Cladirile istorice din Romania necesita renovare si reabilitare meticuloasa pentru a le pastra spiritul si personalitatea autentica.
Pentru ca o cladire sa fie declarata de importanta istorica, ea trebuie sa fie veche de cel putin 50 de ani, rara in localitate, zona sau regiune, reprezentativa pentru un curent artistic sau o perioada istorica. Dar cel mai important, trebuie sa aiba valoare memoriala. Respectiv sa aiba o istorie legata de personalitati, evenimente sau momente istorice. Odata declarata monument istoric, proprietarii cladirii nu mai pot interveni asupra acesteia decat cu acordul autoritatilor.
Clasificate in patru grupe distincte de catre Institutul National al Patrimoniului (arhitecturale, arheologice, publice, memoriale si funerare), aceste monumente spun povesti convingatoare din trecutul Romaniei. Iar monumentele istorice din Romania cuprind o gama variata de cladiri cu stiluri arhitecturale diferite - biserici, castele, cetati, resedinte particulare, institutii publice - in stil neoclasic, art-deco sau capodopere Art Nouveau. Incepand cu anul 2015, peste 30.000 de cladiri au fost listate ca monumente istorice, multe dintre acestea fac parte chiar din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Din pacate, cladirile de patrimoniu nerestaurate si neconsolidate se degradeaza constant si risca prabusirea in cazul unui cutremur major. De aceea, conservarea patrimoniului cultural al Romaniei prin renovarea si reabilitarea cladirilor istorice este un efort vital.
Procesul de reabilitare a cladirilor istorice
Lucrarile ample de consolidare si restaurare a cladirilor necesita interventii de specialitate foarte scumpe. In practica, investitia pentru restaurarea unei cladiri poate ajunge pana la echivalentul costului de constructie al unei cladiri noi cu un nivel de finisare ridicat. Recunoscand urgenta pastrarii istoriei culturale, civilizationale si nationale, autoritatile din Romania au alocat oportunitati semnificative de finantare si fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea cladirilor istorice. In Oradea, Timisoara, Alba Iulia, Cluj, procesul de consolidare este mai accelerat.
Din 2016, proprietarii, persoane fizice, beneficiaza de facilitati fiscale, daca folosesc fonduri proprii pentru intretinerea monumentelor istorice. In 2021, Primaria Municipiului Bucuresti a lansat Programul Municipal de Restaurare pentru finantarea proiectarii, consolidarii, restaurarii si punerii in valoare a cladirilor istorice locale, atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat.
Legea a fost modificata pentru a permite o finantare de peste 50% pentru renovarea fatadelor cladirilor istorice, iar diverse proiecte in curs de desfasurare includ restaurarea, consolidarea, modernizarea si reamenajarea a numeroase structuri istorice din orasele Romaniei.
Rolul PlanRadar in eficientizarea renovarii si reabilitarii cladirilor istorice
In procesul de renovare a cladirilor istorice, integrarea tehnologiei BIM (Building Information Modeling) s-a dovedit a fi foarte eficienta pentru arhitecti, proiectanti, ingineri si echipele de constructii.
Aplicatia de constructii PlanRadar incorporeaza tehnologia BIM si ofera astfel utilizatorului control facil si direct al cladirii si planului de reconsolidare. Prin proiectarea 3D a modelelor, se asigura vizibilitatea tuturor elementelor de constructie cu maxima acuratete de catre toti membrii echipei, intr-un mediu digitalizat si usor de controlat, oricare ar fi dimensiunea, forma, materialele si arhitectura suprafetei care urmeaza a fi restaurata.
Sistemul faciliteaza comunicarea eficienta in echipa si rezolvarea rapida a problemelor, permitand firmelor de constructii sa finalizeze cu succes proiecte complexe de restaurare, inclusiv consolidarea delicata a monumentelor istorice.