RO EN
Coșul este gol

Rodica Lupu, Cluster TEC: Sprijinim firmele de constructii in adoptarea BIM

Transformarea digitala a industriei este fundamentul oricaror demersuri de inovare semnificative pentru industria romaneasca de constructii, a declarat Rodica Lupu, Director la Cluster TEC (Technology Enabled Construction), o inițiativă menită să dea startul oficial procesului de digitalizare în construcții. Organizatia faciliteaza digitalizarea în constructii, adoptia BIM la scara larga si ofera sprijin firmelor in parcursul lor catre digitalizare si inovare.
"BIM este cuvantul de ordine si ne dorim sa convingem si sa sprijinim cat mai multe companii in adoptare, mai ales in zona de executie, unde este foarte slab folosita aceasta metodologie de lucru si toate softurile aferente. Ne dorim sa promovam si sa sprijinim companiile sa adopte BIM. Ceea ce noi transmitem ca mesaj principal catre companiile de constructii este faptul ca orice transformare digitala nu este despre softuri, ci despre indicatorii economici ai companiei, obiectivele strategice ale acesteia. Si de acolo trebuie plecat. Orice proces de transformare digitala trebuie sa porneasca de la obiectivele de business ale firmei. Si de la acele obiective se analizeaza si se stabilesc scenariile posibile de digitalizare si optiunile si apoi se alege scenariul optim. Noi ne propunem sa oferim companiilor un proces de transformare digitala asistat prin care fiecare firma sa-si identifice calea corecta de transformare digitala, pentru ca nu este o solutie unica pentru toata lumea", a declarat Rodica Lupu, cu prilejul participarii la EURO-Constructii, videoconferinta pe tema digitalizarii sectorului de constructii din Romania, ce a avut loc recent.
 
Ea a subliniat că BIM este un pachet imens de proceduri si softuri, poate primi diverse aplicatii ajutatoare, dar nu arata la fel in toate companiile. "Modul in care folosim BIM in firma depinde de nevoile acelei societati si de ce-si doreste sa obtina. Bineinteles, dincolo de datele legate de cladire, pentru ca acolo lucrurile sunt obiective. Totusi, modul in care operam cu BIM si cum organizam procesele in utilizarea BIM necesita un proces de analiza si de design strategic in cadrul fiecarei companii. Pentru ca daca nu planifici corect implementarea si adoptia BIM, se poate pierde foarte mult timp sau se poate pierde ulterior, ritmul in adoptie, pentru ca exista riscul sa ai prea multi pasi inutili de care firma efectiv nu beneficiaza sau nu foloseste cu adevarat toate informatiile respective. De aceea se numeste information modeling. Informatia trebuie modelata de asa natura incat sa fie optima si utila si in procesele decizionale", a mai spus directorul Clusterului TEC.
 
Este dificila adoptia BIM si din cauza ca nu este deloc usor de inteles cum functioneaza. "Si mai ales in zona de executie, inca exista destul de putina experienta pe piata romaneasca. In subsectorul de proiectare/ inginerie sunt destul de multe companii care au adoptat BIM si care au adunat o serie de bune practici si pot sprijini alte companii cu scurtarea procesului. Datorita experientei acumulate s-au schimbat multe cai, procese. In zona de executie am inceput sa realizam proiecte-pilot cu companii de constructii, sa identificam o foaie de parcurs in aceasta directie, sa cladim inventarul necesar pentru ca adoptia sa fie facuta usor si inteligent, in functie de specificul companiei de constructii, de nisa sa de business, de nevoile sale si de ceea ce isi doreste sa obtina fiecare companie. In plus, utilizarea softurilor necesita un timp in plus pentru a introduce date si a colabora cu softul respectiv. Altfel, el nu isi face treaba. Asadar, resursa umana este deosebit de importanta in procesul de adoptie a BIM, atat din punct de vedere al numarului de oameni de care dispune compania, cat si al competentelor pe care acesti oameni le au", a explicat Rodica Lupu, la EURO-Constructii.
 
Cel mai probabil in primul trimestru al anului urmator, se va lansa, in cadrul PNRR, apelul de finantare pentru digitalizarea IMM-urilor. Vor fi pusi la dispozitia companiilor non-IT peste 300 de milioane de euro pentru a-si realiza transformarea digitala. "Fiecare companie va putea obtine pana la 100.000 de euro pentru aceasta transformare digitala, ceea ce este, de cele mai multe ori, mai mult decat suficient pentru a realiza o transformare digitala completa. Ar fi grav daca aceasta oportunitate va fi ratata de companiile de constructii, pentru ca nu este un apel recurent, adica nu stim daca se va mai repeta in aceasta forma, pe care eu o consider «prietenoasa» deoarece permite achizitia si de hardware, dar cu accent pe componenta de software. Permite si o componenta de consultanta care este foarte importanta in procesul acesta de digitalizare, inclusiv formarea angajatilor. Practic, programul este bine-gandit, este corect facut si cu o cofinantare mica. Si este adresat tuturor regiunilor de dezvoltare, inclusiv Bucuresti-Ilfov, unde sunt destul de multe companii din industria constructiilor. Vor fi suficienti bani, este necesar ca firmele sa se hotarasca si sa prioritizeze pe agenda lor, in urmatoarele 12 luni, subiectul digitalizarii. Si pentru ca exista aceasta posibilitate de finantare, dar mai ales pentru ca nu ne mai putem permite sa intarziem acest proces", a mai spus reprezentanta Clusterului TEC.
 
Aproape toate tarile vestice sunt avansate din punct de vedere al adoptiei BIM. "Achizitiile publice si investitiile de la un anumit nivel in sus se fac obligatoriu folosind BIM. Acest fenomen va fi transferat curand si in estul continentului. Cred ca va mai dura putin, 2-3 ani. Exista presiune si din partea pietei, pentru ca deja liderii digitali din constructii care lucreaza si opereaza cu BIM au nevoie ca subcontractorii lor sa poata sa colaboreze cu ei in platforma comuna. Sa poata adauga date si sa foloseasca aceeasi metoda de lucru. Presiunea va veni, in curand, si dinspre beneficiari, mai ales statul, pentru ca mai devreme sau mai tarziu acest lucru se va produce. Noi, la Clusterul TEC am dezvoltat un pachet complet de servicii care sa vina in sprijinul companiilor, de la definirea procesului de digitalizare si a pachetelor pe care au nevoie sa le achizitioneze, pana la elaborarea cererilor de finantare (depunerea proiectelor, castigarea finantarii si apoi implementarea cu ajutorul partenerilor nostri sau ai beneficiarilor). Noi ne-am propus sa venim in sprijinul industriei cu pachetul complet. Practic, companiile de constructii se pot baza pe noi cu intregul proces de transformare digitala, inclusiv cu obtinerea finantarii aferente", a concluzionat Rodica Lupu, in incheierea interventiei sale din cadrul videoconferintei EURO-Constructii.
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter