Procentul consultatiilor video la medic va creste la 5% din totalul vizitelor inregistrate la nivel mondial in 2021, fata de aproximativ 1% in 2019, potrivit celei mai recente editii a raportului Deloitte Technology, Media and Telecommunications (TMT) Predictions, procent ce echivaleaza cu peste 400 de milioane de consultatii video cu o valoare totala de aproximativ 25 de miliarde de dolari doar in cele 36 de tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), potrivit calculelor Deloitte. In plus, raportul estimeaza ca piata axata exclusiv pe solutiile pentru efectuarea vizitelor medicale virtuale va ajunge la 8 miliarde de dolari in 2021 si ca vanzarile de solutii tehnologice de asistenta medicala, precum solutiile terapeutice si de monitorizare, care includ produse de consum aprobate de medici, cum ar fi ceasurile inteligente, vor atinge peste 33 de miliarde de dolari in 2021, cu 20% mai mult fata de 2019.
„In urma cu un an, lumea se confrunta cu una dintre cele mai mari provocari ale istoriei moderne, care initial a incetinit productia la nivel mondial si a afectat piata globala. Ceea ce atunci a parut o incetare a activitatii, in realitate, a pregatit calea pentru accelerarea, in doar cateva luni, a proceselor care ar fi fost implementate in mod normal pe parcursul mai multor ani. In Romania, tendinte precum telemedicina, un domeniu care are un nou cadru legislativ incepand de la sfarsitul anului 2020 ce favorizeaza investitiile, s-ar putea bucura de un succes si mai mare decat cel de dinaintea pandemiei", a spus Andrei Ionescu, Partener Coordonator Consultanta si Managementul Riscului, Deloitte Romania.
In contextul pandemiei de COVID-19, piata dedicata castilor pentru realitate digitala (digital reality headsets) este in crestere, tehnologiile de acest gen castigand popularitate in mediul de business si in domeniul educatiei. Raportul estimeaza ca vanzarile de casti portabile pentru realitate virtuala, augmentata si mixta – cunoscute in general sub numele de XR sau realitate digitala - vor creste cu 100% in 2021 comparativ cu 2019. Avand in vedere ca pandemia amplifica contextul in care aceste dispozitive isi pot demonstra valoarea, castile pentru realitate digitala vor continua sa castige teren si dupa terminarea pandemiei datorita unei varietati de alte beneficii, cum ar fi costuri mai mici, o mai mare siguranta si transferarea noilor informatii de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung.
De asemenea, previziunile Deloitte in tehnologie, media si telecomunicatii subliniaza faptul ca volumul vanzarilor de televizoare in format 8k vor atinge 3,3 miliarde de dolari in 2021, iar pana la sfarsitul anului vor fi disponibile mai multe surse de continut pentru aceste dispozitive, printre care console de jocuri, aplicatii mobile de fotografie sau de streaming, cum ar fi Netflix, care produce deja emisiuni in format 8K.
In ceea ce priveste serviciile de tip cloud, raportul Deloitte subliniaza faptul ca, prin prisma anumitor indicatori, piata a crescut mai rapid in 2020 comparativ cu 2019 si estimeaza o crestere anuala a veniturilor de peste 30% incepand din 2021 si pana in 2025, similara cu cresterea din 2019, companiile migrand catre servicii de tip cloud pentru a economisi bani, a deveni mai agile si a stimula inovarea. De asemenea, serviciile hibride de tip cloud, care constau intr-o combinatie intre solutii de tip cloud private si publice sau intre solutii cloud publice si resurse la sediul companiei, reprezinta noua normalitate, mai mult de 90% din companiile la nivel global bazandu-se pe aceasta formula hibrida pana in 2022. In plus, 97% dintre managerii IT intentioneaza sa distribuie fluxurile de lucru catre doua sau mai multe servicii de tip cloud in vederea maximizarii rezistentei, respectarii cerintelor de reglementare si de conformitate si valorificarii optime a serviciilor de la fiecare furnizor. Raportul mai estimeaza ca piata solutiilor de tip everything as a service (XaaS), sustinuta de serviciile de tip cloud, va fi in crestere, conform previziunilor chiar de dinaintea declansarii pandemiei de COVID-19, care estimau un avans de 24% in urmatorii cinci ani, ceea ce ar duce la o piata de peste 340 de miliarde de dolari pana in 2024.
Furnizorii de hyperscale cloud, care au prezenta globala, expertiza vasta si o gama larga de servicii necesare pentru a duce valoarea solutiilor de tip cloud la urmatorul nivel, impreuna cu companiile de telecomunicatii si retelele 5G in expansiune, determina o crestere a pietei globale dedicate serviciilor intelligent age, care se refera la combinatia dintre conexiune wireless avansata, putere de procesare compacta si inteligenta artificiala localizata in apropierea dispozitivelor care utilizeaza si genereaza date. In 2021, aceasta piata globala va ajunge la 12 miliarde de dolari, continuand sa creasca anual cu 35%, iar pana in 2023, 70% dintre companii vor folosi solutii intelligent age pentru prelucrare datelor, potrivit raportului.
Raportul Deloitte TMT Predictions ofera o perspectiva asupra principalelor tendinte din domeniile tehnologie, media si telecomunicatii. In acest an, raportul evidentiaza aspecte care au fost modelate intr-o anumita masura de pandemia de COVID-19.