din contul PNI - pana la 31.12.2023, termenul de rambursare - pana la 30.06.2024, precum si celelalte termene corelative. Prin urmare, a fost transmis de Ministerul Energiei Actul Aditional nr. 6 la Contractul de finantare nr. 4/07.12.2017 pentru investitia «Ciclu combinat cu turbine pe gaz» - Iernut, semnat de ambele parti. Obiectul actului aditional este modificarea duratei contractului pana la data de 30 iunie 2024, pentru finantare, precum si modificarea graficului de realizare a investitiei prevazut in contract. Data finalizarii investitiei, confirmata de punerea in functiune a acesteia, nu poate depasi data de 31 decembrie 2023", precizeaza comunicatul Romgaz.
Anterior, in luna aprilie 2022, Ministerul Energiei a publicat un proiect de OUG pentru completarea Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, menit sa urgenteze reluarea si finalizarea marilor proiecte energetice ale caror contracte de executie au fost reziliate. Aprobarea acestei legi va face posibila incheierea unui nou contract pentru finalizarea constructiei centralei pe gaz de la Iernut, al carei contract de executie a fost reziliat la jumatatea anului 2021, din cauza intarzierilor majore cu finalizarea proiectului, pe fondul a numeroase dificultati pe santier, pentru care nu s-au gasit solutii. Potrivit unui raport tehnic de evaluare cantitativa si calitativa intocmit in urma expertizei tehnice si economice a lucrarilor executate la Iernut, publicat de Romgaz, lucrarile sunt realizate in proportie de aproximativ 65-70%, cu precizarea ca in calcul au fost luate lucrarile care au mai ramas de executat din ceea ce este proiectat si lucrarile pentru care nu exista inca proiecte.
In perioada urmatoare, Romgaz va trebui sa lanseze o noua procedura de achizitie publica, prin care sa atribuie executia lucrarilor ramase, intrucat punerea in functiune a noii centrale sa nu depaseasca anul 2023.