Primaria Sibiu a parcurs si ultima etapa in proiectul de amenajare a Complexului pentru sport, agrement si ecoturism Gusterland: a semnat contractul pentru executia lucrarilor cu asocierea CON-A Operation Sibiu & Ischia Galati & Submit Iasi.
“Obiectivul va pune in valoare o zona utilizata foarte putin – Dealul Gusteritei. Sibienii, impreuna cu care am denumit acest Complex, vor avea la dispozitie astfel un nou spatiu pentru agrement si miscare, la 15 minute de centrul orasului. Concret, aici sibienii vor putea sa faca sport, sa faca plimbari pe jos sau cu bicicleta sau sa se relaxeze in zonele generoase care vor fi amenajate pentru cei mari, dar si pentru cei mici. Va fi o zona pentru toata familia. Subliniez ca intregul proiect va fi amenajat cu respectarea si protejarea cadrului natural in care va fi creat", a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Urmatoarele 3 luni sunt rezervate realizarii proiectului tehnic, iar ulterior, pe parcursul a 12 luni constructorul va amenaja:
- O instalatie tip sanie de vara, functionala in orice sezon, cu o lungime de minim 1.600 de metri, cu urcare si coborare
- O partie de schi si tubing pe suprafata sintetica. Partia de schi va fi dedicata in primul rand celor care invata sa schieze si va avea o lungime de aproximativ 230 de metri, urmand sa fie dotata si cu o instalatie pentru transportul persoanelor de tip baby-lift. De asemenea, se vor amenaja cel putin 3 partii de tubing.
- Doua tiroliene, fiecare cu cate 3 linii de cablu dedicate celor mari si 4 minitiroliene pentru cei mici, cu varste intre 4 si 12 ani. Una dintre tiroliene va fi adaptata nevoilor persoanelor cu dizabilitati.
- Un pavilion multifunctional, amenajat intr-o cladire modulara cu parter si etaj si minim 700 de metri ca suprafata utila, unde se vor amenaja zone de relaxare indoor si o terasa exterioara, fiind echipata si pentru dezvoltarea altor facilitati.
- O zona de popas turistic si amenajarea peisagistica a acesteia. Suprafata de 2.000 mp va fi dotata si cu foisoare de relaxare din lemn, dotate cu banci si mese
- O zona de spatii de joaca, inclusiv un turn de aventura
- O terasa panoramica si un loc de odihna si relaxare in zona Turnului Falkenhayn pe o suprafata de minim 1000 mp
- O parcare tip park & ride cu 300 de locuri, 5 statii de incarcare a vehiculelor electrice si alte 5 statii de incarcare pentru biciclete sau trotinete electrice. Parcarea va fi situata pe strada Salcamilor si va avea un sistem de acces digital.
- Un traseu pentru biciclete cu o lungime de 3000 metri, cu o suprafata naturala, din pietris stabilizat
- Un traseu pietonal pentru accesul in zona Turnului Falkenhayn cu o lungime de 750 de metri, pe care se vor planta cel putin 60 de arbori din specii cu coronament bogat care sa confere umbra pe termen lung.
Intreaga zona va fi dotata cu cosuri de gunoi, banci si cismele cu apa potabila. Proiectul include si un sistem de supraveghere video, hotspot-uri Wifi, precum si iluminat public ecoeficient si un sistem integrat de ticketing si control acces. De asemenea, se vor instala indicatoare de semnalizare si orientare.
Valoarea contractului de lucrari este de 54,87 de milioane de lei. Pentru aceasta investitie Primaria Sibiu va depune un proiect pentru obtinerea finantarii europene nerambursabile prin Programul Regiunea Centru, dupa ce se finalizeaza proiectul tehnic.