Producatorul suedez de otel SSAB a platit suma de 15 miliarde coroane suedeze (SEK) - echivalentul a 1,55 miliarde euro - pentru achizitia companiei finlandeze Rautaruukki, tranzactia fiind finalizata in trimestrul al treilea al anului trecut. Achizitia a determinat cresterea vanzarilor din perioada octombrie-decembrie 2014 ale SSAB cu 62% fata de aceeasi perioada din 2013, pana la 15,2 miliarde SEK (1,5 miliarde euro), in timp ce profitul net a depasit pragul de un miliard SEK (103,8 milioane de euro), valoare corespunzatoare unei cote de 6,9% din totalul afacerilor. Fata de ultimele trei luni din 2013, profitul SSAB a crescut de aproape patru ori. Pe langa efectele achizitiei Rautaruukki, incasarile din perioada octombrie-decembrie 2014 au fost influentate pozitiv si de cresterea preturilor produselor pe baza de otel in cele doua Americi, precum si de scaderea costurilor operationale din Europa.
La o baza de raportare anuala, afacerile SSAB au crescut cu 5,4% anul trecut fata de nivelul din 2013, pana la 60,11 miliarde SEK (6,2 miliarde euro), in timp ce profitul operational s-a dublat, la 4,4 miliarde SEK (459 milioane de euro).
In vederea finalizarii procesului de achizitie a grupului Rautaruukki, SSAB a trebuit sa cesioneze subsidiarele Plannja Oy si Tibnor Oy din Finlanda, precum si 50% din actiunile detinute in cadrul Norsk Stål AS - Norvegia. Potrivit celor mai recente date ale SSAB, valoarea totala a activelor vandute de SSAB in 2014 s-a situat la 2,1 miliarde SEK (218,11 milioane de euro).
***
In urma procesului de restructurare ca urmare a fuziunii celor doi producatori, Ruukki Romania a oprit productia de panouri termoizolante, profile si structuri metalice de la Bolintin Deal (judetul Giurgiu) inca din decembrie 2014, urmand a-si concentra activitatea la nivel national pe segmentul de tigla metalica. Compania va continua sa produca tigla metalica sub brandul Ruukki Construction, insa liniile tehnologice vor fi mutate la Tunari, in cadrul Plannja, marca a SSAB in Romania. Plannja detine pe plan local o fabrica de tigla metalica la Racaciuni (judetul Bacau) si un centru administrativ si logistic la Tunari (Ilfov). Astfel, SSAB detine in Romania o capacitate anuala de productie de circa 4 milioane de metri patrati de tigla metalica si va avea un rulaj mediu de 10 milioane de euro pe an.