"Pentru noi, digitalizarea este un mod de viata. Este dificil, daca nu imposibil chiar, de identificat un element din activitatea noastra care sa nu se raporteze la noile tehnologii. Pana si sedintele interne, discutiile dintre specialistii nostri, se realizeaza pe platforme digitale moderne, care garanteaza o mare viteza de circulatie a informatiilor. Este greu de spus daca este bine sau rau, dar este evident ca realitatea respectiva exista, cu deosebire in domeniul proiectarii, unde companiile depind intr-o mare proportie de digitalizare, cu exceptia, probabil, a vizitelor de pe santier, care la randul lor sunt treptat inlocuite prin sisteme de tip video-call. De aceea, se poate afirma ca digitalizarea a ajuns deja un nou mod de viata", a declarat Teodor Matei, partener in cadrul Concept Structure, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii.
BIM constituie principala directie de dezvoltare, fiind un instrument care se prefigureaza ca va asigura o serie de avantaje majore utilizatorilor sai in perioada care urmeaza. Conceptul a aparut in anii 1970, insa primele norme la nivel european s-au conturat de-abia in 2019.
"Din perspectiva structurala, pentru compania noastra BIM inseamna o modelare tridimensionala, proces pe care noi il folosim de peste un deceniu, fiind predat intr-un ritm destul de intensiv la cursurile specializate din cadrul facultatilor de profil. Dupa cum se intelege si din numele sau, BIM este mai mult o platforma de informare, necesitand un manager capabil sa integreze specialitatile si sa gestioneze in mod optim informatiile necesare. Pe partea de design, intr-adevar arhitectii sunt cel mai bine pregatiti sa exploateze aceasta resursa, fiind singurii care pot intelege toate specialitatile. Din punctul de vedere al unei firme de proiectare a structurilor, cum este a noastra, lucrurile sunt mai simple: lucram intr-un program 3D, modelam elementele in acest fel, obtinem informatiile necesare si le transmitem mai departe pe fluxul de date. Cam la aceste procese se limiteaza utilizarea BIM pentru o firma specializata in proiectarea structurilor. Informatiile sunt adunate intr-o platforma ce ofera, tuturor celor care participa la realizarea proiectului, detaliile de care au nevoie", a explicat Teodor Matei.
Implementarea BIM se opreste, de cele mai multe ori, la executie
In pofida eforturilor pe care companiile de executie le fac pentru aplicarea metodologiei BIM, dupa finalizarea proceselor de proiectare si adunare a datelor, procesul se opreste, de cele mai multe ori. "In zona antreprenorilor, oamenii nu sunt suficient de bine pregatiti pentru a continua lucrurile. Noi consideram ca ar fi utila infiintarea unei sectii universitare de instruire a managerilor BIM, care sa fie specializati pe sarcini de design, executie si, mai ales, de exploatare. Tinta fireasca este ca, dupa momentul predarii unei lucrari, sa existe cineva care sa inteleaga in amanunt modul in care functioneaza constructia respectiva", a explicat Teodor Matei.
Concept Structure isi realizeaza proiectele majoritar in sistem BIM, cu mentiunea ca operatiunile pe care le executa depind foarte mult atat de dorinta beneficiarului, cat si de modul de lucru al biroului de arhitectura. "Chiar daca realizam proiecte in sisteme 2D, intotdeauna le dublam de variate 3D, cel putin la nivelul cofrajelor, chiar daca nu adaugam detaliile", a precizat specialistul.
In prezent, Concept Structure participa la extinderea complexului Promenada, din Bucuresti (Promenada Mall Parking Offices) unde proiecteaza infrastructura si suprastructura si care va avea o suprafata de 180.000 mp, in constructia Crown Towers si a proiectelor Stejarii, U Center si Vulcan Residence. De asemenea, lucreaza la AFI Loft Cotroceni (complex de birouri ce se va dezvolta prin supraetajarea cu doua niveluri a mall-ului existent AFI Cotroceni, circa 20.000 mp), la extinderea cu circa 30.000 mp a Arena Mall Bacau, la ansamblurile rezidentiale dezvoltate de Tiriac Imobiliare pe str. Harmanului din Brasov (circa 150.000 mp) si de Qualis pe str. Branduselor Brasov (aproximativ 130.000 mp), dar si la complexurile de locuinte Pipera 55 Urban Spaces Bucuresti (circa 70.000 mp) si Nicolina Iasi (circa 90.000 mp). Alte doua proiecte majore, contractate recent, vizeaza constructia centrului comercial Mall Moldova Iasi, dezvoltat de Prime Kapital si cu o suprafata desfasurata de 90.000 mp, si constructia centrului tehnologic Science Campus Cluj (60.000 mp). La toate aceste proiecte expertii Concept Structure utilizeaza sisteme 3D pentru proiectarea structurilor.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!