RO EN
Coșul este gol

ORADEA: Peste 20 milioane euro pentru reabilitarea Colegiului "Mihai Eminescu"

Primaria Oradea a depus spre finantare proiectul care vizeaza „Reabilitarea Colegiului National „Mihai Eminescu", corp A+B+C si amenajari exterioare", prin Programul Operational Regional 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu localitati prietenoase cu mediul. Valoarea proiectului este de 100,48 milioane lei, din care aproape jumatate constituie contributia Primariei Oradea. Durata de executie a lucrarilor este de 36 luni.
 
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului este cresterea eficientei energetice, a gestionarii inteligente a energiei si a utilizarii energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice de invatamant din municipiul Oradea.
Obiectivului Specific RSO 2.1: Promovarea eficientei energetice si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (FEDR), Actiunea b) Sprijinirea eficientei energetice in cladirile publice, inclusiv cladiri de patrimoniu. Investitia propusa va contribui la indeplinirea tintelor nationale si respectarea prevederilor Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor - actualizata, precum si cu prevederile Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2022-2030.
 
Rezultate asteptate
- Scaderea consumului anual de energie pentru incalzire cu 87,51%.
- Procentul (%) de energie primara din surse regenerabile, din total energie primara, dupa renovare va fi de 45,39%.
- Scaderea nivelului specific al gazelor cu efect de sera cu 95,44%.
Masuri de eficientizare energetica recomandata asupra anvelopei cladirii:
Sporirea rezistentei termice a peretilor verticali exteriori: folosirea de tencuieli interioare driscuite la pereti din zidarie de caramida, cu mortar termoizolant, grosimea de 4 cm, pe baza de var hidraulic natural, la peretii exteriori dinspre interior si 4 cm grosime la exterior;
Izolarea in interior a peretilor exteriori din dreptul radiatoarelor (unde grosimea peretelui este mai mica) cu polistiren expandat 10 cm grosime;
Izolarea termica a peretilor spre pod a zidurilor cu placi termoizolante cu grosimea de 10 cm;
Sporirea rezistentei termice a placii pe sol de la parter. Peste valoarea minima prevazuta de normele tehnice in vigoare cu polistiren expandat;
Sporirea rezistentei termice a terasei - planseului spre pod (la etajul 2) la corp scoala si sala festiva peste valoarea minima prevazuta de normele tehnice in vigoare, prin izolare termica cu saltele din vata minerala bazaltica cu grosimea  ˃ 15cm.
Inlocuirea tamplariei exterioare existente din lemn si metal aferenta spatiilor, cu tamplarie eficienta energetic care sa corespunda tipului de cladire si conditiilor de arhitectura impuse de situatia cladirii - se vor inlocui toate ferestrele exterioare cu o tamplarie noua din lemn stratificat pentru stoparea deformarilor in timp a structurii si sticla termopan.
 
Masuri de eficientizare energetica recomandata asupra instalatiilor interioare a cladirii 
Inlocuirea radiatoarelor din fonta invechite cu radiatoare noi pe coridoare si subsol;
Incalzire/racire in pardoseala in salile de clasa, laboratoare si cancelarii;
Montarea robinetilor cu termostat antivandalism (se blocheaza la pozitia dorita ca sa nu umble elevii la ele) pe racordul corpurilor de incalzire;
Echilibrarea termo-hidraulica corecta a corpurilor de incalzire, coloanelor de agent termic, retelei de distributie in general;
Montarea unui sistem BMS care sa permita reglarea temperaturilor in functie de orar si necesar, pe 20 zone distincte + sala festiva;
Implementarea unui sistem de asigurare a apei calde de consum la grupurile sanitare cu o temperatura care sa nu depaseasca 40C;
Montarea becurilor economice in locul celor cu incandescenta, tuburilor fluorescente cu neon;  
Implementarea unui sistem de urmarire si control al nivelului de iluminare in fiecare sala - incapere in functie de necesitate si gradul de iluminare naturala asigurat de ferestrele existente.
 
Masuri de eficientizare energetica recomandata pentru reducerea energiei primare necesare asigurarii conditiilor de utilizare a cladirii si de reducere a nivelului de gaze cu efect de sera (CO2)
Montarea de pompe de caldura sol-apa pentru asigurarea necesarului de energie termica pentru incalzire asistate (sustinute) pentru perioada de timp friguros de sistemul de termoficare actual;
Utilizarea/ folosirea reversibila a pompelor de caldura pentru incalzire si pentru racirea - climatizarea spatiilor - sali de clasa.
Interventii in vederea reabilitarii, restaurarii obiectivului de patrimoniu, valorificarii superioare a patrimoniului construit, refacerii si punerii in valoare a elementelor arhitecturale valoroase ale cladirii:
Reabilitarea fatadelor prin restaurarea tuturor elementelor decorative originale: ancadramente, solbancuri, profile, brauri, asize si alte decoratii parietale, precum si refacerea unor ancadramente, brauri, etc. care in timp au fost „curatate" de pe fatade.
Desfacerea si refacerea tencuielilor degradate de pe fatade, desfacerea finisajelor parazitare.
Revopsirea fatadelor in culorile rezultate in urma cercetarii de parament efectuate la faza de proiectare, tinand cont si de etapele diferite de realizare a ansamblului.
Reparatii curente la sarpanta cladirii si completarea elementelor de invelitoare lipsa sau deteriorata.
Reabilitarea spatiilor interioare: desfacerea finisajelor interioare parazitare: pardoseli, lambriuri, tencuieli, inlocuirea tamplariei interioare, inclusiv a glafurilor, captuselilor.
Desfacerea si refacerea unor compartimentari pentru asigurarea functionalitatii corecte a cladirii.
Refacerea si redimensionarea grupurilor sanitare pentru asigurarea necesarului conform normativelor in vigoare.
Pastrarea si repararea pardoselilor originale valoroase: treptele din marmura rosie, pardoselile decorative din mozaic turnat pe loc sau dale de mozaic (terrazzo), pardoselile decorative din placi naturale de argila arsa.
Restaurarea tamplariei originale pastrate in cladire.
Desfacerea usilor din lemn nereparabile, nepotrivite sau din pvc si executarea usilor din lemn interioare - conform modelelor existente originale si tablourilor de tamplarie aferente fiecarui tronson.
Desfacerea ferestrelor din lemn nereparabile, nepotrivite sau din pvc si executarea de ferestre simple din lemn, cu geam termopan, conform modelelor existente originale.
Restaurarea feroneriilor originale si completarea feroneriilor lipsa din fonta si fier forjat.
Refacerea portii baroce originale de acces in curtea fostei manastiri conform fotodocumentatiei.
Amenajarea celor 5 curti cu functiuni diferite, fiecare cu acces pietonal si carosabil.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter