Primaria Municipiului Constanta a emis autorizatia de desfiintare pentru constructiile existente pe amplasamentul complexului situat pe strada Primaverii. Demolarea efectiva va incepe pe 10 iulie si va dura cateva luni. Lucrarile vor incepe de la partea superioara a constructiilor spre baza, bucata cu bucata, nivel cu nivel, respectand reglementarile privind securitatea operatiunilor de demolare, informeaza Primaria Municipiului Constanta.
Constructia arenei a inceput in anii 1950, sub conducerea arhitectului Ioan Puschila, fiind inaugurata pe 23 august 1954. In anii 1970, stadionul a fost supus unui proces de modernizare, prin suplimentarea capacitatii arenei. Dupa 73 de ani, arena va face loc unui nou complex multifunctional.
Pe amplasament se va realiza un stadion de fotbal cu o capacitate de 18.500 de locuri, care va beneficia de functiunile si suprafetele necesare incadrarii in categoria IV UEFA si un stadion de atletism cu o capacitate de 1.000 de locuri. De asemenea, cladirea stadionului va integra si o serie de functiuni complementare: sali de antrenament - atletism indoor, squash/tenis de masa si fitness, centru de conferinte, spatiu expozitional, spatii administrative, spatii comerciale si zone de loisir.
Proiectul este realizat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, prin Compania Nationala de Investitii si UAT Constanta si are valoarea de 379 milioane de lei (fara TVA), fiind cofinantat de la bugetul local in cuantum de 48 milioane de lei (fara TVA) pentru lucrari de constructii si 5 milioane de lei pentru asigurarea de utilitati.
In prezent, licitatia pentru atribuirea lucrarilor de constructii este in derulare, doua asocieri de companii fiind interesate de achizitia contractului de executie, cu o valoare estimata la aproape 331 milioane de lei. Cele doua oferte se afla in etapa de evaluare tehnica si financiara, pana la data de 30 iunie 2023.
Din cele doua asocieri care au depus oferte fac parte mai multe companii:
- Asocierea Constructii Erbasu (lider) - Tracon, cu subcontractantii Kronlift, Coneco Romania, Vialis Engineering, Elmarom Grup, Sectron Guard, Popp & Asociatii Consulting Engineers, Popp & Asociatii si MC General Construct Alfa;
- Asocierea SSAB-AG (lider) - Metag Insaat Ticaret AS - Atelier Unbuilt, cu subcontractantii Quattro Engineering Solutions, Terratest Geotehnic SA, Popp & Asociatii, NKY Architects & Engineers, Electroaxa, Sports Fields, KONE Ascensorul, Gazinstal Energy, SSAB International Electric, Aca Zoork Project, MC General Construct Alfa si Popp & Asociatii Consulting Engineers.
Castigatoare va fi selectata oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere al pretului (60%), dar si pe baza experientei echipei de proiect (20%) si a capacitatii de organizare (20%). Durata de implementare a contractului este de 88 de luni de la emiterea ordinului de incepere a lucrarilor.