RO EN
Coșul este gol

BIM ar putea fi utilizat la scara larga in Romania doar peste alti cinci ani

In ultimul deceniu, piata de proiectare si constructii din Romania s-a familiarizat tot mai mult cu conceptul prin care se face organizarea informatiilor despre cladiri si lucrari ingineresti in format digital prin modelarea informatiei constructiilor (BIM) - Building Information Modeling. Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia BIMTECH impreuna cu OAR, AICPS si FPSC, la care au raspuns 133 de arhitecti si proiectanti activi pe piata de constructii din Romania, cei mai multi specialisti (83,4%) dintre respondenti, au declarat ca au auzit de BIM in ultimii 10 ani, 13,5% in urma cu mai mult de un deceniu si 3,1% in 2020, cu prilejul acestui sondaj. Totodata, cercetarea mai arata ca majoritatea specialistilor care au dat curs cercetarii estimeaza ca BIM va fi utilizat la scara larga in peste 5 ani (63,9%), in timp ce alti 15,8% indica faptul ca noua tehnologie ar putea ajunge sa fie folosita preponderent in urmatorii 2-5 ani.
La intrebarea "Ce este BIM?", cele mai multe opinii, 48,1% din totalul celor exprimate, spun ca BIM reprezinta insasi digitalizarea constructiilor, 28,6% il definesc ca un concept si 9% ca proiectare 3D. Totusi, specialistii sunt de parere aproape in unanimitate ca BIM va avea un rol deosebite de important pentru sectorul constructiilor din Romania: 67,7% il considera foarte important, 16,5% important si 12,8% important doar pentru anumite categorii de utilizatori/ proiecte. Numai 5,3% nu il considera esential si 1,5% neimportant.
Totodata, 69,2% dintre specialistii care au raspuns chestionarului BIM sunt de parere ca acesta va fi la fel de revolutionar precum CAD-ul la inceputul anilor ’90, iar 20,3% cred ca acesta completeaza, dar nu poate inlocui complet procesele de proiectare asistata utilizate in prezent.
Rezultatele sondajului BIMTECH mai indica faptul ca destul de putini proiectanti si ingineri din Romania sunt la curent cu activitatea organismelor internationale de certificare si digitalizare a constructiilor. Astfel, 72,9% dintre respondenti recunosc ca nu urmaresc activitatea Building Smart International si 67,7% pe cea a British Standards Institute. Totodata, numai 30,1% dintre specialisti sunt familiarizati cu Standardul ISO 19650, referitor la organizarea informatiilor in format digital despre cladiri si lucrari de geniu civil, utilizand BIM si tot atatia au auzit de acest standard, dar nu stiu exact ce reprezinta. Mai mult, numai 38,3% dintre respondenti cunosc faptul ca acest standard poate fi descarcat si in limba romana.
Referitor la gradul de utilizare a BIM in proiecte, cei mai multi dintre respondenti, 33,8%, recunosc ca nu au folosit aceasta tehnologie in niciun proiect. Totusi, 29,3% din specialisti au declarat ca il utilizeaza in toate proiectele. O pondere majoritara, 25,6% din totalul opiniilor exprimate, a indicat ca utilizeaza BIM pentru sub 30% din proiectele la care lucreaza.
Totodata, rezultatele sondajului mai arata ca 84,1% dintre respondenti nu au integrat niciodata in lucru un software BIM de management al executiei, 92,9% nu detin utilaje dotate cu dispozitive Machine Control, iar 92,1% nu au integrat niciodata in proiecte un software BIM de Facility Management.
Pentru a consulta documentul cu rezultatele sondajului realizat de BIMTECH, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter