Skanska, cel mai mare dezvoltator de cladiri de birouri din Europa, alaturi de organizatia Romania Green Building Council (RoGBC) pornesc un parteneriat pentru dezvoltarea certificarii Net Zero Carbon Buildings. Proiectul pilot pentru aceasta certificare va fi noul complex Skanska ce urmeaza a fi dezvoltat in Bucurestii Noi. Skanska si RoGBC au anuntat certificarea in cadrul evenimentului organizat cu ocazia World Green Building Week, cea mai mare campanie care sustine accelerarea constructiilor durabile la nivel global.
Noua certificarea urmareste abordarea unei serii de strategii sistematice care sa ofere solutii in combaterea schimbarilor climatice, imbunatatirea sanatatii, starii de bine a oamenilor si indreptarea catre un tip de economie circulara, regenerativa.
"«A construi pentru o societate mai buna» nu este pentru noi doar un slogan, ci se traduce intr-o serie de solutii reale implementate in mod sistematic de catre Skanska in activitatile sale de business de-a lungul anilor, regasite in modul in care proiectam, dezvoltam si construim proiectele in care investim. Chiar divizia de dezvoltare comerciala Skanska din CEE poate servi ca un exemplu al modului in care sustenabilitatea devine o parte integranta a intregului nostru business si care arata cum, pe baza unor strategii de sustenabilitate bine gandite, putem dezvolta cladiri futureproof care sa contribuie in mod pozitiv la viitorul unor cladiri de birouri mai durabile si mai eficiente. Prin proiectul care urmeaza a fi dezvoltat in Bucurestii Noi, ne-am propus sa facem inca un pas spre implinirea obiectivului Skanska de a reduce cu 70% emisiile de carbon pana in anul 2030 si reducerea finala catre net-zero emisii de carbon pana in 2045. Acesta este un proiect pilot care va functiona dupa o metodologie de evaluare a criteriilor care vor sta la baza certificarii Net Zero Carbon Buildings", a declarat spune Andrei Ivan, Projects Director in cadrul diviziei de dezvoltare comerciala Skanska din CEE.
In momentul actual, cei doi parteneri lucreaza la dezvoltarea conceptului acestui urmator proiect pe baza cercetarilor conduse de RoGBC in ceea ce priveste solutiile pentru reducerea emisiilor de CO2. Cei doi parteneri aspira ca in final sa obtina certificarea Net Zero Carbon Buildings prin strategiile implementate in cadrul acestui proiect.
"In contextul in care decarbonizarea cladirilor reprezinta un pas vital in atingerea obiectivelor climatice si de mediu stabilite la nivel european, certificarea Net Zero Carbon Buildings va cataliza tranzitia Romaniei catre un mediu construit neutru din punct de vedere a emisiilor de carbon asociate consumului de energie si a emisiilor de carbon incorporate in materialele de constructii folosite", a precizat Elena Rastei, Certification Director, Romania Green Building Council.
Skanska este un pionier in ceea ce priveste furnizarea de spatii de birouri sustenabile in Europa Centrala si de Est. Certificarile WELL si LEED obtinute pentru cladirile dezvoltate atesta contributia companiei la obiectivul RoGBC de a promova un nou model de business, care incurajeaza companiile sa se indrepte catre strategii de constructii mai sustenabile. Cladirile Campus 6.2 si 6.3 sunt primele cladiri din Romania care au obtinut pre-certificarea WELL, la nivel Silver. Cladirea Equilibrium detine certificatul LEED Core & Shell la nivel Platinum si functioneaza, in prezent, in proportie de 100% pe baza de energie provenita din surse regenerabile.
Pentru informatii suplimentare despre noul proiect Skanska din Bucurestii Noi, click aici!