Energy Advisor, primul start-up afiliat Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, lanseaza Renergia, prima aplicatie mobila din Romania care eficientizeaza consumul de energie si reduce costurile facturilor la energie.
Inovatia, unicitatea si potentialul aplicatiei sunt recunoscute deja la nivel international, Energy Advisor, cu Renergia, fiind singurul start-up din Romania invitat la summit-ul COP28, Conferinta Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, cel mai mare si mai important eveniment din lume in domeniul schimbarilor climatice.
Renergia, care este, totodata, si prima aplicatie de sustenabilitate lansata in Romania, analizeaza consumul de energie in gospodarie si genereaza o estimare a costurilor lunare si anuale aferente si ofera date despre potentialul de economisire la energia electrica si termica. Analiza realizata de Renergia are la baza un algoritm inovativ, ce imbina concepte de statistica si probabilistica cu algoritmi avansati, asistati de inteligenta artificiala.
Algoritmul proprietar Renergia este antrenat sa detecteze valori aberante si sa realizeze predictii precise ale consumului energetic, folosindu-se de o serie de informatii de baza. Acest instrument inovator estimeaza consumul de energie electrica si termica, generand, in acelasi timp, planuri personalizate de eficienta energetica pentru utilizatori.
Utilizarea aplicatiei Renergia poate reduce, in consecinta, cu pana la 30% costurile lunare cu factura la energie (electrica si termica), atunci cand sunt puse in aplicare masurile de eficienta energetica recomandate. Reducerea facturilor depinde si de configuratia echipamentelor din gospodarie si, in special, de nivelul de izolare termica a locuintei.
Amprenta de carbon a unei gospodarii din Romania: peste 2.200 de kg de CO2 / an
Aplicatia Renergia poate fi utilizata si pentru face o radiografie complexa a amprentei de carbon in sectorul rezidential. In prezent, amprenta de carbon medie a unei gospodarii din Romania, raportata la consumul de energie finala (electrica si termica) depaseste 2.200 de kg de CO2 / an.
"Abordarea propusa de Renergia este inovativa si unica. Astazi nu exista o abordare similara nici in Romania si nici la nivel intregii Europe. In configurarea aplicatiei, am pornit de la ideea ca ce nu putem masura, nu putem imbunatati. De aici, componenta foarte importanta a stabilirii amprentei de carbon, pe langa cea a eficientizarii consumului de energie si a reducerii costurilor facturilor”, spune Dr. Ing. Alexandru Muresan, CEO Renergia, mentionand ca, in Romania, risipa de energie este enorma, iar implementarea masurilor de eficienta energetica si utilizarea de surse regenerabile trebuie incurajate pentru ca, pe de-o parte, ne vor creste rezilienta, prin reducerea dependentei fata de sursele centralizate, iar pe de alta parte vor creste gradul de confort al romanilor in propriile gospodarii.
Renergia permite utilizatorilor dimensionarea sistemelor fotovoltaice
Unicitatea aplicatiei vine si din principiul one-stop-shop, in sensul ca Renergia educa, arata romanilor cum sa isi reduca facturile si sa isi produca propria energie utilizand un tool de dimensionare pentru sistemele fotovoltaice.
"Tool-ul de dimensionare estimativa a sistemelor fotovoltaice este dedicat exclusiv gospodariilor, dar conceptul implica si parteneriate B2B. Avem un contract cadru semnat cu un instalator autorizat de sisteme fotovoltaice care ofera consultanta utilizatorilor Renergia si servicii de instalare la cheie. In paralel, discutam, pe mai multe planuri, cu institutii financiare care pot oferi credite verzi utilizatorilor finali, pentru instalarea de astfel de tehnologii”, spune Dr. Ing. Dacian Jurj, COO Renergia.
Practic, Renergia ofera un canal de distributie nou atat pentru furnizorii de sisteme fotovoltaice, cat si pentru institutiile financiare cu portofolii verzi.
Dezvoltarea Renergia: 12 specialisti si un an si jumatate de lucru
Renergia a fost dezvoltata de o echipa de 12 specialisti cu expertiza in domeniul energetic, al metodelor numerice avansate, in software, marketing si strategie. Pana in prezent, investitia in dezvoltarea aplicatiei a fost de peste 300.000 de euro. Punctul de plecare al ideii de proiect a fost iunie 2022, iar implementarea efectiva a proiectului a inceput in ianuarie 2023.
"Renergia este punctul culminant al expertizei stiintifice a intregii echipe acumulate in publicarea a peste 500 de lucrari stiintifice, 45 de carti si implementarea a peste 100 de proiecte de cercetare. Algoritmul dezvoltat in cadrul proiectului Renergia vine intr-un moment critic atat pentru societatea din Romania, cat si pentru publicul larg din afara, in contextul unui cumul de crize si consecinte ale acestora si contribuie la realizarea obiectivului global de neutralitate climatica pana in 2050, in mediul rezidential”, spune Prof. Dr. Ing. Mat. Dan D. Micu, director de cercetare la Renergia.
Aplicatia Renergia se adreseaza tuturor consumatorilor rezidentiali de energie si este disponibila in Google Play si AppStore in mod gratuit.