RO EN
Coșul este gol

ORADEA: Primaria gestioneaza un portofoliu de investitii de peste 650 milioane euro

Primaria municipiului Oradea are in portofoliu 83 de proiecte de investitii ce beneficiaza de finantare nerambursabila, a caror valoare depaseste 650 de milioane de euro. Dintre acestea, 44 sunt in implementare, valoarea lor fiind de 224 milioane de euro. Totodata, 4 proiecte, in valoare de 14 milioane de euro, sunt in evaluare, alte 20 au fost finalizate in anul 2021 (investitii de 74 milioane de euro), iar 15 proiecte, in valoare de 345 milioane de euro, sunt in pregatire. In 2022, investitiile care urmeaza sa fie realizate cu bani europeni au o valoare de 52 milioane de euro, potrivit datelor municipalitatii.
"Anul 2021 a fost un an benefic pentru Municipiul Oradea din punct de vedere al investitiilor. Valoarea totala a acestora a fost de aproximativ 90 de milioane de euro, jumatate din acesti bani fiind din fonduri europene, ceea ce este o performanta pentru ca, practic, cu ajutorul acestor fonduri am reusit sa ne dublam investitiile realizate anul trecut. Am avut 80% fonduri nerambursabile si 20% contributia Municipiului Oradea. Metaforic vorbind, cu 2 lei investiti in Oradea am reusit sa luam 8 lei gratuit si sa facem o investitie de 10 lei. Este o performanta buna pentru oras si vreau sa le multumesc si sa-i felicit pe colegii mei pentru aceasta realizare", a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.
Anul trecut a debutat al treilea ciclu de finantare de 7 ani (perioada 2021-2027) si a fost demarata pregatirea proiectelor care urmeaza sa fie depuse pentru absorbtia de fonduri nerambursabile. Acesta este un avantaj in raport cu perioadele de finantare precedente (2007-2013 si 2014-2020), cand ghidurile au aparut mai tarziu si implicit pregatirea proiectelor a fost intarziata.
"In precedentele doua perioade de finantare, Oradea a accesat si implementat proiecte de peste 600 de milioane de euro, iar in cursul si in perioada 2021-2027 avem din nou proiecte de peste 600 de milioane de euro. Asta inseamna ca la finalul celei de-a treia perioade de implementare a fondurilor europene, ne propunem ca in Oradea sa avem realizate proiecte de peste 1,2 miliarde euro. O performanta si bani cu care orasul nostru sa se schimbe, asa cum s-a schimbat in ultimii ani, din ce in ce mai bine", a mai precizat primarul Florin Birta.
 
20 de proiecte cu finantare europeana, finalizate in 2021
Anul trecut au fost finalizate 20 dintre proiectele care au beneficiat de finantare din fonduri europene. Astfel, in domeniul transportului public au fost livrate 10 tramvaie si 15 autobuze si a fost finalizata noua linie de tramvai, fiind realizate cele mai mari investitii, dupa 1990, in transportul public din Oradea.
Totodata, au inceput lucrarile la pasajul rutier din Piata Cetate si au fost finalizate 3 zone pietonale: Aurel Lazar, Libertatii si zona malului stang. De asemenea, au inceput lucrarile la piatetele Magnoliei, Cazaban si Nufarului.
Pentru acest an sunt programate sa fie demarate si lucrarile la celelalte patru pasaje din Piata Emanuil Gojdu.
Printre proiectele incheiate in domeniul educatiei se afla: Scoala Gimnaziala Dacia, Colegiul National "Onisifor Ghibu" si Gradinita nr. 20. Totodata, lucrarile pentru reabilitarea Liceului Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" sunt in derulare.
Anul 2021 a mai presupus si finalizarea reabilitarii termice a 12 blocuri de locuinte, in timp ce pentru alte 16 blocuri lucrarile vor incepe in perioada urmatoare. Tot in acest an, vor demara lucrarile la proiectul care are in vedere valorificarea energiei geotermale in asociatie cu pompe de caldura, pentru producerea agentului termic pentru incalzire si apa calda in cartierul Nufarul I.
 
Investitii in sanatate
In domeniul sanitar, anul acesta vor continua lucrarile de reabilitare termica a celor doua mari unitati spitalicesti din Oradea, insa va fi demarata si extinderea Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta. In 2021, prin intermediul a doua proiecte in valoare de 10 milioane de euro, cele doua spitale din municipiu au fost dotate cu aparatura si echipamente.
Cel mai important proiect insa are in vedere ridicarea Spitalului de boli infectioase din str. Vladeasa, pentru care, in 2022, va fi demarata licitatia pentru proiectare si executie.
"Anul 2021 a fost un an dinamic in care ne-am confruntat, in primul rand, cu haosul de pe piata de constructii, cresterea necontrolata a preturilor, lipsa fortei de munca si durata mare de livrare a materialelor si echipamentelor. Toate acestea si-au pus amprenta asupra ritmului de derulare a investitiilor pe fonduri europene. Putem spune ca Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI) este un reper, Marcel Bolos, cel ce a pus bazele acestei Directii a fost anul trecut Ministrul Fondurilor Europene, fiind unul dintre cei mai respectati profesionisti in domeniul fondurilor europene, din tara. (...) In perioada urmatoare, Directia angajeaza 5 specialisti din domeniul tehnic. Vrem sa ne marim echipa pentru ca ne asteapta o perioada de finantare 2021-2027 cu mult mai multi bani disponibili si cu mai multe programe pe care Municipiul Oradea va fi eligibil: PNRR, Programul Operational Regional, Programul Operational Sanatate, Programul Operational Transport, Program Romania - Ungaria, Mecanismul SEE si alte programe de finantare care vor fi disponibile", a punctat Marius Mos, directorul DMFPI Oradea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter