RO EN
Coșul este gol

MAZARS: Companiile investesc 25% din bugetul de IT in zona de noi tehnologii

Lansarea studiului "Are you missing the Tech Train? Global investment and implementation surrounding transformative technologies", de catre Mazars, a fost ocazia comunicarii nivelului de adoptie a celor mai importante cinci tehnologii in acest moment: Inteligenta Artificiala (AI), Blockchain, Sistemele de planificare a resurselor intreprinderii (ERP), Internet of Things (IoT) si Automatizarea Robotizata a Proceselor (RPA).
Impartasirea viziunii celor 600 de decidenti din China, Franta, Germania, India, Marea Britanie si SUA cu privire la aceste tehnologii inovatoare, apetitul lor pentru a investi in ele, provocarile cu care se confrunta in implementarea lor, precum si modalitatea in care acestea pot fi depasite devin cu atat mai relevante in contextul actual al situatiei creat de pandemia de Covid-19.

Telemunca aduce tehnologia pe agenda echipelor de conducere 
Dat fiind contextul actual este urgenta si relevanta concentrarea atentiei asupra unor subiecte pe cat de complexe pe atat de necesare precum: nevoia de securitate, influenta tehnologiei asupra mediului de afaceri, implementarea automatizarilor si eficientizarea sarcinilor repetitive, existenta unui plan de continuitate a afacerii in contextul crizei. Odata cu generalizarea telemuncii, auditul de IT este relevant pentru asigurarea securitatii retelei informatice impotriva atacurilor cibernetice, pentru ca accesarea resurselor de catre utilizatori sa se faca de pe dispozitive sigure, folosind autentificarea multi-factoriala si prevenirea pierderii datelor si scurgerii de informatii.
"Tehnologii precum Inteligenta Artificiala, Blockchain, ERP, IoT, sau RPA isi demonstreaza tot mai mult potentialul de a transforma o companie pentru a face fata noii realitati a economiei cu contact redus - low touch economy. Principalele trei beneficii ale acestor cinci tehnologii sunt date de reducerea costurilor, transformarea modelului de afaceri si imbunatatirea calitatii livrabilelor. In acest sens, studiul nostru arata ca respondentii asociaza anumite tehnologii cu beneficii specifice: 31% dintre respondenti spun ca tehnologia RPA le creste profitabilitatea, 26% ca Inteligenta Artificiala (AI) le transforma modelul de afaceri, in timp ce 28% dintre acestia considera ca tehnologia ERP conduce la imbunatatirea calitatii livrabilelor", a mentionat Razvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
Noul context al telemuncii a adus in atentia companiilor conceptul de intreprindere agila. Aceasta filozofie incearca sa schimbe mentalitati prin eficienta, iar echipa de management sa gaseasca echilibrul potrivit intre standardizarea proceselor si implementarea inovatiilor riscante. Desi acest concept este cel mai frecvent intalnit in cadrul companiilor de tehnologie, tot mai multi lideri isi asuma manifestul pentru o dezvoltare agila ca fundament al avantajului competitiv pe piata in care activeaza.
 
Securitatea sistemelor IT devine prioritara in contextul Covid-19
Nevoia de securitate a companiilor este evidentiata pe masura ce atacurile cibernetice devin tot mai frecvente. Consecintele cu impact semnificativ - de la afectarea infrastructurii hardware, furtul de date si informatii, pana la daune reputationale cu efect in scaderea increderii consumatorilor si investitorilor - subliniaza importanta asigurarii securitatii informatice a companiilor. 
De aceea toate organizatiile trebuie sa fie constiente de faptul ca exista riscuri in fiecare tehnologie, iar abilitatea de a gestiona aceste riscuri, cu ajutorul masurilor de securitate cibernetica, trebuie sa insoteasca investitiile in adoptarea de noi solutii tehnologice. Potrivit companiilor de securitate, dintre cele 1,2 milioane de domenii de internet cu nume derivate din pandemie sau din familia semantica Covid-19, care s-au creat numai intre 9 martie si 19 aprilie, peste 86.000 sunt incadrate in cea mai inalta categorie de risc. Cele mai multe astfel de domenii sunt de tip malware si phising, iar peste 56.000 sunt gazduite de top patru cei mai importanti furnizori de cloud: AWS, Azure, GCP si Alibaba. Acesta este contextul in care atacurile cibernetice vizeaza tarile si industriile puternic afectate de pandemie. 
 
Digitalizarea devine cu adevarat un important avantaj competitiv
"Influenta tehnologiei asupra mediului de afaceri este una de la sine inteleasa, iar in conditiile cresterii competitivitatii la nivel global, tehnologia asigura o eficienta operationala indiscutabila. Dincolo de enumerarea atributelor si beneficiilor tehnologiei, cel mai contrastant ar fi sa ne imaginam o lume fara ea. Cum ar fi mediul de afaceri fara sisteme informatice, care sa asigure transferul, stocarea, cautarea si descoperirea informatiei? O companie fara computere, retelistica, smartphone-uri, servere/ cloud, fara Internet, fara CRM-uri, ERP-uri, sisteme de tip EDI (Electronic Data Interchange) pentru schimbul electronic de date dintre doua sau mai multe companii partenere este astazi iposibil de imaginat", a precizat Horatiu Nistor, Senior Manager, IT Audit & Advisory, Mazars Romania.
La elemente de baza din infrastructura minima de functionare a unei companii se adauga tehnologiile avansate, de tipul celor 5 mentionate in studiul Mazars, pe masura ce compania isi extinde operatiunile, scaleaza si devine matura. Potrivit studiului, la nivel global, 80% dintre factorii de decizie au marturisit ca cel putin una dintre cele 5 tehnologii va avea un impact asupra companiei pe care o conduc. Despre Inteligenta Artificiala, IoT, RPA si ERP, 37% dintre respondenti spun ca le va transforma semnificativ modul in care lucreaza, iar 34% spun acelasi lucru despre tehnologia blockchain. Mai mult, tehnologia ERP este cea despre care 34% dintre directorii executivi spun ca schimba deja felul in care compania opereaza, urmata de tehnologia IoT cu 31% despre care liderii impartasesc aceeasi opinie. Sub influenta crizei Covid-19, va avea loc o accelerare a implementarii de noi sisteme bazate pe aceste tehnologii, tocmai pentru beneficiile asociate exploatarii lor.      
Implementarea automatizarilor influenteaza urmatorul nivel de productivitate
Implementarea automatizarilor se impune, pe masura ce asteptarile clientilor cresc si timpii de raspuns scad, nivelul de incarcare per angajat creste, reducerea costurilor sau realocarea angajatilor devine o necesitate venita din nevoia eficientizarii sarcinilor repetitive, iar cresterea productivitatii si asigurarea avantajului competitiv este dezideratul fiecarui lider. 
Relevante sunt rezultatele studiului mentionat anterior, potrivit carora, 57% dintre respondenti spun ca investesc 25% din bugetul de IT in diverse combinatii dintre cele 5 tehnologii. Insa nu toate tehnologiile beneficiaza de acelasi interes. De aceea, un alt aspect interesant evidentiat de studiu este corelatia dintre nivelul de familiaritate cu o tehnologie si nivelul de investitii in aceasta. De exemplu, familiaritatea scazuta cu tehnologia Inteligentei Artificiale si proportia de doar 10% din bugetul IT alocat investitiei in aceasta tehnologie difera de nivelul de familiaritate ridicat cu tehnologia IoT si proportia de 26% din bugetul IT alocat investitiei.        
 
O viziune clara pentru viitorul post-criza
Companiile care nu au avansat considerabil in contextul digitalizarii, acum sunt nevoite sa o faca, intr-un cadru economic mult mai dificil. Dar chiar si asa, nu este niciodata prea tarziu pentru inovatie, deoarece noile tehnologii remodeleaza industrii intregi, schimba ierarhii si produc o noua realitate. Algoritmii iau locul oamenilor, colecteaza informatii in timp real si optimizeaza oferte, preturi, servicii si previziuni. Robotii sunt tot mai prezenti in interactiunea cu oamenii, iar retelele de senzori recepteaza si transmit informatie, care eficientizeaza resursele in plan intern si duc experienta de consum la un alt nivel in plan extern. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter