RO EN
Coșul este gol

Sixense Romania: Constructiile complexe necesita tehnologii avansate de monitorizare

 
Mariana Garstea, Sixense Romania: „Daca activitatea de monitorizare este doar mimata ca sa nu primesti amenda, nu stii realmente ce se intampla cu cladirea ta”

 
Desi este o obligatie legala, urmarirea comportarii constructiilor in timp este uneori vazuta ca o sarcina in plus in loc de un proces care poate contribui la o investitie eficienta, la o cladire performanta si la mentinerea unor standarde calitative in ceea ce priveste un proiect de constructii.
De ce se intampla acest lucru, ce repere e important sa ne luam si cum sa ne uitam corect la imaginea de ansamblu? Ne explica mai multe Mariana Garstea, CEO Sixense Romania. Compania pe care o conduce este prezenta de peste 10 ani pe piata din Romania si face parte din Sixense Group, lider mondial in solutii digitale pentru optimizarea si prelungirea duratei de viata a mediului construit.
 
Conform datelor oficiale ISC, au fost efectuate peste 300 de controale pentru verificarea activitatii de urmarire in timp a constructiilor, doar in primul trimestru al acestui an. Cum vedeti respectarea acestor norme la noi si care este mentalitatea corecta atunci cand ne raportam la sanatatea pe termen lung a unei cladiri?
- Observ, intr-adevar, o intensificare a verificarilor care se fac din partea autoritatilor mai ales pentru etapa de exploatare. Desigur, este un semnal bun si imbucurator. Activitatea de urmarire a comportarii constructiilor in timp este obligatorie prin lege, pana la urma.
As merge insa mai departe de obligativitate. Mi-as dori sa vad o mai mare dorinta de a respecta legislatia nu doar din teama de amenzi, controale, santiere oprite, sanctiuni, ci pentru ca intelegem cu totii motivatia mai mare si beneficiile de a avea astfel de servicii de monitorizare pentru etapa de exploatare.
Cu alte cuvinte, pentru ca ne dorim sa investim in performanta cladirii, in mentinerea sanatatii ei pe termen lung, in calitatea proiectului; din grija pentru ceea ce lasam in urma, din preocuparea reala pentru siguranta, dar si pentru eficientizarea investitiei. Cred ca aceasta este mentalitatea de care avem nevoie si care depaseste cadrul de „actiune-pedeapsa” in care inca suntem acum, atunci cand vine vorba despre a face lucrurile ca la carte, corect si cu un plan pe urmatorii ani.  
 
Care sunt cateva practici corecte, recomandate de dvs., atunci cand vine vorba despre urmarirea in timp a unui proiect de constructii? Care sunt beneficiile pe care le aduc?
- Recomand, in primul rand, un program de monitorizare adaptat la obiectivele si specificul fiecarui proiect; monitorizarea trebuie realizata pentru ca ofera informatii valoroase si utile pentru a lua decizii-cheie legate de un proiect sau altul, nicidecum pentru ca cineva „trebuie sa-si vanda echipamentele”, nu ca sa „mai facem ceva pe langa activitatea de baza”, nu doar „ca sa bifam”, nu ca sa ne prefacem ca facem lucrurile profesionist.
De asemenea, cu cat specialistii in monitorizare structurala si geotehnica sunt implicati mai devreme in proiect, cu atat va asigurati ca solutia de monitorizare raspunde nivelului de riscuri structurale si geotehnice si poate fi realmente implementata cat mai eficient in teren.
Apoi, legat strict de partea de exploatare, la Sixense Romania credem foarte mult in solutiile digitale de risk si asset management. La fel ca orice alt domeniu, si activitatea de monitorizare a evoluat si s-a dezvoltat, iar o solutie digitala (cum ar fi, in cazul nostru, Beyond Monitoring) permite o eficientizare mult mai mare a tuturor operatiunilor din jurul acestui proces: colectarea, procesare si interpretarea mai usoara a datelor, achizitia de date real time remote,prin senzori instalati (fara prezenta continua in santier), accesul tuturor partilor interesate la date, alerte si avertizari in timp real in caz de incidente etc.
In plus, cu ajutorul unei astfel de solutii, pot fi planificate cu succes inclusiv activitatile de reparatii si inspectii si pot fi depistate in timp util orice fel de riscuri critice, o abordare preventiva a acestora aducand de fapt o optimizare generala a costurilor legate de intretinerea cladirii.
 
Din experienta dvs., exista si practici de „asa nu” legate de urmarirea in exploatare a unei cladiri? De fapt, care sunt cele mai frecvente practici ce afecteaza grav siguranta pe termen lung a unui proiect?
- Exista foarte multe practici si exemple de „asa nu”, din pacate. Cred ca ele au facut si continua sa faca mult rau intregii industrii si activitatii de monitorizare in general, hranind neincrederea constructorilor, a dezvoltatorilor sau a proprietarilor in rezultatele si beneficiile pe care o monitorizare corecta le aduce.
Aceasta modificare dupa bunul plac a „regulilor jocului” – mai sugestiv explicata prin expresia „bending the rules” – pe care o practica unii jucatori din domeniu duce la o aparenta liniste pe moment (evitarea unei amenzi sau a unei penalitati), dar rateaza sa raspunda scopului principal al activitatii de monitorizare: este sigura cladirea? Are o structura sanatoasa? Se comporta realmente asa cum a fost proiectata? Ce riscuri o ameninta? Unde e nevoie sa intervii cu prioritate?
Din categoria de practici defectuoase si care nu fac un serviciu nimanui face parte mimarea activitatii de monitorizare prin rapoarte antedatate, facute din birou, fara nicio legatura cu realitatea si fara o verificare in teren. Ele nu ajuta, de fapt, proprietarul, care nu va sti ce se intampla de fapt cu cladirea lui.
De aceea, noi recomandam alegerea cu foarte mare grija si atentie a partenerului de monitorizare. Mai ales pentru ca vorbim despre proiecte complexe, in care activitatea se desfasoara pe ani de zile, decizia cantareste cu atat mai greu. Alegeti, de fapt, un partener de cursa lunga, nu doar un furnizor fara importanta.
Este cu mult mai dificil sa repari apoi sau sa iesi dintr-un astfel de contract – se vor pierde multe informatii pretioase, la fel cum se vor pierde alte resurse importante, cum ar fi timp si bugete. Asa ca da, activitatea de monitorizare inseamna mult mai mult decat „am dat cu pixul” sau „am facut trei rapoarte” peste care nu se uita nimeni; in joc este siguranta pe termen lung a cladirii dumneavoastra. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter