RO EN
Coșul este gol

EURO-Constructii: 300 milioane euro pentru digitalizarea companiilor, prin PNRR

In ultimii doi ani, in contextul pandemiei, digitalizarea a devenit un subiect de interes tot mai mare si pentru sectoarele traditional conservatoare, iar industria de constructii este presata mai mult ca oricand sa adopte noile instrumente digitale. Adoptarea la scara tot mai larga a modului de lucru colaborativ BIM, dar si implementarea de platforme CRM, de Project Management si Estimation, softurile de analiza predictiva (Big Data, Predictive Analytics), Internet-of-Things sau printarea 3D, toate au capatat noi valente in perioada pandemiei, iar utilizarea acestora se va intensifica si in intervalul urmator.
 
Digitalizarea sectorului de constructii a inceput deja, multe companii alocand resurse, financiare si umane, in aceasta directie. Beneficiile sunt, in mare, cunoscute pe piata si solutii tot mai specifice, dedicate, devin din ce in ce mai populare. Principalele impedimente in digitalizarea sectorului de constructii raman cele legate de costuri si de resursa umana calificata. O solutie la aceste probleme o va constitui, insa, lansarea in cadrul PNRR a apelului de finantare pentru digitalizarea IMM-urilor, prin care vor fi pusi la dispozitia companiilor non-IT peste 300 de milioane de euro pentru transformarea digitala, finantare la care vor avea acces inclusiv societatile de constructii. Fondurile pot fi solicitate pentru achizitia de software, pregatirea profesionala a angajatilor si pentru consultanta de specialitate.
 
Pe tema digitalizarii sectorului de constructii, publicatia Agenda Constructiilor a organizat, recent, o noua editie EURO-Constructii, o conferinta in mediul online la care au participat reprezentanti ai sectoarelor de constructii si IT.
 
Constantin Magdalina, director la Valoria Business Solutions: "La Valoria suntem la a treia editie a studiului Barometrul Digitalizarii, pe care il realizam o data la doi ani pentru a avea date comparative. Esantionul pentru cea mai recenta editie, din 2020, a fost de 433 de respondenti din 14 industrii, printre care si cea de constructii si imobiliare. La intrebarea «In ce masura compania a fost influentata pana acum de digitalizare?», 38% dintre respondentii din constructii si imobiliare spun ca intr-o foarte mare masura, iar 8% intr-o oarecare masura. Foarte interesant, 46% spun ca intr-o mica masura si 8% nu stiu. Asadar, in aceasta zona parerile sunt impartite, dar situatia nu arata, in ansamblu, tocmai optimist. «In ce masura modelele de business digitale vor schimba aceasta industrie in urmatorii 1-3 ani?» Dupa cum reiese din grafic, au raspuns cu intr-o mare masura 40% din respondenti, intr-o oarecare masura 38%, intr-o mica masura 15%, nu stiu au spus 7%. Asadar, companiile din constructii si imobiliare sunt constiente, pe de o parte, ca modelele digitale de business vor influenta aceasta industrie, dar, pe de alta parte, nu prea au facut ceva in acest sens. Industria constructiilor este in curs de maturizare digitala si sunt multe oportunitati. Patru din 10 companii din industrie considera drept cauza a nivelului scazut al digitalizarii lipsa competentelor angajatilor - asadar aici este de lucru. Simplificarea proceselor, eficienta operationala si reducerea costurilor sunt principalele beneficii percepute ale digitalizarii companiilor de constructii".
 
Dan Moraru, CEO la ALLBIM NET: "Potrivit statisticilor, Romania ocupa alaturi de Bulgaria si Grecia ultimele trei locuri in digitalizare, desi furnizam servicii IT de inalta calificare celorlalte tari, dar se pare ca sectorul de IT din Romania nu este apreciat mai ales de administratia publica. In consecinta, in Romania pasii catre digitalizare sunt mici si rari - ma refer la administratia publica. Sectorul constructiilor sta, de asemenea, rau la acest capitol - nu numai in Romania, ci si in celelalte tari - dar cel putin alte tari stabilesc tinte destul de pertinente de dezvoltare a acestui sector, cu obiective foarte precise. Cum noi ne uitam permanent spre aceste tari, probabil ca vom urma si noi anumite tendinte, mai ales datorita globalizarii. Exista deja standarde europene, internationale la dispozitie, care sunt accesibile tuturor actorilor din acest sector, si aici ma refer mai ales la accesibilitatea pentru beneficiarii constructiilor - indiferent ca sunt privati sau de stat-, dar si aceste standarde dirijeaza toti actorii implicati in constructia si administrarea de cladiri. Tinta proceselor BIM sunt constructiile inteligente si sustenabile. Beneficiile transformarii digitale sunt pentru toti actorii implicati intr-o constructie. Daca ma refer la constructori, acestia pot optimiza costurile cu materialele de constructii, pot concepe de solutii de prefabricare astfel incat sa reduca la minim erorile ce pot aparea pe santiere din cauza factorului uman. Acest lucru se traduce intr-un timp redus de executie, si intr-un profit mai mare. Exista un studiu care spune ca undeva la 30% din materialele care se folosesc la o constructie noua se duc pe pierderi. Este clar ca viitorul este al prefabricarii, indiferent ca vorbim de structura, instalatii, amenajari interioare, iar aici se pot face economii ce pun in valoare procesele BIM".
 
Rodica Lupu, Director, Cluster TEC (Technology Enabled Construction): "Consideram transformarea digitala a industriei ca fiind fundamentul oricaror demersuri de inovare semnificative pe care am putea sa le avem in industria romaneasca de constructii. BIM este cuvantul de ordine si ne dorim sa convingem si sa sprijinim cat mai multe companii in adoptare, mai ales in zona de executie, unde este foarte slab folosita aceasta metodologie de lucru si toate softurile aferente. Ne dorim sa promovam si sa sprijinim companiile sa adopte BIM. Ceea ce noi transmitem ca mesaj principal catre companiile de constructii este faptul ca orice transformare digitala nu este despre software, ci despre indicatorii economici ai companiei, obiectivele strategice ale acesteia. Si de acolo trebuie plecat. Orice proces de transformare digitala trebuie sa porneasca de la obiectivele de business ale firmei. Si de la acele obiective se analizeaza si se stabilesc scenariile posibile de digitalizare si optiunile si apoi se alege scenariul optim. Noi ne propunem sa oferim companiilor un proces de transformare digitala asistat prin care fiecare firma sa-si identifice calea corecta de transformare digitala, pentru ca nu este o solutie unica pentru toata lumea".
 
 
Alexandru Tanasa, Digital Business Advisor, ARGGO Consulting: "Sectorul constructiilor este foarte putin digitalizat, chiar si comparativ cu alte industrii la nivel national. Din studiile si perceptia noastra, principalele bariere sunt lipsa de competente digitale mai ales in zona operationala, dar si rezistenta in adoptarea tehnologiei pe o scala mai larga. Aceasta rezistenta vine atat din partea liderilor, dar si din partea celor care lucreaza la nivel operational. Coreland aceste doua bariere cu lipsa fortei de munca si cresterea generalizata a preturilor din constructii, avem un peisaj putin pesimist sau, mai degraba, provocator. Acest «tablou» ne arata ca trebuie sa devenim mai competitivi si mai eficienti operational. In ultima perioada a existat si exista, in continuare, un interes sporit pentru solutiile digitale. Chiar daca, in unele cazuri oferirea de solutii digitale este o tatonare foarte firava, perceptia noastra este ca, atunci cand interactionam cu actorii din constructii, acestia au, in continuare, sentimentul ca pot merge folosind metodele traditionale, refuzand schimbarea. Insa, sunt tot mai dese situatiile in care antreprenorii din constructii vin catre noi, ne intreaba si construim impreuna solutii. In concluzie, observam in ultima perioada o deschidere mai mare catre digitalizare in domeniul constructiilor".
 
Bojan Petkovic, Country Manager SEE & Romania, PlanRadar: "Romania a ramas putin in urma fata de alte tari din regiune (Polonia, Cehia, Slovacia) in implementarea solutiilor digitale in constructii si va trebui sa inainteze in special in zona de standardizare, sa creeze cateva standarde generale BIM, care sa poata fi utilizate nu numai in etapa de proiectare, ci si in cea ce executie. In general, in ultimii doi ani, in contextul Covid-19, aceasta criza sanitara a functionat ca un initiator pentru transformarea digitala a sectorul de constructii. Sunt companii care chiar isi definesc procesul de transformare digitala «Covidism», ceea ce este amuzant, deoarece conditiile in care trebuie sa stam la birou sau acasa si nu putem merge pe santiere sau nu putem calatori sunt cele care definesc modul in care transformarea digitala ar trebui sa arate. Totodata, companiile din Romania sunt mult mai deschise sa incerce solutii digitale inovatoare. Vedem clienti dispusi sa testeze aplicatiile si, dupa ce le incearca, vad ca sunt bune si faciliteaza procesul de implementare. De asemenea, la nivel regional vedem ca sunt foarte multe investitii in constructii si dezvoltare, mai ales in zona infrastructurii si, daca vor sa isi pastreze pozitiile pe piata, companiile trebuie sa se schimbe". 
 
Stefan Constantinescu, presedinte si co-fondator, BIMTECH: "Cu siguranta se simte o accelerare a gradului de adoptie si de cunoastere a procesului de digitalizare. Lucrurile merg intr-o directie corecta. Daca exista o parte pozitiva a pandemiei, aceasta este faptul ca ne-a fortat sa apelam la unelte care sa ne usureze viata si sa ne permita sa lucram remote, de acasa. Iar acest aspect cumva ajuta si misiunea noastra de a aduce procese eficiente si tehnologii noi in domeniul de constructii, care este unul conservator si cu rezistenta mare la schimbari. Recent, am demarat un nou proiect-pilot, GISCraft, alaturi de Graphein, pe care l-am initiat pentru a veni in intampinarea municipalitatilor pentru probleme legate de digitalizare si debirocratizare in gestionarea fondului construit. In esenta, incercam sa ii ajutam pe cei din administratiile publice locale sa utilizeze tehnologii care sa accepte modele IFC, modele BIM, pentru ca, din punctul nostru de vedere, acesta este un mod foarte bun de a accelera lucrurile. In momentul in care autoritatile publice solicita modele IFC, consideram ca s-a facut un pas imens catre digitalizarea sectorului de constructii in Romania. In aceasta perioada, lucram si la o strategie BIM la nivel national, uitandu-ne la modelele finlandeze, daneze, britanice, astfel incat sa gasim o modalitate sanatoasa de adoptie, sa nu fie un proces nici prea accelerat, dar nici de prea lunga durata".
 
Costel Cojanu, Head of Innovations and Design, la PORR Romania (proiect-pilot de implementare BIM pe un sector de drum pe Lotul 1 al autostrazii Sibiu-Pitesti): "Implementarea BIM pentru un proiect de infrastructura presupune multe provocari. In primul rand, ne lovim de lipsa notiunilor despre BIM, despre modelele 3D, de lipsa informarii beneficiarilor sau a subcontractorilor (acestora li se pare ca este o solutie foarte scumpa pe care nu vor neaparat sa o utilizeze). Dar, dupa ce o folosesc, aceasta parere se schimba. Tot la capitolul provocari se afla si lipsa cerintelor BIM din piata, precum si inexistenta unei standardizari si a unui calendar de implementare a acestui sistem. Industria constructiilor are o rezistenta foarte mare si nu accepta usor o astfel de schimbare. In plus, pretul echipamentelor este destul de ridicat, si nu ma refer neaparat la software, ci la partea de hardware. Spre exemplu, pentru un singur buldozer, pentru a lucra cu sistemul 3D, pretul echiparii este in jur de 40.000 de euro pe utilaj. Utilizarea BIM prezinta, insa, avantaje majore pentru o companie de constructii: imbunatateste procesului de planificare a constructiei; identifica si evidentiaza erorile inainte de inceperea executiei in teren si ofera posibilitatea de a le elimina, imbunatateste eficacitatea si precizia procesului de constructie, dar si procesele de verificare a calitatii, de monitorizare a flotei si logistica. De asemenea, optimizeaza procesul de executie prin facilitarea colaborarii intre partile implicate si ofera o mai buna intelegere si vizualizare a proiectului si o mai buna predictibilitate asupra proceselor".
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).
Informatii la zi din sectorul constructiilor si date despre evenimentele viitoare organizate de redactia Agenda Constructiilor & Fereastra sunt disponibile la www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro, www.euroconferinte.ro si pe Facebook.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter