Aproximativ 82% din managerii IT locali declara ca securitatea cibernetica reprezinta principala prioritate IT in urmatoarea perioada, iar peste 98% au subliniat ca tehnologiile IT&C le-au ajutat organizatiile in actualul context pandemic, releva sondajul "Cisco Connect Romania 2020", la care au raspuns 150 de specialisti IT care au participat la evenimentul Cisco Connect Romania 2020.
Actualul context pandemic a accelerat adoptia de tehnologie, companiile de pe tot globul fiind obligate sa-si digitalizeze operatiunile si sa asigure suport angajatilor care lucreaza de la distanta, dar a pus, in acelasi timp, o presiune foarte mare pe retele. Astfel, pe langa securitatea cibernetica, managerii IT vor acorda o atentie sporita in urmatoarea perioada infrastructurii de retea (71%) si consolidarii centrului de date (52%). De asemenea, 39% au indicat ca prioritate IT implementarea de solutii de colaborare software (voce, video, mesagerie), 28% solutiile de cloud privat si 21% solutiile de colaborare hardware (terminale video).
Daca pentru multe companii, in special din industria IT, lucrul de acasa sau de la distanta a devenit ceva obisnuit, pentru foarte multe companii si organizatii, aceasta perioada a reprezentat si va reprezenta in continuare o provocare, mai ales din perspectiva securitatii. Departamentele de securitate trebuie sa asigure securitatea unui numar tot mai mare de angajati care lucreaza de acasa, care folosesc in numar mare dispozitivele personale pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
In acest context, cea mai mare provocare cu care s-au confruntat managerii IT a fost permiterea accesului securizat la reteaua si aplicatiile companiei, pentru orice utilizator, de pe orice dispozitiv, in orice moment (71%). Pentru 64% principala provocare a fost cea legata de securizarea dispozitivelor de birou utilizate de angajati pentru a lucra de la distanta, in timp ce 63% au depus eforturi semnificative pentru mentinerea controlului si aplicarea politicilor de securitate. Protejarea confidentialitatii datelor si a informatiilor despre clienti si securizarea dispozitivelor private utilizate de angajati pentru a lucra de la distanta au reprezentat principalele provocari de securitate in aceasta perioada pentru 55% si, respectiv, 49% dintre managerii IT participati la sondajul Cisco Connect Romania.
La fel ca anul trecut, cand majoritatea respondentilor a declarat ca bugetul IT al companiei a ramas la acelasi nivel ca in 2018 (33%), si in acest an 57% dintre managerii IT au mentionat ca bugetul IT al companiei s-a situat la acelasi nivel cu cel din 2019.
***
Sondajul Cisco a fost realizat in luna noiembrie 2020, in randul a 150 de specialisti IT din companii si institutii din Romania, prezenti la evenimentul online Cisco Connect Romania 2020. Cisco Connect Romania este cea mai mare conferinta dedicata solutiilor pentru retele de comunicatii si a reunit anul acesta, online, peste 1.300 de specialisti locali din domeniul IT&C, experti in retelistica si factori de decizie.