Analiza trateaza tematica sectorului de investitii in cladiri publice, domeniu ce va sprijini industria de constructii in anii urmatori, datorita investitiilor majore directionate mai ales catre infrastructura sanitara, educationala si aeroportuara. Potrivit estimarilor redactiei Agenda Constructiilor, fonduri cumulate de aproximativ 15 miliarde euro vor fi disponibile pentru constructia si reabilitarea/ modernizarea de cladiri publice pana in anul 2027, finantarile urmand a proveni atat din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cat si din alocarile Comisiei Europene prin programele operationale aferente perioadei 2021-2027. Cele mai multe fonduri vor fi directionate catre constructia de spitale, 2,5 miliarde euro din PNRR si 5,8 miliarde euro din Programul Operational Sanatate (POS), dar de fonduri semnificative vor beneficia si sectorul aeroportuar (pentru extinderea terminalelor) - circa doua miliard de euro pana in anul 2030, investitiile in cladiri educationale, sali de sport, bazine de inot si campusuri pentru invatamantul dual (circa 3,6 miliarde euro pana in 2027), precum si dezvoltarea de sedii administrative pentru sectorul juridic - tribunale, cu un buget total estimat la circa un miliard de euro, din care aproximativ jumatate vor fi alocate pentru constructia Cartierului pentru Justitie.
Analiza, desfasurata pe 10 pagini, include date despre principalele proiecte majore de investitii in spitale si aeroporturi, tendinte in proiectarea si constructia noilor cladiri publice, exprimate de proiectantii de specialitate, precum si opiniile reprezentantilor pietei, care au contribuit la realizarea acestei analize:
- Manuela Patrascoiu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii (CNI);
- Dr. ing. Cristian Erbasu, director general al Constructii Erbasu SA;
- Catalin Visan, directorul executiv al companiei Concelex;
- Dr. Arh. Serban Tiganas, presedintele Dico si Tiganas, arhitectura si inginerie;
- Ing. Dragos Marcu, directorul general al companiei Popp & Asociatii;
- Alin Constantin Harhata, Managing Partner la Aca Zoork Project;
- Istvan Besenyei, directorul general al Electroproiect;
- Arh. Emanuel Visan, Managing Partner al Quadratum Architecture;
- Arh. Emilian Calota, fondator si CEO al CEC Architecture;
- Ing. Mihai Vadan, Managing Partner al ING PM;
- Arh. Aurel Basuc, fondator si arhitect principal la Triptic Studio;
- Sinziana Barbieru, partener, ONV LAW.
NOTA! Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!