Proiectul construirii Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi se apropie de faza primelor interventii concrete pe terenul din Moara de Vant. Potrivit autoritatilor locale, primarul Mihai Chirica a avut luni, 29 ianuarie, o intalnire de lucru aplicata cu reprezentantii mai multor institutii implicate in organizarea primelor lucrari in teren: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate (ANDIS), Directia Regionala de Drumuri si Poduri, Citadin SA si compania romaneasca Ness Proiect Europe, cea cu care ANDIS semneaza contractul pentru pachetul 1 de lucrari de construire.
Pentru suma de 26,3 milioane de lei (fara TVA), Ness Proiect Europe va trebui ca, in cel mult patru luni, sa se ocupe de organizarea de santier, excavarea pamantului, devierea retelelor de utilitati si amenajarea cailor de acces. Din echipa de proiect vor mai face parte, in calitate de subcontractanti, companiile Stef Invest, Electroaxa, Arheosib Consulting, Agnel Industry si Stefan Security.
"Va fi nevoie de un efort considerabil pentru a nivela solul prin sapaturi din care vor rezulta circa 500.000 mc de pamant. Este o cantitate uriasa, pentru care exista deja interes din partea comunelor invecinate, precum si a Directiei Regionala de Drumuri si Poduri si a Primariei, care vor avea nevoie de pamant pentru lucrarile de supralargire a bulevardului C. A. Rosetti si a DN 24, dar si pentru alte investitii publice. O alta provocare va fi amenajarea drumului sau a drumurilor de acces intre santierul Spitalului Regional si locurile de depozitare. Este o problema care trebuie rezolvata pana cel tarziu la sfarsitul lunii martie, cand vremea va permite lucrarile de excavare si zecile de mii de transporturi necesare", au transmis reprezentantii Primariei Municipiului Iasi.
In prezent ANDIS deruleaza inca doua licitatii pentru construirea spitalului. Licitatia care vizeaza atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrarilor de constructii fost atribuita asocierii Venturo Investment (lider) - Koltek Musavirlik, cu o oferta 23,8 milioane de lei (fara TVA). Cea de-a doua procedura - cea mai importanta - urmareste atribuirea pachetului 2 de lucrari de construire, furnizarea si instalare de echipamente medicale. Licitatia are o prevedere financiara estimata la aproape 1,9 miliarde lei (fara TVA) si va fi lansata in perioada urmatoare.
SRU Iasi va avea o suprafata construita totala de 202.689 mp, distribuita pe 9 niveluri (2S+P+5E+E6-tehnic), pe o suprafata de teren de 120.000 mp. Unitatea va avea 850 de paturi, 20 de sali de operatie si circa 3.000 de angajati, va inlocui actualul Spital Judetean de Urgente "Sf. Spiridon", vechi de 260 de ani, si va imbunatati activitatea de predare si cercetare de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa".
Costul SRU Iasi a fost actualizat la 3,3 miliarde lei (circa 668 milioane de euro), din fonduri europene, un imprumut de la Banca Europeana de Investitii si de la bugetul de stat.
Proiectarea a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Steam SR, K-Box Construction Design si Rheinbrucke SRL.