RO EN
Coșul este gol

CE Oltenia: 895 milioane euro pentru investitii in parcuri solare si centrale pe gaze

Comitetul de Investitii al Fondului de Modernizare a aprobat solicitarea Romaniei de finantare pentru viitoarele centrale pe gaze ale CE Oltenia si, de asemenea, a confirmat, finantarea pentru proiectele fotovoltaice. Este vorba despre proiecte strategice pentru sectorul energetic din Romania, incluse in Planul de Restructurare si Decarbonare al CE Oltenia aprobat la inceputul anului de Comisia Europeana. Aproximativ 895 de milioane de euro vor fi alocate de la Fondul pentru Modernizare pentru aceste proiecte de investitii.
”Salutam decizia Comitetului de Investitii al Fondului de Modernizare. Este un nou pas foarte important in implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, in conditiile in care o componenta majora a planului este construirea de noi capacitati bazate pe energie solara si gaze. Aceste noi capacitati sunt esentiale pentru viabilitatea pe termen lung a companiei, iar finantarea prin Fondul de Modernizare permite finalizarea proiectelor”, a precizat Daniel Burlan, presedintele Directoratului CE Oltenia.
Este vorba de opt proiecte depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile (parcuri fotovoltaice), cu o capacitate instalata de 735 MW si in valoare de aproape 671 de milioane de euro, iar 70% din suma provine din Fondul de Modernizare. Parcurile fotovoltaice sunt incadrate la proiecte prioritare, pentru care era nevoie de confirmarea finantarii din partea Comitetului de Investitii al Fondului de Modernizare.
Dezvoltarea celor doua unitati de productie pe gaz cu o capacitate instalata de 1325 MW la Turceni si Isalnita, este incadrata la proiecte neprioritare si finantarea din Fondul de Modernizare trebuia aprobata de Comitetul de Investitii. Valoarea totala a celor doua proiecte este de peste 841 de milioane de euro, din care 50% va veni de la Fondul de Modernizare.
Calendarul estimativ prevede ca cele opt parcuri fotovoltaice vor fi operationale in 2024, iar cele doua blocuri pe gaze de la mijlocul anului 2026.
In afara finantarii din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finantare bancara, precum si de contributia proprie a CE Oltenia si a partenerilor sai. Astfel, se afla in curs de structurare doua sindicalizari bancare in care sunt implicate institutii financiare internationale si cele mai importante banci comerciale din Romania. Pe langa cei doi parteneri selectati la sfarsitul anului 2021, Tinmar Energy si OMV Petrom, cu care se afla in negocieri avansate, CE Oltenia a relansat procesul de selectie pentru proiectul centralei in ciclu combinat de la Isalnita, de 850 MW.
Construirea de capacitati noi de productie a energiei electrice, mai putin poluante, este de importanta strategica pentru Romania, de aceea proiectele de transformare a CE Oltenia au fost incluse in Planul National Integrat pentru Energie si Schimbari Climatice precum si in Strategia Energetica Nationala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter