RO EN
Coșul este gol

Romania a evoluat peste media europeana in tranzitia la economia verde si digitala

Eurostat a publicat evolutiile recente pentru 26 indicatori din sfera tranzitiei spre economia verde si digitala, cu ocazia Saptamanii Verzi la nivelul Uniunii Europene, ce are loc in perioada 30 mai - 4 iunie. Statisticile exprima o evolutie mai buna in Romania comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva mai multor indicatori, printre care se mentioneaza emisiile de gaze cu efect de sera, ponderea energiei din surse regenerabile, ponderea transportului feroviar in totalul transportului de marfuri si viteza internetului.
Pe de alta parte, Romania se pozitioneaza mai slab comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva indicatorilor ponderea suprafetelor impadurite in total, consumul de materii prime pe locuitor, nivelul cheltuielilor cu cercetare-dezvoltare, utilizarea de pesticide si ponderea autovehiculelor cu nivel 0 al emisiilor de CO2.
Astfel, conform Eurostat intre 1990 si 2019 emisiile de gaze cu efect de sera s-au diminuat cu aproximativ 65% in Romania, spre deosebire de o ajustare cu doar 26% la nivelul Uniunii Europene.
"Aceasta evolutie a fost puternic influentata de restructurarea economiei nationale, in contextul tranzitiei spre economia de piata si integrarii in circuitele economice european si mondial", subliniaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica la Banca Transilvania.
De asemenea, ponderea energiei din surse regenerabile in totalul consumului de energie a crescut in Romania de la 16,8% in 2004 la 24,5% in 2020. In Uniunea Europeana, aceasta pondere s-a majorat de la 9,6% in 2004 la 22,1% in 2020, ceea ce exprima un ritm anual de crestere mai pronuntat comparativ cu cel inregistrat pe plan intern in intervalul analizat.
Totodata, ponderea transportului feroviar in totalul transportului de marfuri se situa in Romania la 25,8% in 2020, cu mult peste nivelul mediu din Uniunea Europeana (16,8%). "Atragem insa atentia cu privire la tendinta descrescatoare inregistrata de acest indicator pe plan intern pe parcursul ultimilor ani", mai spune Andrei Radulescu.
Nu in ultimul rand, Romania se pozitioneaza mai bine comparativ cu media Uniunii Europene si din perspectiva accesului populatiei la internet de mare viteza, cu o pondere de peste 39% in 2021, nivel superior mediei Uniunii Europene (22,2%). Pe de alta parte, Romania se pozitiona mai slab comparativ cu media Uniunii Europene din perspectiva suprafetei impadurite in total, cu 34,1% in 2018, cu mult sub media europeana de 41,9%. Totodata, Romania prezenta o pozitie inferioara mediei europene din perspectiva consumului de materie prima/locuitor, cu un nivel de 23,2 tone, mai ridicat raportat la nivelul mediu din Uniunea Europeana (13,9 tone). De asemenea, in 2019 consumul de pesticide din Romania se situa cu 10% peste nivelul din 2015-2017. In Uniunea Europeana acest indicator inregistra in 2019 un volum cu 2% inferior celui din perioada 2015-2017. Romania se pozitioneaza cu mult sub media Uniunii Europene din perspectiva evolutiei cheltuielilor cu cercetare – dezvoltare in PIB, cu un nivel de 0,5% in 2020, cu mult sub media europeana de 2,19%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter