RO EN
Coșul este gol

PWC: Peste 80% din bancile centrale iau in considerare lansarea unei monede digitale

Peste 80% dintre bancile centrale au luat sau iau in considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizeaza si clasifica cele mai importante proiecte CBDC (Central Bank Digital Currency).
Raportul noteaza ca proiectele de monede digitale pentru populatie si companii (retail) au atins niveluri de maturitate mai mari decat proiectele de monede digitale destinate institutiilor financiare care au conturi la bancile centrale (wholesale), care au inregistrat progrese importante in ultimul an.
”Cel putin 68 de banci centrale au comunicat public intentiile lor privind instrumentele digitale, fiind deja disponibile trei monede digitale pentru retail si cel putin 28 de proiecte pilot. In 2022 este asteptata o intensificare a proiectelor de cercetare, testare si implementare, incluziunea financiara fiind unul dintre principalele rezultate dorite. Totusi autoritatile financiare internationale, inclusiv Fondul Monetar International, continua sa reaminteasca faptul ca tarile care adopta monede digitale trebuie sa ramana vigilente si sa evaluzez periodic diversele riscuri referitoare la aplicarea politicii monetare, finantarea bancilor, securitatea cibernetica, integritatea si stabilitatea financiara”, a declarat Gabriel Voicila, Technology Partner PwC Romania.
In topul proiectelor CBDC de retail incluse in index se afla eNaira, moneda digitala a Bancii Centrale a Nigeriei (CBN), prima din Africa, si Sand Dollar, emis de Banca Centrala a Bahamas ca mijloc legal de plata in octombrie 2020. China a devenit de asemenea prima mare economie care a testat un CBDC in 2020, cu yuanul digital, iar incepand din martie 2022, desfasoara programe pilot in 12 orase, inclusiv in Beijing si Shanghai.
In ceea ce priveste CBDC wholesale, proiectul principal din cadrul indexului este parteneriatul Autoritatii monetare din Hong Kong (HKMA) si al Bancii Thailandei (BoT) pentru lansarea proiectului mBridge, un concept care sa permita efectuarea in timp real a platilor transfrontaliere in valuta pe baza tehnologiei registrului distribuit (distributed ledger technology - DLT). De asemenea, pe un loc fruntas se situeaza Autoritatea Monetara din Singapore (MAS) cu doua proiecte noi.
In top 5 CBDC retail se regasesc Nigeria, Bahamas, China, Jamaica si Caraibe de est, in timp ce pe wholesale principalele proiecte CBDC sunt detinute de Thailanda, Hong Kong, Singapore, Canada si Franta.
De asemenea, oferta de stablecoin, un tip de criptomonede care isi poate pastra stabilitatea pretului in raport cu o referinta precum dolarul american, euro sau yen, a explodat in ultimele 18 luni. Stablecoins sunt considerate "puntea" de trecere de la numerar la activele digitale, permitand tranzactii flexibile si accesibile si care pot suporta o potentiala volatilitate pe care alte criptomonede nu pot.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter