Cladirea Hanului Solacolu a revenit in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si va intra intr-un proces amplu de consolidare si modernizare, potrivit unui anunt al primarului Capitalei, Nicusor Dan. Monumentul istoric se afla pe Calea Mosilor nr. 132-134.
"Avem unda verde pentru inceperea lucrarilor la Hanul Solacolu, una dintre cladirile-simbol din patrimoniul Bucurestiului, construita in 1859. Chestiunile financiare privind exproprierea au fost rezolvate, suma fiind consemnata in cont, deci Municipiul Bucuresti devine proprietar, urmand sa fie incepute in curand lucrarile de punere in siguranta a cladirii. Vom accesa apoi banii pentru restaurare, cu scopul de a transforma Hanul Solacolu intr-un spatiu cultural de tinuta pentru bucuresteni", a scris Nicusor Dan pe Facebook.
Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR Bucuresti) felicita municipalitatea pentru acest demers, care permite gandirea unei strategii pe termen lung pentru intregul monument, si recomanda refacerea hanului pe baza unui concurs de solutii.
"Repunerea Hanului Solacolu in viata orasului nu presupune doar salvarea, consolidarea si restaurarea monumentului, ci si refunctionalizarea lui spre folosinta publicului. De aceea este necesara selectia celui mai bun proiect care sa poata integra toate aceste tipuri de interventii. Acesta este motivul pentru care OAR Bucuresti solicita si recomanda pentru Hanul Solacolu organizarea unui concurs de solutii, aceasta fiind procedura legala, prezenta in Legea nr. 98/2016, pentru a identifica cel mai bun proiect si cea mai buna solutie, pe baza unor criterii in care primeaza calitatea profesionala. Este singurul mod prin care putem avea certitudinea ca lucrarile necesare se vor desfasura in relatie unele cu altele, la calitatea impusa de o cladire simbol din patrimoniul capitalei: concursul de solutii este nu numai solutia preferabila pentru acest caz, dar si procedura legala necesara pentru toate investitiile publice", spun reprezentantii OAR Bucuresti.
Construit in 1859 de catre fratii Solacoglu, hanul care le poarta numele a fost gandit ca unul de lux, cu tente exclusiviste si care a avut parte de o arhitectura bucuresteana cat se poate de autentica. A fost un spatiu in care poposeau negustorii si strainii instariti care se aflau in tranzit in Bucuresti, pe calea Mosilor, artera care unea Piata Mare (azi Unirii) de Piata Obor, jumatatea centrului vechi pe care se insirau odata manufacturi si ateliere de mesteri.
"Ajuns intr-o stare de degradare accentuata, Hanul Solacolu se incapataneaza sa pastreze detalii unice in arhitectura bucuresteana, cum ar fi prispa cu geamlac. Exista chiar si o placa comemorativa care mentioneaza ca incaperile hanului l-au gazduit pe Liuben Caravelov, lider al emigratiei revolutionare bulgare in ajunul Razboiului de Independenta. Astfel, pentru ca hanul Solacolu sa fie redat orasului si introdus intr-un circuit cultural si turistic mai larg si pentru a functiona in parametrii optimi pe care ii poate oferi cladirea si terenul aferent ei, este nevoie de organizarea unui concurs de solutii care sa selecteze ideile cele mai valoroase de restaurare si refunctionalizare a imobilului", subliniaza reprezentantii OAR.