In contextul lansarii in dezbatere publica a proiectului planurilor cadru pentru invatamantul liceal si profesional, ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii - prezinta observatiile sale referitoare la tematica competentelor specifice tehnologiei informatiei, realizate in baza a peste 22 de ani de expertiza in postura de cea mai importanta organizatie a industriei de software din Romania. Propunerea este elaborata cu sprijinul Uniunii Profesorilor de Informatica din Romania (UPIR) si a unui grup de profesori universitari din principalele universitati din tara.
"Specialistii romani cu abilitati exceptionale in tehnologia informatiei au facut ca tara noastra sa fie recunoscuta ca un hub al excelentei in IT pe plan mondial. Insa, atat succesul actual, cat si dezvoltarea viitoare a sectorului IT, depind in cea mai mare masura de numarul si gradul de pregatire al absolventilor de liceu si invatamant universitar din Romania. Numarul de specialisti IT si al absolventilor din facultatile de profil este insa cu mult sub cerintele pietei. Pe de alta parte, la capitolul digitalizare a populatiei suntem pe penultima pozitie a clasamentului DESI 2020. Intr-o societate informationala, nu putem avea o industrie IT performanta si o societate pregatita sa adopte economia digitala daca dezvoltarea competentelor digitale nu se regaseste si in ponderea cursurilor de TIC si informatica pentru licee, indiferent de profilul absolvit", a declarat Ion Moldoveanu, membru in Consiliul Director ANIS.
In acest sens, ANIS a trimis catre autoritatile competente (Ministerul Educatiei si Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii) o serie de observatii asupra proiectului planurilor cadru pentru invatamantul liceal si profesional, pus in dezbatere publica. Astfel, din punctul de vedere al industriei de software si servicii, este necesara introducerea de cursuri de tehnologia informatiei, inclusiv programare, in trunchiul comun pe toata durata liceului, atat in liceele teoretice, cat si in invatamantul profesional vocational si tehnic. Concret, ANIS propune urmatoarele masuri:
- Includerea a minimum unei ore de informatica si unei ore TIC in trunchiul comun in fiecare an de studiu, pentru toate formele de invatamant. Intreruperea orelor de programare in clasa a IX pentru toti elevii ce nu urmeaza un liceu cu profil informatic va diminua sansele acestora sa ajunga la un nivel de competente digitale adecvat societatii si economiei actuale, precum si sansele acestora sa lucreze in industria IT si conexa, cu impact atat economic cat si social.
- Evaluarea competentelor digitale la bacalaureat, inclusiv algoritmica si bazele programarii. Includerea tehnologiei informatiei in cadrul probelor de bacalaureat reflecta faptul ca aceasta are un rol extrem de important in viata oricarui cetatean, stimuland noile generatii sa investeasca in formarea competentelor digitale critice pentru o societate digitala.
Prin aceste masuri, ANIS vizeaza dezvoltarea competentelor de tehnologie a informatiei in randul absolventilor, respectiv ale populatiei la nivel general, in contextul unei societati tot mai digitalizate, care prezinta o nevoie acuta de profesionisti. Aceasta initiativa este parte a obiectivului ANIS de dezvoltarea a educatiei digitale, prin care isi propune sa asigure atat necesarul de specialisti ceruti de industrie, cat si dezvoltarea competentelor digitale necesare oricarui cetatean intr-o societate moderna.
***
Cu o activitate de 22 de ani in Romania, ANIS reprezinta interesele companiilor IT romanesti si sprijina dezvoltarea industriei locale de software si servicii, cresterea atat a companiilor implicate in proiecte de externalizare, cat si a celor care genereaza proprietate intelectuala, prin crearea de produse. Organizatia include peste 140 de membri, atat companii mici, cat si multinationale, firme cu capital romanesc sau strain, cu sedii in toate marile centre IT din tara, ceea ce asigura asociatiei reprezentativitate la nivel national. Companiile membre ANIS angajeaza, in total, peste 41.000 de persoane, cu o cifra cumulata de afaceri ce depaseste 3,6 miliarde euro.