RO EN
Coșul este gol

Proiectul Neptun Deep se afla in faza atribuirii de contracte si de obtinere a avizelor

Proiectul Neptun Deep progreseaza conform planului si vom continua sa lucram la viteza maxima, astfel incat sa demaram productia in siguranta la inceputul anului 2027, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom. Ea a subliniat ca proiectul se afla in faza atribuirii de contracte si de obtinere a avizelor necesare si de el se ocupa o echipa internationala cu experienta in proiecte de mare adancime.
"Dupa ce planul de dezvoltare a fost avizat de ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - n. r.) au fost semnate contractele pentru principalele instalatii offshore. Suntem inca in faza atribuirii de contracte si de obtinere a avizelor necesare. Este un proiect complex, avem o echipa internationala cu experienta in proiecte de mare adancime, il avem alaturi pe partenerul nostru Romgaz si avem resursele financiare pentru a-l sustine. (…) Am facut tot posibilul pentru a ajunge cat mai curand la momentul deciziei finale de investitie si vom continua sa lucram la viteza maxima, astfel incat sa incepem productia in siguranta la inceputul anului 2027", a declarat Christina Verchere.
Reprezentanta Petrom a subliniat, de asemenea, ca procesul de la Curtea de Arbitraj de la Paris, in legatura cu Legea offshore, nu influenteaza dezvoltarea proiectului Neptune Deep. "As vrea sa subliniez faptul ca acest arbitraj nu influenteaza implementarea proiectului Neptun Deep, care avanseaza conform planului. Este vorba de o serie de clarificari pe Legea offshore pe care le-am solicitat inca de la publicarea acesteia, in urma cu peste un an. Acestea nu s-au facut, iar compania a aplicat mecanismul de solutionare, asa cum este prevazut in acordul de concesiune petroliera. Nu as putea sa dau estimari legate de evolutia arbitrajului, insa, asa cum am mai spus, nu va influenta ritmul proiectului", a precizat Christina Verchere.
De asemenea, potrivit oficialului companiei, OMV Petrom lucreaza la dezvoltarea unui portofoliu mai verde si mai diversificat prin investitii in regenerabile, biocombustibili, mobilitate alternativa si va investi aproximativ 3,7 miliarde de euro pentru proiecte cu emisii scazute si zero de carbon. In urma acestor investitii, pana in 2030, compania ar urma sa aiba o capacitate instalata de fotovoltaice de peste 1 GW, o proportie semnificativa de biocombustibili si o retea de peste 500 de puncte de incarcare cu carburanti alternativi.
Christina Verchere a vorbit in interviu si despre rafinaria Arpechim, mentionand ca, in urma deciziei de inchidere din 2011, intentia este aceea de a repune terenul in circuit economic, dat fiind potentialul ridicat al acestuia de a fi transformat in parc industrial.
Pe de alta parte, referitor la ultimele rezultate financiare, ea a subliniat ca acestea au fost inregistrate intr-un mediu diferit fata de 2022, profitul net scazand cu circa 70% in primele noua luni din 2023, insa investitiile s-au majorat cu 50%.
Christina Verchere a mai vorbit in interviu si despre delistarea companiei de la Bursa din Londra, dar si despre aprovizionarea cu gaze si carburanti in actualul context geopolitic. Pentru a lectura interviul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter