RO EN
Coșul este gol

CPESG: Modul in care implementam ESG va fi o parghie sau o piedica in dezvoltare

Pregatirea specialistilor, amploarea resurselor si a costurilor necesare raportarilor ESG pentru IMM-uri, care vor devenii obligatorii in Uniunea Europeana in urmatorii ani (treptat, in functie de marimea companiilor), nu sunt inca clare si risca sa creeze dificultati, considera Consiliul Patronatelor ESG din Romania (CPESGR), asociatie patronala si comunitate de business, constituita, in 2023, cu scopul sprijinirii dezvoltarii afacerilor pe baze sustenabile. 
Intr-un context economic plin de provocari, CPESGR militeaza pentru implementarea voluntara a principiilor ESG si invita la o consultare extinsa a tuturor factorilor de decizie cu mediul de business, pentru a crea conditiile ca implementarea ESG sa fie o premisa de crestere, nu de blocare a activitatii economice.
Implementarea criteriilor ESG (Environment, Social, Governance) in activitatea companiilor si elaborarea rapoartelor de sustenabilitate implica o tematica ampla, necesitand analize detaliate, din partea mai multor categorii de specialisti. Standardele ESRS (European Sustainability Reporting Standards, adoptate in iulie 2023), pentru aplicarea CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive / Directiva UE 2022/2464), impreuna cu noile standarde ESRS pentru IMM-uri, totalizeaza 568 de pagini, la care se adauga consultarea unor documente la care fac trimitere. 
Standardele ESRS contin 76 cerinte de raportare specifice (si au peste 400 indicatori de raportare), fiind definite prin formule specifice si trimiteri la numeroase cerinte de reglementare si standarde externe, in timp ce standardul pentru raportarea voluntara de catre IMM-uri nelistate la bursa indica un numar de 28 cerinte specifice de raportare.
Comisia Europeana a lansat in consultare publica, prin intermediul EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) un standard de raportare pentru IMM-uri, pana la 21 mai 2024, dar intervalul este considerat insuficient de CPESGR, pentru a disemina volumul mare de informatii in randul specialistilor, a le analiza si a formula un punct de vedere din partea companiilor romanesti. Prin urmare, Consiliul solicita: 
  • Prelungirea termenul de consultare publica pana la, cel putin, finalul anului 2024;
  • Stabilirea unui set minim de criterii ESG, a caror indeplinire sa fie accesibila tuturor IMM-urilor, fara a le crea dificultati excesive, de ordin administrativ sau legate de costuri;
  • Constituirea tuturor premiselor necesare pentru o implementare voluntara a principiilor ESG, fara crearea unui cadru de reglementare care sa vina cu norme imperative si sanctiuni cu privire la masuri care impun sarcini care depasesc potentialul si resursele firmelor romanesti.
 
 
In prezent, clientii (cu precadere companii multinationale) au inceput sa le solicite furnizorilor (IMM-uri, inclusiv dintre cele nelistate pe burse) rapoarte de sustenabilitate, dar - in lipsa clarificarii standardelor de raportare - exista riscul discriminarii unora dintre aceste IMM-uri. Firmele care nu vor putea indeplini criteriile de sustenabilitate ar putea pierde contracte. 
"Cred ca sustenabilitatea este viitorul acestei planete si este important ca toti antreprenorii sa inteleaga ca va fi necesar sa isi conduca afacerile pe baza principiilor ESG. Dar modul in care vom implementa aceste criterii va fi o parghie sau o piedica pentru dezvoltarea economica. Pe acest subiect, cu totii - firme mai mici sau mai mari, din economii dezvoltate sau emergente - suntem la linia de start si avem aceleasi sanse. Ne propunem sa devenim o portavoce pe acest subiect, sprijinind mediul de afaceri pentru a identifica cele mai bune solutii de implementare ESG, adecvate resurselor actuale", considera Daniela Adriana Mariscu, Presedintele Consiliul Patronatelor ESG din Romania. 
De luna viitoare, CPESGR lanseaza un proiect pilot prin care sa sprijine 3-5 IMM-uri in implementarea voluntara a principiilor de sustenabilitate, conform noului standard aflat in dezbatere publica, pentru a face o evaluare concreta atat a costurilor aferente, cat si a celorlalte alocari de resurse necesare pentru conformarea voluntara.
In cadrul programului „Ghid pentru implementarea ESG in Romania" - care implica editarea si publicarea a peste 12 volume in limba romana si in limba engleza - in prezent se lucreaza la Volumul I, „Definirea si intelegerea termenilor ESG", care este programat sa apara in prima parte a anului 2024.
Alte proiecte cheie ale CPESGR constau in: Infiintarea unei societati comerciale specializate in servicii pentru afaceri si management, cu accent pe serviciile de consultanta si asistenta pentru companii in procesul de implementare a principiilor ESG si Crearea unei platforme de solutii digitale pentru raportarea ESG.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter