RO EN
Coșul este gol

CE: Proiectele a trei noi spitale regionale vor fi depuse spre finantare in 2018

Finalizarea studiilor de fezabilitate pentru constructia a trei noi spitale regionale, in Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, a fost programata in luna martie 2018, cele trei proiecte urmand a fi depuse spre finantare o luna mai tarziu, conform calendarului de implementare a investitiilor, agreat recent de comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu si ministrul sanatatii Florian Bodog. Proiectele urmeaza a fi realizate cu expertiza Bancii Europene de Investitii (BEI) si a Bancii Mondiale.
Acordul vine ca urmare a validarii desemnarii sistemelor de management si control ale Programului Operational Regional (POR) de catre autoritatea nationala de audit, dar si in urma indeplinirii conditionalitatii privind sanatatea de catre Romania.
Conform datelor Ministerului Sanatatii, la inceputul lunii martie 2017, BEI a demarat procedura de contractare a serviciului de consultanta pentru elaborarea studiilor de fezabilitate. Consultantul, in termen de noua luni, va elabora SF si documentatia pentru contractarea finantarii europene. Achizitia lucrarilor de constructie a celor trei spitale regionale poate incepe, astfel, cel mai devreme, in semestrul al doilea din 2018.
Constructia spitalelor regionale din Iasi, Cluj-Napoca si Craiova va dispune de un buget de peste 150 milioane de euro, prin POR, unitatile urmand a deveni operationale pana in anul 2022. Valoarea totala a investitiilor a fost estimata la circa 600 de milioane de euro.
 
Municipalitatile au demarat deja etapele anterioare constructiei
Municipalitatea din Craiova detine deja terenul pe care va fi construita unitatea spitaliceasca locala, aceasta urmand a fi edificata pe o suprafata de 10 hectare, in zona de nord a orasului, la intersectia cu drumul spre Ghercesti, in apropierea Aeroportului International Craiova. Spitalul va avea intre 800 si 1.000 de paturi, numarul exact al acestora si detaliile de proiectare urmand a fi prezentate dupa elaborarea SF si a proiectului tehnic.
Noul Spital Regional de Urgenta Cluj va fi construit in cartierul Floresti, termenul estimat de autoritatile locale pentru realizarea investitiei fiind in intervalul 2019-2023. Unitatea va fi dotata cu heliport.
Viitorul Spital Regional de Urgente din Iasi va fi construit pe un teren de aproximativ 12 hectare din cartierul Moara de Vant. Conform datelor autoritatilor locale, terenul selectat permite constructii care pot varia de la 30 de metri la 50 de metri inaltime. Unitatea medicala va fi realizata dupa un proiect suedez si va fi structurata pe trei module, cu 4-6 etaje. Potrivit lui Mihai Chirica primarul municipiului Iasi, lucrarile de executie vor incepe dupa ce Guvernul va emite o hotarare in acest sens si vor dura circa 36 de luni de la data demararii constructiei.
In afara acestor trei proiecte de importanta majora, Comisia Europeana va mai sustine, prin Fondul de Coeziune, alte 280 de investitii in ingrijirea comunitara si ambulatorie, precum si in modernizarea a 35 de unitati de urgenta din spitale.
***
Romania beneficiaza de o alocare de peste 22 de miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020. Prin POR, aproximativ 326 de milioane de euro sunt dedicate investitiilor in domeniul sanatatii, jumatate din aceasta suma fiind alocata constructiei celor trei spitale regionale mentionate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter