Reglementarea domeniului roboticii si al inteligentei artificiale (AI) devine tot mai necesara in contextul in care aceste segmente se dezvolta si avanseaza extrem de rapid in Europa. Astfel, deputatii solicita Comisiei Europene (CE) sa propuna reguli privind robotica si inteligenta artificiala, pentru a putea folosi pe deplin potentialul lor economic si pentru a garanta un nivel standard de siguranta si securitate. Normativele solicitate vor include reguli privind consolidarea standardelor etice sau pentru stabilirea responsabilitatilor pentru accidentele masinilor fara sofer, precizeaza deputatii europeni intr-o rezolutie votata recent.
Deputatii solicita CE sa aiba in vedere crearea unui statut legal specific pentru roboti, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil daca acestia produc pagube. Totodata, reglementarea este necesara mai ales in contextul in care dezvoltarea rapida a pietei robotilor poate duce la modificari pe piata muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de munca. Deputatii cer Comisiei sa urmareasca aceste tendinte indeaproape.
Un cod deontologic si o noua agentie europeana pentru robotica
Utilizarea la scara tot mai larga a robotilor ridica si chestiuni etice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la viata privata si siguranta, mai spun deputatii. Acestia propun un cod etic voluntar privind robotica pentru cercetatori si designeri, care sa asigure faptul ca acestia opereaza conform standardelor legale si etice si ca design-ul si utilizarea robotilor respecta demnitatea umana. Mai mult, parlamentarii europeni solicita CE sa aiba in vedere crearea unei agentii europene pentru roboti si inteligenta artificiala, care sa ofere autoritatilor publice expertiza tehnica, etica si de reglementare. Rezolutia a fost adoptata cu 396 voturi pentru, 123 impotriva si 85 de abtineri. Comisia Europeana nu va fi obligata sa urmeze recomandarile Parlamentului, dar trebuie sa explice refuzul.
Conform Federatiei Internationale a Roboticii, vanzarile de roboti au crescut, in medie, cu 17% pe an intre 2010 si 2014 si cu 29% la nivel global doar in 2014. Mai mult, marile companii tehnologice au anuntat ca, in cel mult zece ani, o mare parte a produselor livrate pe piata vor fi dotate cu inteligenta artificiala.