Guvernul Romaniei a aprobat contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 305 milioane de euro, in vederea realizarii Spitalului Regional de Urgenta Cluj.
Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj: „Odata cu aprobarea acestui contract s-a parcurs o etapa esentiala in vederea construirii la Cluj a Spitalului Regional, obiectiv de importanta strategica pentru regiunea de nord-vest si pentru intreaga tara. In ceea ce ne priveste, am sustinut si vom continua sa sprijinim neconditionat acest proiect extrem de important pentru toti clujenii.”
Unitatea sanitara cu sapte niveluri - subsol, parter si cinci etaje, va avea 849 de paturi, 19 sali de operatie si va dispune de o tehnologie avansata, astfel incat sa fie asigurate servicii medicale de urgenta la cele mai inalte standarde, precum si un act medical de calitate superioara. Acesta va beneficia de un heliport si va avea 1.396 de locuri de parcare.
Estimarea este ca investitia, in valoare de circa 500 milioane euro, va fi realizata intr-o perioada de maxim sapte ani iar implementarea acesteia va fi asigurata prin Ministerul Sanatatii.
Reamintim, in acest context, faptul ca terenul pe care urmeaza sa fie edificat spitalul a fost preluat de catre Consiliul Judetean Cluj prin Hotarare de Guvern in anul 2012, dupa care forul administrativ judetean si-a indeplinit toate obligatiile asumate pentru viabilizarea acestuia.
In luna noiembrie 2017 Consiliul Judetean Cluj a predat acest teren catre Ministerul Sanatatii cu situatia pe deplin clara, pentru a se putea obtine de catre Romania, prin intermediul Guvernului, finantarea europeana necesara. Ulterior, Comisia Europeana a aprobat o investitie in valoare de nu mai putin de 47 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regionala, pentru construirea si dotarea Spitalului Regional de Urgenta de la Cluj.