Etapa de proiectare a viitorului Spital Regional de Urgenta (SRU) Iasi se va incheia in luna martie 2023, imediat apoi urmand a fi demarata procedura de achizitie a lucrarilor de constructii, a anuntat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, intr-o conferinta de presa.
"Este vorba despre un spital care asigura spitalizare continua cu 752 de paturi, grupate in sase centre medicale. Separat, este unitatea de terapie intensiva, cu 86 de paturi, care deserveste serviciile medicale si chirurgicale de mari arsi, transplant si neonatologie. In plus, ambulatoriul de specialitate asigura 113 paturi de spitalizare de zi si pentru departamentul de primiri urgente. Suma totala a investitiei, fara TVA, este 2,4 miliarde de lei, iar termenul de finalizare este anul 2027", a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Studiul de fezabilitate al proiectului SRU Iasi a fost realizat in perioada 2017-2019, cladirea urmand sa fie finalizata si operationala in anul 2027.
"Am gasit acest proiect blocat la Ministerul Sanatatii si am reusit sa lansam proiectarea in 2022. Aceasta se incheie, conform graficului, la finalul lunii martie. Dureaza un an de zile proiectarea, conform reglementarilor care exista pentru spitalele regionale, iar pana la sfarsitul acestui an se finalizeaza licitatia de constructie si constructia efectiva incepe probabil in a doua parte a anului 2023 si trebuie finalizata in decurs de patru ani, pana in 2027", a mai spus ministrul Sanatatii.
In ceea ce priveste proiectele celorlalte doua spitale regionale, din Cluj-Napoca si Craiova, etapa de proiectare este prevazuta sa se incheie in aprilie-mai 2023, respectiv in noiembrie-decembrie 2023.
"Constructia dureaza patru ani pentru fiecare din aceste trei spitale regionale. (…) Ne dorim sa avem cat mai rapid, daca se poate exact cum a fost planificat pana la finalul anului 2027, cele trei spitale functionale si, in paralel, sa lucram si pentru o politica de resurse umane care sa asigure toate resursele umane necesare acestor spitale", a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca, in paralel, in aceasta luna, va incepe semnarea tuturor contractelor pentru cele 27 de obiective incluse in Programul National de Redresare si Rezilienta.
"Lista este cunoscuta, a fost aprobata de Guvernul Romaniei pe baza unor criterii care au fost transparente si lucrul acesta este in mod evident un pas foarte mare inainte. Contractele de finantare vor prevedea, dupa caz, proiectarea si constructia. Sunt cazuri in care proiectul exista deja si, practic, vom licita doar constructia sau dotarea acestor unitati spitalicesti. Imi doresc ca a doua parte a anului 2026 sa ne gaseasca cu toate aceste obiective realizate. Depinde foarte mult si de aplicant ca sa aiba succes", a sustinut ministrul.