RO EN
Coșul este gol

Primaria Brasov are surse sa cofinanteze cele doua noi spitale mari si campusul dual

Primarul municipiului Brasov, Allen Coliban, a declarat ca anul 2024 este unul dintre cei mai dificili din ultimele decenii din punct de vedere bugetar, din cauza reducerii sumelor pe care administratiile locale ar trebui sa le primeasca de la bugetul de stat, astfel ca nu este momentul pentru acordarea de gratuitati pentru diferite categorii sociale, potrivit Agerpres.
"Suntem intr-un an bugetar dificil. Pe de parte, avem o reducere a veniturilor de la bugetul de stat, nu doar la nivel de sume prognozate, ci inclusiv un deficit fata de cat am incasat anul trecut, iar asta inseamna ca va trebui sa compensam intr-un fel, in mod normal, ar trebui sa taiem cheltuieli la foarte multe capitole. Pe de alta parte, avem santiere in executie, proiecte care au ajuns la maturitate si, totodata, cofinantari pe proiectele cu finantare europeana. Este, probabil, cel mai complex an din punct de vedere bugetar din ultimele decenii si va trebui sa fim foarte precauti. Este si mesajul cu care ma voi prezenta in fata Consiliului Local - nu este momentul sa venim cu vouchere si foarte multe gratuitati pentru tot felul de categorii, avem nevoie de un buget echilibrat", a declarat primarul Brasovului, cu prilejul prezentarii proiectului de buget.
Acesta a explicat ca, anul acesta, municipiul Brasov primeste cu 67 de milioane de lei mai putin de la bugetul de stat comparativ cu anul trecut, iar suma este cu 170 de milioane de lei mai redusa raportat la prognozele bugetare.
"Ne lipsesc aproximativ 67 de milioane comparativ cu suma de care am dispus anul trecut si aproximativ 170 de milioane daca ne raportam la cum a fost construit bugetul de stat, respectiv acea prognoza de crestere de 15,5 %. (...) Diferenta de 170 de milioane e una semnificativa, e o problema cu care se confrunta toate autoritatile locale in acest an si o particularitate a ultimilor ani, adica nu toate sumele care sunt colectate la bugetul de stat si care pana acum erau transferate la autoritatile locale vor fi transferate", a explicat edilul brasovean.
Conform acestuia, masurile legislative luate de catre Guvern anul trecut au avut o influenta negativa inclusiv asupra executiei bugetare.
Coliban a aratat ca, daca pe 2019 (anul de dinainte ca el sa preia mandatul de primar - n.r.), Brasovul avea un excedent de aproape 300 milioane de lei, acesta a scazut gradual pana la aproape jumatate din aceasta suma in 2022, la 158 milioane de lei.
Conform edilului, in 2023 a fost o situatie diferita, excedentul crescand din nou, la 256,8 milioane, deoarece nu s-au platit facturi. "Guvernul nu ne-a lasat sa cheltuim bani in ultimele trei luni", "generandu-se astfel un excedent fals, care sa acopere deficitul bugetar", a adaugat primarul Coliban, care a dat, insa, asigurari ca acest excedent se va transforma in "buget pentru investitii" in acest an.
Nu in ultimul rand, primarul Brasovului a mentionat ca, din suma totala prevazuta in proiectul de buget pe anul in curs, la capitolul venituri lipsesc "cateva zeci de milioane de lei" reprezentand finantarea per elev care urmeaza sa fie primita de la Ministerul Educatiei.
Potrivit proiectului prezentat, Brasovul urmeaza sa aiba in acest an un buget de 1,84 miliarde de lei, in crestere fata de cel de anul trecut, de 1,65 miliarde de lei. Bazat pe cheltuielile prognozate in aceasta suma si veniturile estimate - in cuantum de 1,56 miliarde de lei - bugetul pe acest an prevede un deficit de aproape 300 de milioane de lei (296 milioane).
Spre deosebire de anul trecut, cand bugetul pentru cheltuielile de functionare si cel pentru dezvoltare erau sensibil egale, anul acesta, pentru capitolul dezvoltare sunt alocati putin peste 700 de milioane de lei din totalul de 1,8 miliarde.
Capitolul bugetar cu cele mai consistente alocari este cel de "transporturi" - 474,19 milioane de lei, in care figureaza inclusiv reparatiile de strazi, urmat de capitolul "locuinte, servicii si dezvoltare publica", cu o alocare de 283,52 milioane de lei, care include proiecte precum constructia de locuinte pentru tineri, dar si eficientizarea energetica a cladirilor si realizarea parcului fotovoltaic - proiecte cu finantare prin PNRR.
Printre proiectele mari, majoritatea demarate in anii anteriori, si care vor intra in executie, unele urmand sa fie finalizate anul acesta, fiind alocate fonduri in acest scop, se numara sania de vara din Poiana Brasov - care ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul verii, pasajul Avantgarden - unde se va deschide santierul, monumentul lui Corneliu Babes, eroul anticomunist, dar si reabilitarea unor obiective turistice importante ale orasului - Strada Sforii si Poarta Schei, precum si Cetatuia - unde se vor efectua lucrarile de punere in siguranta, pentru a putea fi redata publicului in acest an.
Totodata, in bugetul pe anul acesta este cuprinsa cofinantari pentru proiectul campusului pentru invatamant dual - 42 milioane de lei, dar sunt incluse, la capitolul sanatate, si cele doua doua spitale de pneumoftiziologie si boli infectioase, respectiv cel regional, proiecte pentru care, deocamdata, nu exista sursa clara de finantare.
Proiectul de buget al municipiului Brasov urmeaza sa fie supus dezbaterii si aprobarii Consiliului Local, in prealabil, urmand sa aiba loc, marti, o dezbatere publica pe marginea acestuia.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter